Tehotenské povery sprevádzajú ženu takmer všade. Týkajú sa povoleného a zakázaného správania, vplyvu rôznych faktorov na zdravie, vzhľadu dieťaťa, hrozieb a faktorov prinášajúcich nešťastie. Stojí za to ich spoznať skôr, ako vás s nimi niekto prekvapí v najmenej očakávanej chvíli, čo spôsobí pocit zmätku.

V takom krásnom čase ako je tehotenstvo, povery plnia rôzne funkcie. Ich cieľom nie je ani tak ochrana ženy a dieťaťa, ale získanie pocitu kontroly nad ich osudom. Keď bola zdravotná starostlivosť nedostatočne rozvinutá, tehotné ženy chceli uveriť, že vyhýbaním sa určitým činnostiam, ľuďom a miestam, zachránia svoje dieťa pred chorobami, postihnutím, znetvorením alebo smrťou. Povery teda vznikli z obavy a z pudu ochrany. Dodnes zostávajú v pamäti najmä u starších ľudí. Čo čakať a ako reagovať na tieto povery?

Tehotenské povery sa zameriavajú najmä na predchádzanie možným rizikám. Mnoho z nich hovorí o tom, čo by nastávajúca matka nemala robiť a aké sú riziká.

Nekupujte veci skôr, ako sa narodí dieťa

Veľmi populárna povera je, že nákup vecí pre vaše dieťa pred pôrodom, vám prinesie smolu. Nie je to vôbec pravda. Potom nebudete mať vôbec čas na behanie po obchodoch – je lepšie si vopred nakúpiť potrebné vybavenie.

Nenoste doplnky okolo krku – pupočná šnúra sa omotá okolo krku vášho dieťaťa

Veľmi často môžete počuť povery o tehotenstve, ktoré v súčasnosti zakazujú nosenie šálov, retiazok alebo náhrdelníkov na krku. Podľa nich to môže mať za následok ovinutie pupočnej šnúry okolo krku dieťaťa a udusenie. Na tomto samozrejme nie je nič pravdivé a skutočné.

Nepopáľte sa – dieťa bude mať materské znamienko

Popálenina spôsobí materské znamienko na tele dieťaťa na podobnom mieste. Popáleniny na tele matky neovplyvňujú sfarbenie pokožky dieťaťa.

Existujú aj povery, ktoré znejú trochu absurdne, ale majú v sebe zrnko pravdy. Od svojej matky alebo babičky môžete okrem iného počuť rady, aby ste počas tehotenstva nevešali závesy, vzhľadom k tomu, že môžete spadnúť a nemali by ste sa tiež venovať intenzívnemu športu, najmä ak ste predtým neboli príliš aktívni..

Každopádne stať sa môže čokoľvek, ale prečo by sme sa mali stresovať viac, než je nutne? Veď tehotenstvo by sme si mali užívať a mala by nás sprevádzať stále dobra nálada.

Zdroj