Ako každá matka, aj vy chcete dať svojmu dieťaťu to, čo je pre neho najlepšie. Vaše mlieko je skutočný vitamínový a energetický kokteil a má všetko potrebné pre vývoj batoliat. Chceli by ste po pôrode dojčiť čo najdlhšie, ale máte z toho veľké obavy? Bojíte sa, že je to ťažké alebo bolestivé? Všetky pochybnosti vám vyvrátime!

MÁTE PRI DOJČENÍ BOLESTI?

Po pôrode počas niekoľkých dní môžete cítiť bolesť. V čase, keď je laktácia normálna, môžu byť prsníky opuchnuté a bradavky jemné a popraskané. Ale nevzdávajte to! Pravidelne prisávajte dieťa na prsník – vďaka tomu sa vyhnete zápalu prsníkov. Na popraskané bradavky môžete naniesť lanolínovú masť, ktorú nie je potrebné opláchnuť pred každým kŕmením.

AKO DRŽAŤ SVOJE DIEŤA PRI KŔMENÍ?

Dojčenie by nemalo spôsobovať žiadne nepríjemnosti. Vedeli ste, že existujú rôzne polohy dojčenia? Môžete dokonca svoje dieťa kŕmiť v ľahu (túto polohu ocenia najmä mamičky po cisárskom reze, ktoré pociťujú bolesti v podbrušku). Zlé držanie tela môže spôsobiť nielen bolesti chrbta, prsníkov a bradaviek, ale aj to, že vaše dieťa bude jesť príliš málo a bude priberať príliš pomaly. Ak máte naopak príliš veľa mlieka a nechcete, aby vám mlieko odtieklo príliš rýchlo, môžete si ľahnúť na chrbát a potom svoje dieťa prilepiť k prsníku. Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa pozícií pri dojčení, kontaktujte laktačnú poradkyňu. Toto je najistejší zdroj informácií!

BUDE MOJE DIEŤA SPRÁVNE SAŤ, AK MÁM PLOCHÉ BRADAVKY?

Mať ploché bradavky neznamená, že nebudete môcť dojčiť. Možno budete musieť svojmu drobcovi len trochu pomôcť, napríklad masírovaním bradaviek ukazovákom pred kŕmením alebo ich „vytiahnutím“ pomocou odsávačky mlieka. Na trhu sú tiež špeciálne štíty na bradavky s otvorom, ktoré uľahčujú prisávanie vášho dieťaťa.

AKO ČASTO TREBA PRIKLADAŤ DIEŤA K PRSNÍKU?

Kedykoľvek chce! Aj keď bude dieťa hneď po pôrode potrebovať o niečo menej mlieka, jeho chuť do jedla sa môže na druhý deň zvýšiť. V prvých týždňoch môžete mať pocit, že nerobíte nič iné ako kŕmenie dieťaťa.

AKO DLHO BY MALO TRVAŤ JEDNO KŔMENIE ?

Zvyčajne môžete vášho drobca považovať za plného asi tak po 10-20 minútach. Pamätajte však, že každé dieťa je iné! Keď ešte jedáva, budete počuť charakteristický zvuk prehĺtania. Neodkladajte batoľa hneď po dojčení. Nechajte ho, aby vás trochu objal – to je dôležité pre jeho emocionálny vývoj.

 

Zdroj: www. magazynkobiet.pl