Každý, kto sa zaujíma o sebarozvoj, vie, aké dôležité je naučiť sa podporovať sám seba, správať sa k sebe láskavo. Čo to však v skutočnosti znamená? Kde začať? Niekoľko jednoduchých cvičení vám pomôže pochopiť, čo to je a ako si konečne prejaviť súcit.

PRINCÍP

Budhistickí učitelia a sám dalajláma XIV. veria, že súcit s druhými začína súcitom so sebou samým. Len ak sa naučíme byť láskaví sami k sebe, môžeme prejavovať súcit s druhými.

Nejde však o to, aby sme sa ľutovali, oddávali sa svojim zlozvykom alebo boli “rozmaznaní”

Ak vám gastroenterológ nasadil diétu, “potešenie” vyprážanými zemiakmi a koláčmi nie je vôbec na mieste. Rovnako ako nie je starosťou zapnúť si vnútorného trénera, ktorý vám hovorí: “Zarábaj viac, vylez vyššie, urob všetko” – a robí to vo chvíli, keď vám dochádzajú fyzické sily, vaša psychika potrebuje oddych a duša pokoj a lásku.

VYHODNOTENIE

Vo všeobecnosti si starostlivosť o seba vyžaduje primeraný prístup a zhodnotenie každej individuálnej situácie. A zvládnuť túto príjemnú, ale pre mnohých stále neznámu úlohu pomôžu základné, osvedčené cvičenia, ktoré si psychológovia požičali od budhistických praktizujúcich.

1. Napíšte si “list podpory”

  • Predstavte si, že píšete priateľovi alebo dieťaťu, ktoré potrebuje súcit. Nájdite láskavé slová, porozprávajte sa o tom, čo vás trápi, myslite na útechu. Najlepšie je, ak píšete rukou, ale správu môžete napísať aj na počítači.
  • Po napísaní list zložte alebo odstúpte od počítača, zastavte sa a potom list otvorte ako osoba, ktorej je určený. Po jeho prečítaní si ho vypočujte. Čo sa zmenilo? Aké neznáme, ale príjemné pocity vás prepadli?
  • Skúste túto prax vykonávať s určitou pravidelnosťou – denne alebo každý druhý deň – počas 10 alebo 14 dní. Pozorujte, ako sa mení vaša nálada, aký účinok majú “povzbudivé listy”.

2. Zbavte sa negativity

Zbavte sa zbytočnej váhy! Ak vás prepadajú pochmúrne myšlienky, skúste vynaložiť malé úsilie a vizualizujte si… železnicu. Do “vagóna” vložte každú negatívnu myšlienku, každý pesimistický záver o budúcnosti, všetky zaťažujúce emócie voči sebe a iným ľuďom. Vložte ich do vagóna a sledujte, ako vlak naberá rýchlosť a vzďaľuje sa od vás, odvážajúc nepotrebný náklad.

3. Skroťte vnútorného kritika

Ak ste ako mnohí ľudia museli v detstve počúvať, že ste niečo povedali zle, urobili zle alebo sa dokonca pozreli zlým smerom, potom vám pravdepodobne v hlave stále znejú odsudzujúce hlasy vašich rodičov alebo učiteľov.

  • Pokúste sa izolovať reč vnútorného kritika od prúdu myšlienok – je to on, kto vám ako v detstve našepkáva, že ste opäť urobili chybu. Povedzte mu, že už k sebe nechcete byť nespravodliví.
  • Predstavte si, že tie isté slová počujete od niekoho, kto je vám veľmi blízky, možno od svojho dieťaťa. Ako by ste reagovali? Ako by ste sa prihovorili? To isté môžete urobiť aj pre seba.

4. Prejavte súcit sami so sebou

Aj keď sa všetko pokazí, vnútorný kritik pretrváva a jeho slová sa vám zdajú spravodlivé, pamätajte, že aj zločinci si zaslúžia milosrdenstvo a láskavosť. A vy pravdepodobne nie ste taký zlý človek, ako si niekedy myslíte.

  • Stlačte pauzu. Predstavte si, ako vo filme, že kritik, sebapoškodzovanie aj negatívne myšlienky, ktoré vám bzučia v hlave, zastali, ako zmrazený záber.
  • A máte čas duševne sa prijať a povedať si: “Som dobrý človek. Ako každý iný môžem robiť chyby. Ale mám v sebe dobro a svetlo.”

Ak žijete s neustálym pocitom viny za minulý priestupok, vyhraďte si čas na prácu s ním. Môžete nájsť odporúčania, ako sa od nej oslobodiť. V niektorých prípadoch sa oplatí navštíviť psychoterapeuta – aj to bude kompetentná starostlivosť o seba.

5. Vyskúšajte prax vďačnosti

Najčastejšie sa o nej píše, pričom sa navrhuje začať s inými ľuďmi. Ak je však naším cieľom rozvíjať súcit so sebou samým, začneme tým, že si “spočítame”, za čo môžete byť vďační ľuďom okolo seba a sebe.

  • Spomeňte si, čo dobré a milé ste urobili v posledných dňoch – môže to byť obyčajná maličkosť, úsmev na predavačku v obchode. Pomoc susedke s taškou alebo zavolanie mame, ktorá sa tak rada ozvala.
  • Teraz si spomeňte, aké dobré, milé a užitočné veci ste urobili pre seba? Možno ste si uvarili zdravú večeru, zabalili ste sa do teplej príjemnej šály, keď je vonku zima, alebo ste si našli čas na cvičenie.
  • Premýšľajte o ľuďoch, ktorým by ste mohli povedať “ďakujem” za dobré veci, ktoré pre vás urobili. Alebo to možno nie sú ľudia. Napríklad váš domáci miláčik vám zdvihol náladu alebo bol jednoducho taký slnečný deň, že sa vám nálada zlepšila sama od seba.

Ako sa cítite na konci tohto cvičenia? Ak ju budete opakovať denne počas jedného mesiaca, všimnete si, že váš postoj k životu sa mení na pozitívnejší.

ZÁVER