Takmer každý z nás sa už stretol s niekým, kto je ochotný hovoriť o svojom živote s prílišnou otvorenosťou. Čo sa skrýva za potrebou otvoriť ostatným všetky dvere súkromného života a ako to môže byť pre rozprávača príbehu krušné?

Keď vidíme na obrazovke postavy z reality šou alebo čítame nezvyčajne úprimné rozhovory hviezd šoubiznisu, uvedomujeme si, že udržiavanie záujmu verejnosti je neoddeliteľnou súčasťou ich profesie. Keď však naši zďaleka nie verejní známi prezradia všetky podrobnosti zo svojho života, nie vždy to vnímame ako odzbrojujúcu úprimnosť, a vo väčšine prípadov je to tak aj vo všeobecnosti znepokojujúce.

PRÍČINY

“Extrémna úprimnosť – predovšetkým nástroj psychologickej obrany, – vysvetľuje psychologička Marina Myausová. – Zameraním sa na detaily svojho konania a sprievodné pocity sa človek úplne vyhýba akejkoľvek vnútornej analýze. Myšlienky sa okamžite verbalizujú a transformujú do slov.

Aké sekundárne výhody tým rozprávač získa?

1.  Vyhnutie sa konfliktu

Keď o sebe ľuďom hovoríme, symbolicky sa vzdávame. Snažíme sa vopred ukázať, že sme priateľskí, nemáme v úmysle nič skrývať, a na oplátku dúfame v súhlas, prijatie a záujem zo strany druhých.

2. Zvládanie úzkosti

Extrémnu otvorenosť zvyčajne sprevádza neistota a vysoká miera úzkosti. Môžeme byť takí úzkostliví, že neustála verbalizácia pocitov sa stane pokusom vyrovnať sa s nestabilným emocionálnym stavom.

3. Byť “iný”

To často charakterizuje ľudí s hysteroidnými črtami, ktorí sa tak snažia dokázať, že sú od ostatných nezvyčajní. A ak je to podporené šarmom, môžeme druhých skutočne upútať svojou hĺbkou a úprimnosťou.

4. Prestaňte vážiť každé slovo

Opačná situácia: nekonečná neurotická sebakontrola nás tak unaví, že sa v istom momente dobrovoľne vzdáme všetkých hraníc. Neustále vyhodnocovanie správnosti našich slov a činov sa ukáže byť také mučivé, že symbolicky pozývame všetkých, aby boli svedkami nášho života.

5. Nevedome žiadame o pomoc

Extrémna úprimnosť sa v tomto prípade ukáže ako nevedomý pokus dať okoliu najavo: Cítim sa tak zle, že už nemám čo stratiť. Takto sa často prejavuje depresia, keď sa nezamýšľame nad tým, ako nás môžu ovplyvniť reakcie druhých.

DÔSLEDKY

“Ľudia okolo vás majú tendenciu si túto vlastnosť buď zamilovať, alebo sa jej zľaknúť,” vysvetľuje Marina Miaus. – Niektorým ľuďom to môže pripadať ako prejav úprimnosti a odvahy byť sám sebou. Väčšina ľudí však túto vlastnosť považuje za znepokojujúcu. Prílišná otvorenosť sa spája s nespoľahlivosťou a pocitom, že sa na vás nedá spoľahnúť.

Nevyžiadaná úprimnosť môže rozbiť rodinných príslušníkov alebo pokaziť vzťahy s kolegami.

Keď hovoríte o svojom intímnom živote, pozývate divákov na ďalšiu epizódu televízneho seriálu v priamom prenose. Buďte pripravení na to, že vám môžu kedykoľvek vtrhnúť do života s radami.”

ZÁVER

Negatívne vedľajšie účinky extrémnej otvorenosti majú tendenciu prevyšovať klady, preto je dôležité rozpoznať túto tendenciu u seba a pokúsiť sa nájsť hlavnú príčinu, ktorá spôsobuje prílišnú otvorenosť, ktorá môže hrať proti vám.