Čo sa deje v hlave človeka, keď umiera? Ľudia, ktorí prežili klinickú smrť, hovoria o strate pocitu priestoru a času a rôznych halucináciách. Vedci zistili, že za toto zodpovedá náraz gamma aktivity mozgu v oblasti kôry.

V umierajúcom ľudskom mozgu vedci zaznamenali výbuchy gamma vĺn – v oblasti, ktorá sa podieľa na vizuálnom vnímaní. Taktiež bola pozorovaná zvýšená aktivita medzidoležitých spojení v gamma frekvencii, ako sa uvádza v článku publikovanom v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pozorovaním štyroch umierajúcich pacientov v kóme po ukončení umelého dýchania lekári zistili záblesky gama vĺn v oblasti zodpovedajúcej za vizuálne vnímanie. Tiež bola pozorovaná zvýšená aktivita gama vĺn medziľahliami v mozgu. O týchto zisteniach informuje článok publikovaný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tri z týchto ľudí zomreli na dôsledok hypoxického poškodenia mozgu po zastavení srdca a jeden pacient zomrel kvôli rozsiahlemu krvácaniu do mozgu. V posledných hodinách života dvaja z pacientov prejavili záchvatovú aktivitu v mozgu. Na meranie týchto javov vedúci výskumu Jim Coan Bórdžigin z Univerzity v Michigan použil elektroencefalografiu (EEG).

U prvého pacienta boli pred smrťou zaznamenané blesky gama rytmu v ľavej predné-strednej časti časovej laloku EEG: frekvencia sa pohybovala v rozsahu od 30 do 120 Hz, amplitúda bola 2-10 mikrovoltov. To isté bolo pozorované u druhého pacienta. V neskoršom štádiu smrti sa blysky gama rytmu prejavovali v pravom a ľavom časovom laloku.

Skôr sa vedci domnievali, že to, čo sa deje pred smrťou, vysvetľujú práve vysokofrekvenčné kmitania, ktoré EEG mohlo zaznamenať – nazývali ich značkou vedomia.

Je tiež známe, že gama aktivita bola pozorovaná aj u zvierat po zastavení srdca. Teraz sú vedci presvedčení, že odzrkadľuje vedomé vnímanie a spracovanie vizuálnej informácie a zvýšenú pozornosť (ak hovoríme o vedomí v súvislosti s mačkami a papagájmi, je to nekorektné).

Napriek tomu, že nie sú k dispozícii vedecky potvrdené dôkazy o tom, že „život po smrti“ existuje, to však neznamená opak.