Všetko začína a končí na Instagrame. Dokonalé fotografie dokonalých mám a ešte dokonalejších detičiek, ktoré takmer nikdy neplačú, pri batolení si nezničia značkové biele oblečenie, zaspávajú sami a najradšej majú cudziu náruč. O dokonale upratanej domácnosti v pozadí radšej ani nehovorím. Na jednej strane známe mamičky na sociálnych sieťach dostávajú množstvo lajkov, pozornosti, obdivu, ale aj závisti. Je toto normálne?

Mám, ktoré ukazujú skutočnú stránku materstva, ovisnuté brušká, všadeprítomný chaos, bábätko oblečené v oblečení po staršom súrodencovi, neustálu samotu a ďalšie aspekty materstva, je stále málo ako šafranu. Snaha o dokonalosť vo všetkých aspektoch života môže viesť k vyhoreniu. To nehrozí len pracujúcim ľuďom.  Materstvo je náročnou úlohou, ktorá prináša množstvo stresu a často aj neprimerané množstvo tlaku. Aj keď matky zvyčajne nemajú „tradičné“ pracovné povinnosti, starostlivosť o dieťa je náročná práca, ktorá často nemá prestávku. Preto je veľmi dôležité vedieť identifikovať príznaky vyhorenia a vedieť, ako ich riešiť.

Syndróm vyhorenia

Mamičky trpiace syndrómom vyhorenia často uvádzajú pocit intenzívnej vyčerpanosti a odcudzenia alebo depersonalizácie v súvislosti s rodičovstvom, akoby len automaticky vykonávali svoje povinnosti miesto toho, aby sa cítili prítomné alebo angažované v životoch svojich detí. Navyše, mnoho rodičov pociťuje pocit neefektívnosti alebo bezmocnosti vo svojich úlohách pri výchove detí, spochybňujúc, či sú v tom „dostatočne dobrí.“

Zo života

Martina je mama troch detí vo veku 9, 5 a 2 roky. „Mám pocit, že som sa stala neviditeľnou. Som tou, ktorá neustále varí, upratuje, nakupuje, chodí s deťmi sa lekárom, riešim súrodenecké konflikty. Skončím jednu úlohu a predo mnou sa vynoria tri ďalšie. Je to ako boj s neviditeľným drakom. Odrežeš mu jednu hlavu, narastú ďalšie. Partner mi vraví, že sa nemám na čo sťažovať. Nemusím chodiť do práce, celé dni som doma. On však nevidí, že celý môj život je jedna veľká šichta,” prezrádza mamina. Vyhorenie na materskej dovolenke sa prejavuje viacerými symptómami. Spoznáte sa v nich?

Najčastejšie syndrómy

  1. Emocionálna vyčerpanosť: hlboký pocit únavy, vyčerpania alebo beznádeje.
  2. Depersonalizácia:  pocit odcudzenia alebo straty súcitu voči iným ľuďom, môže sa prejaviť aj frustrácia.
  3. Pocit nedostatočnosti alebo neschopnosti: pocit, že vaša práca alebo úsilie je neefektívne, nedostatočné alebo nesplní očakávania ostatných.
  4. Fyzické symptómy: Vyhorenie môže mať aj fyzické príznaky, ako sú nespavosť, zmeny v chuti do jedla, chronická únava alebo bolesti hlavy.
  5. Zmeny v správaní alebo náladách: podráždenosť, nervozita, frustrácia
  6. Strata motivácie alebo záujmu: strata záujmu o koníčky, strata zmyslu života.
  7. Neschopnosť poprosiť o pomoc: vyhorená mama si najradšej všetko spraví sama.
  8. Spochybňovanie rozhodnutia mať deti: v hlave sa môže vynoriť otázka: „Bola to naozaj tá správna voľba?”

Materstvo niekedy môže pripomínať jazdu na húsenkovej dráhe. Raz ste hore, raz ste dole. Ak sa však neviete nadýchnuť čerstvého vzduchu a všetko vidíte v čiernych farbách, je načase pozrieť sa pravde do očí. Máte problém. Syndróm vyhorenia je volaním po zmene. Tá zmena sa však v prvom rade musí uskutočniť vo vás. Riešenie sa dá nájsť z akejkoľvek situácie. Neveríte? Pozrite sa na niekoľko príkladov.

Existuje východisko

Existuje východisko z vyhorenia (Zdroj: dimaberlin/freepik.com)

  1. Nájdite spúšťač: v opakujúcich sa situáciach zvykneme reagovať šablónovito. Neveríte? Zoberte si denník a začnite si doňho pravidelne zapisovať svoje myšlienky v čase, kedy sa cítite pod najväčším tlakom. Uvidíte množstvo negatívnych, hrozných myšlienok, ktoré vás určite nepríjemne prekvapia. Nemusíte s nimi bojovať. Nahraďte ich pozitívnymi. Keď budete vedieť, že sa blíži opäť negatívna situácia, môžete reagovať inak, pretože už budete vedieť, čo sa deje. A to už je malé víťazstvo. 
  2. Buďte si vedomé vlastnej sebahodnoty: pokiaľ sa budete vnímať ako kus handry, ktorá za nič nestojí, nízku sebadodnotu budete vyžarovať aj do okolia. Buďte si vedomá toho, kto ste, aké sú vaše silné stránky. Ste mama, ktorá si zaslúži pár minút pre seba, ktorá môže delegovať úlohy, ktorá sa môže venovť svojim záľubám. Materskú dovolenku za “dovolenku” môže považovať len skutočný sadista.
  3. Hľadajte podporu: ak ju nemáte doma, posuňte sa trošku ďalej. Vyhľadajte mamičky, navštívte materské centrá, alebo psychoterapeuta. Neostaňte sama so svojím problémom.
  4. Neporovnávajte sa: nerobí vám dobre neustále prezeranie dokonalých profilov na sociálnych sieťach? Presťaňte s tým! Vypnite sa a neporovnávajte sa s ostatnými. Okrem toho, internet znesie všeličo. Aj pretvárku.
  5.  Stanovte si priority a hranice: spýtajte sa sami seba: „Čo je pre mňa najdôležitejšie?“ Každá mamina bude mať inú odpoveď. Okrem detí môže byť prioritou teplá večera, každodenná prechádzka, čítanie knihy, alebo uprataná domácnosť. Aj vy sami si môžete stanoviť priority. Neberte si však na plecia všetko, inak vyhoríte. Spomeňte si na príbeh o šťastnej mame. Možno vám padne vhod.

Máte skúsenosti s vyhorením? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!