Zdroj

Rozvod rodičov je dnes jednou z najväčších príčin vážnych psychických problémov detí. Pre deti všetkých vekových kategórií je to stres, smútok a pocit neistoty. Rodičia by preto mali urobiť všetko pre to, aby následky rozvodu boli čo najmenej bolestivé.

Úzkosť u dieťaťa, keď sa rodičia rozvedú

Rodičia si musia uvedomiť, že rozvod ohrozuje existenciu dieťaťa, stabilitu a to, čo bývalo v živote isté, zrazu zmizne. Často si však deti nevšimnú, čo sa medzi ich blízkymi deje, a okrem toho veria napriek všetkému v rýchly a pozitívny koniec. Informácie o rozchode a rozvode sú pre deti takmer vždy prekvapením, takže prvou emocionálnou reakciou býva panika, strach alebo úzkosť.

Ako povedať dieťaťu o rozvode?

Pre väčšinu rodičov je veľmi ťažké povedať svojim deťom o rozvode. Najlepšie je pripraviť sa na tento rozhovor vopred, starostlivo si ho naplánovať, pokúsiť sa predvídať zložité otázky a včas sa naučiť, ako sa vysporiadať s vlastným strachom.

Koľko informácií môžete poskytnúť svojim deťom? Závisí to od veku a vyspelosti dieťaťa. Vo všeobecnosti platí, že mladšie deti nepotrebujú poznať detaily a je lepšie jednoduché vysvetlenie, kým staršie deti môžu potrebovať viac informácií.

Ako to spraviť?

  • Pokúste sa vyvinúť čo najviac empatie.
  • Trávte s nimi veľa času. Prejavujte im lásku často a otvorene, pretože láska je najlepším liekom na všetky strachy a obavy.
  • Možno to znie triviálne, ale deti potrebujú vedieť a cítiť, že vaša láska k nim sa nezmenila a stále budete s nimi.
  • Vyhnite sa obviňovaniu svojho manželského partnera. Je dôležité byť k deťom úprimný, ale nekritizovať toho druhého. Zdržanlivosť je dôležitá.

 Čo robiť, keď sa deti cítia opustené?

Deti, aj keď hlboko vo svojom srdci vedia, že to nie je pravda, sa často cítia opustené a odmietnuté tým z rodičov, ktorý odíde. U mladších detí je väčšia pravdepodobnosť, že zažijú tieto pocity ako u starších detí.

Tento pocit opustenia môže byť značne znížený, ak sa odchádzajúci rodič často stýka s dieťaťom počas prvého obdobia odlúčenia. Samotné telefonáty nepomôžu – na prekonanie pocitu opustenosti potrebuje dieťa skutočnú fyzickú prítomnosť mamy a otca.

Samota a smútok – emócie v živote dieťaťa rozvedených rodičov

Skôr či neskôr príde do popredia pocit úplnej osamelosti a izolácie. Niektoré deti sú prekvapené, keď zistia, že prvýkrát v živote cítia hlboký smútok. Aké sú jej príznaky?

Často sú to bolesti žalúdka a tlak na hrudníku, nezáujem o záľuby, zanedbávanie milovaných domácich miláčikov, stretávanie sa s priateľmi, problémy s jedením a nakoniec depresia. Nechajte dieťa plakať, nepresviedčajte ho, aby potláčalo svoje city. Pamätajte, že plač má zásadnú fyziologickú funkciu pri prekonávaní smútku a depresie.

Na vyrovnanie sa so stratou je potrebný čas

Čas, za ktorý sa situácia vylieči, závisí od viacerých faktorov: od povahy, veku a osobnosti detí a od toho, ako rodič rieši vznikajúce problémy. Snažte sa nenechať pohltiť len svojimi pocitmi.

Je pochopiteľné, že v ťažkých časoch odlúčenia a rozvodu je veľmi ľahké byť necitlivý k pocitom vlastných detí. Napriek tomu si na ne nájdite viac času. Vaša trpezlivosť a pokoj v duši môžu minimalizovať napätie, ktoré deti cítia, a môžu im pomôcť vyrovnať sa s novými okolnosťami. Ak vás to trápi, požiadajte o pomoc, navštívte odborníka.

Postarajte sa o stabilnú situáciu doma. Ak je to možné, nechajte deti v dome, kde bývali, nechajte ich chodiť do rovnakej školy, zapájajte sa do aktivít, ktoré robili doteraz. Čím menej zmien, tým lepšie. Dodržiavaním denného režimu a stability pripomínate, že deti sa na vás a vašu starostlivosť môžu vždy spoľahnúť.