V detstve by nám rodičia mali byť spoľahlivou oporou poskytujúcou nielen fyzickú, ale aj psychickú bezpečnosť. Niekedy však prežívame úplne iné pocity. Ak si na začiatku života neuvedomujeme, čo spôsobuje bolesť v našich vzťahoch s rodičmi, potom v dospelosti je dôležité pochopiť, čo sa deje, aby sme sa dostali z deštruktívneho stavu hnevu, hnevu a viny.

PROBLÉM

Mama a otec sú veľkí, všemocní, všemocní, schopní odpovedať na všetky otázky, chrániť pred každou nepriazňou, upokojiť a utešiť… Bohužiaľ, nie vždy sú takí. Stáva sa, že najbližší ľudia spôsobujú veľkú ujmu psychike svojich detí.

„Malé dieťa nemôže žiť v neustálom emocionálnom strese a vytvára si rôzne formy obrany,“ vysvetľuje psychologička Marina Myaus, „učí sa buď ospravedlňovať rodiča, alebo sa citovo dištancovať, brániť sa chladom a ľahostajnosťou, čo s vekom sa môže rozšíriť na iných ľudí.”

TYPY MANIPULÁCIÍ

Ak chcete čeliť toxickému správaniu rodičov, je dôležité najprv pochopiť, aké manipulácie sa používajú.

1. Dvojité správy

Slová a emócie, ktoré ich sprevádzajú, si často protirečia. „Ďakujem, bolo to veľmi chutné,“ hovorí s výrazom tváre, ktorý nepochybuje o opaku. Dcéra ukazuje mame novú blúzku a pýta sa, či sa jej páči. Matka najprv schvaľuje, ale keď vidí svoju dcéru v nových šatách, kritizuje jej výber.

Takýto rodič sa často vyznačuje nedôslednosťou a pre deti je ťažké predpovedať, ako sa zachová v nasledujúcej minúte.

Dieťa sa učí dešifrovať správanie dospelého na základe najmenších detailov: ako mama alebo otec otvorili dvere, akým tónom odpovedali. Za najmenšie žarty môže byť dieťa nečakane potrestané, zatiaľ čo z vážnych priestupkov sa dá dostať. Všetko závisí od nálady rodiča a v dôsledku toho deti vyrastajú s pocitom pochybností o sebe a pocitom nestability všetkého, čo ich obklopuje.

2. Ľahostajnosť k emocionálnym potrebám

Rodič je úplne oddelený od skúseností dieťaťa a dbá len na to, aby uspokojil jeho základné fyzické potreby. Keď sa dieťa snaží rozprávať o tom, čo ho skutočne znepokojuje, čelí úplnej ľahostajnosti. Chápe, že jeho matka je pripravená s ním komunikovať len povrchne, ignorujúc jeho pocity.

3. Porušenie hraníc

Rodič necíti hranice a zbavuje dieťa práva na vlastný priestor. Hovoríme o vniknutí do detskej izby bez klopania a o pokuse donútiť dieťa k niečomu násilím. Často sú deti nútené navštevovať nespočetné množstvo krúžkov len preto, že sa tak rozhodla mama alebo otec.

4. Plynové osvetlenie

Deti sú nútené cítiť pocity, ktoré nezažívajú. „Ste unavený, ste hladný,“ hovorí rodič, hoci dieťa necíti hlad a nechce spať. Keďže nechce veriť dieťaťu a postaviť sa na jeho stranu, je obvinený z klamstva: „Všetko si vymyslel.

5. Bojkotovať

Jedna z najzávažnejších foriem psychického násilia. Keď sa jeho najbližšia osoba, povolaná byť garantom bezpečia, prestane s dieťaťom rozprávať, ničí to jeho svet a vyvoláva trvalý pocit viny.

6. Priame a nepriame obvinenia

„Kvôli tebe som musel žiť s tvojím otcom/odísť zo školy“, „Strávil som na tebe celý život“, „Bolo by lepšie, keby si sa nikdy nenarodil“ sú prejavy extrémnych foriem psychologického sadizmu , s ozvenou sa ťažko vyrovnávajú aj dospelé deti.

7. Simulácia choroby

Rodič trestá dieťa jeho náhlou chorobou, ktorej záchvaty sa často vyskytujú bezprostredne po konflikte. Spravidla sa tak spúšťa somatická reakcia „rodiča obete“, ktorý trpí „trýzniteľom“.

8. Disonancia rolí

V neúplných rodinách sa to často stáva, keď sa matka snaží urobiť z dcéry alebo syna svojho poradcu a najlepšieho priateľa. Rola dospelého je pre dieťa priveľká a má traumu nielen z rozvodu rodičov, ale aj z toho, že nedokáže pomôcť matke.

9. Zrada

Dieťa zverí rodičovi svoje tajomstvo a zistí, že matka alebo otec o tom povedali tretej strane. Inú formu zrady možno pozorovať v rodinách, kde matka zostáva neutrálna a nechráni dieťa pred krutosťou otca.

METÓDA OCHRANY

„V prvom rade je dôležité uvedomiť si a triezvo posúdiť, čo sa deje,“ hovorí Marina Myaus. — Hneď ako začnete analyzovať váš vzťah vo všeobecnosti a konkrétne epizódy, naučíte sa nezapájať sa do konfliktu a neopakovať spôsob správania svojich rodičov pri komunikácii s inými ľuďmi.

Je užitočné viesť si pozorovací denník, aby ste lepšie pochopili, ako sa manipulácia prejavila.

Je dôležité, aby ste nahlas zaznamenali všetky pozitívne činy svojho rodiča a sami nešetrili milými slovami. Rovnakým spôsobom používajte negatívne posilňovanie, neignorujte všetko, čo vás bolí.“

Psychológ je presvedčený, že pozícia odlúčeného pozorovateľa vám umožní prevziať moc nad situáciou do vlastných rúk a vybudovať si zdravšie vzťahy s rodičmi.