Osamelosti sa často vyhýbame, pretože sa spája s negatívnymi emóciami. Je však možné namiesto boja s týmto pocitom ho prijať? A ako nám toto prijatie môže pomôcť?

Keď sa cítite osamelí, niekedy máte chuť ľahnúť si na pohovku a pozerať televíziu – to je normálne. Ak to však trvá donekonečna, pocit osamelosti sa len posilňuje. Pretrváva a pohodlne sa usídľuje vo vašom živote.

Keď sa cítite osamelí, môžete sa začať stýkať s ľuďmi, ktorí myslia len na seba a nerozumejú vám a nevážia si vás. Vy si však myslíte: “Aspoň niekto je. Nechcem byť sám.”

Siahnete po ďalšom pohári vína, aby ste otupili bolesť, zabudli na seba a prerušili zvonivé ticho. Všetky tieto metódy sú populárne, ale sú zbytočné, ba dokonca škodlivé. V skutočnosti pomáhajú iné veci: tvorba, písanie a skúmanie. Takto sa dostávame bližšie k vlastnému ja. Samozrejme, spojenie s druhými je dôležité, ale jadrom vášho vzťahu s druhými je váš vzťah so sebou samým.

Keď je vám smutno, nezabudnite: máte k dispozícii neobmedzenú, bohatú a vynaliezavú fantáziu, ruky a srdce. Tu je niekoľko nápadov, ako to všetko môžete využiť.

PRESKÚMAJTE SVOJU OSAMELOSŤ

V prvom rade je dôležité uznať a rešpektovať svoje pocity. Musíte si ctiť to, čo je pre vás v danom okamihu pravdivé. To vám pomôže pri skúmaní vašej osamelosti.

Píšte o pocitoch, ktoré prežívate, o myšlienkach, ktoré sa vám vynárajú, keď ste sami. O bolesti, ktorú osamelosť spôsobuje. Možno vás bolí hlava alebo žalúdok. Možno sa prejavuje ako celková únava alebo smútok, ktorého sa nijako neviete zbaviť. Možno ju pociťujete ako závoj alebo hmlu.

Vypíšte to všetko na papier. Potom si poznámky môžete nechať alebo ich zničiť, na tom nezáleží. Len si dovoľte byť k sebe čo najúprimnejší.

VYMYSLITE SI O ŇOM PRÍBEH

Napíšte príbeh o malom dievčatku, ktoré sa cíti osamelo. Napíšte, prečo sa stalo osamelým a čo jej pomáha vyrovnať sa s tým. Môžete k nemu dokonca nakresliť ilustrácie a urobiť z neho knihu pre deti. Pozrite sa na svoj príbeh očami malého dieťaťa. Niekedy vám zmena perspektívy môže pomôcť byť k sebe láskavejší a nájsť zdravšie východisko zo situácie.

VYTVORIŤ KOLÁŽ Z NÁHODNÝCH PREDMETOV

Spustite časovač a zadajte úlohu nájsť päť predmetov, z ktorých sa dá vytvoriť koláž. Párátka, staré časopisy, obaly od cukríkov a žuvačiek, staré pohľadnice a pozvánky, reklamy a kupóny.

Potom si pustite obľúbenú hudbu a popustite uzdu fantázii. Môžete vytvoriť niekoľko koláží s použitím rôznych slov, tém alebo uhlov pohľadu. Jedna koláž môže byť o zime alebo prázdninách, ďalšia o hlúpostiach a tretia môže byť dielom “nového avantgardného umelca”.

NAPÍŠTE LIST SAMI SEBE

Napíšte list o niečom, čo si nemôžete odpustiť: o chybe v práci, hádke s priateľom, sérii zlých rozhodnutí a zlých činov. Uľahčí vám to zbaviť sa zášti.

Napíšte list pre nejakú povahovú črtu alebo časť tela, ktorá sa vám páči. “Ďakujem ti, nohy, že si ma dnes ráno poslal na osviežujúci beh. Ďakujem ti, ruky, že mi pomáhaš písať o mojej bolesti. Ďakujem ti, uši, že si mi dovolil počúvať na ceste upokojujúce melódie.”

Napíšte si list uznania a povzbudenia, ktorý vás bude inšpirovať a dodá vám energiu na nové úspechy.

Keď sa cítite osamelí, je dôležité spojiť sa s ostatnými. Zavolajte blízkemu priateľovi, navštívte knižný alebo bežecký klub, prihláste sa na kurz fotografovania alebo maľovania. Premýšľajte o veciach, ktoré radi robíte, alebo o veciach, ktoré by ste chceli vyskúšať, a potom nájdite ľudí, ktorých bavia tie isté veci.

Rovnako dôležité je zostať v kontakte sám so sebou, a na to potrebujete písať a tvoriť. Môžete si vytvoriť zoznam činností, ktoré budete robiť v prípade, že vás prepadne samota. Tento zoznam vám poslúži ako pripomienka, že existuje mnoho spôsobov, ako sa znovu spojiť so sebou samým.

Nepotrebujete prázdne a povrchné riešenia, ako je pocit viny alebo nevhodní ľudia, aby ste sa cítili lepšie, pohodlnejšie a menej osamelo. Vybudujte si zmysluplný trvalý vzťah so sebou samým. A hľadajte ľudí, ktorí si chcú budovať zmysluplné vzťahy s vami.