Výhody psychoterapie sú nepopierateľné, ale povedzme si úprimne: nie každý Rus si môže dovoliť pravidelné stretnutia so psychológom. Čím ich teda možno nahradiť? Odborníčka navrhla vlastné možnosti.

1. ZAMERANIE NA POCIT

V psychoterapii sa často upriamuje pozornosť na telo. Somatické a psychické v nás sú predsa neoddeliteľné: prostredníctvom tela sa približujeme k hlbinám nevedomia, emocionálne reagujeme a uvoľňujeme vnútorné napätie. Aby sa telo stalo majákom, ktorý signalizuje vnútornú nepohodu a pripomína nám hranice, je dôležité naučiť sa mu porozumieť. Čo môže pomôcť?

Masáž

Vyskúšajte rôzne druhy masáže, aby ste získali cit pre telo. Kde je zraniteľné, kde znesie akýkoľvek dotyk a kde najviac potrebuje teplo, uvoľnenie, starostlivosť?

Modelovanie

Venujte sa modelovaniu z hliny, plastelíny alebo cesta, skúste vytvoriť sochu alebo postavu na základe obrazov, ktoré vám napadnú. Tento fascinujúci proces pomôže posilniť váš nervový systém a stabilizovať vaše emócie. V procese modelovania budete môcť sledovať svoje myšlienky, naučíte sa reflexii a sebaanalýze.

Tanec

Objavte liečivé tance. Vo voľnom priestore za sprievodu náladovo vhodnej hudby nechajte svoje telo vytvárať pohyby, ktoré vyjadrujú váš aktuálny stav. Tanec môžete venovať aj konkrétnej životnej udalosti, významnej osobe alebo emócii, ktorá vás v poslednom čase prenasleduje. Tanec uvoľní napätie a posilní vaše spojenie so sebou samým.

2. VYTVÁRANIE KOLÁŽÍ, NÁSTENIEK NÁLAD A SLEDOVANIE STAVOV

Zhromaždite slová, citáty, obrázky, ktoré odrážajú váš vnútorný konflikt, do jednej kompozície. Keď sa pozorne pozriete na hotový projekt, zistite, či medzi všetkými týmito prvkami existujú nejaké vzájomné súvislosti. Skúste sa stať detektívom a vyriešiť záhadu podvedomia.

Môžete si tiež vytvoriť tabuľu nálad alebo sledovaciu tabuľu, ktorá vám pomôže sledovať vaše emocionálne reakcie, myšlienky a úspechy počas dňa. Pozorovanie seba samého posilňuje schopnosť reflexie a tvorivosť učí kompetentnému sebavyjadreniu.

3. KRESLENIE MANDÁL A GEOMETRICKÁ MAĽBA

Vytváranie mandaly je proces, ktorý spúšťa vnútorné hľadanie odpovedí na vaše najdôležitejšie otázky, ako aj úžasná príležitosť na doplnenie stratených zdrojov a energie.

Ak je kreslenie náročné, môžete použiť hotové šablóny mandál. Môžete ich nájsť na internete, vytlačiť a skúsiť ich vyfarbiť, a tak preniesť emócie, bolesť srdca a únavu na papier.

Akákoľvek interakcia s mandalou vám dáva šancu pozrieť sa na akúkoľvek situáciu z novej perspektívy a v dôsledku toho zmeniť stavy na vynaliezavé a priaznivé.

4. TERAPEUTICKÁ INTERAKCIA SO ZVIERATAMI

Hra s domácimi zvieratami, návšteva delfinárií, antikvariátov s mačkami alebo králikmi, pomoc dobrovoľníckym organizáciám zaoberajúcim sa starostlivosťou o zvieratá – to všetko môže zohrať významnú úlohu pri liečení duševných rán.

Zvieratá sú úžasnými prostriedkami na zmiernenie stresu. Umožňujú vám emocionálne abstrahovať od znepokojujúcich situácií a presunúť pozornosť na niečo zmysluplné a dobré. Okrem toho zvieratá obnovujú dôveru vo svet, zbavujú pocitu osamelosti a zlepšujú náladu.

Schopnosť jemne cítiť človeka, čítať stresové reakcie podľa pachov a hormonálnych vzruchov robí zo zvierat úžasných psychoterapeutov, okrem toho, že sú tiché a nesmierne láskavé.

5. FOTOTERAPIA

Nech je teraz fotografia pre vás nielen spôsobom vysielania vášho životného štýlu na sociálnych sieťach, ale aj poľom na skúmanie vlastných emócií. Hľadajte odrazy svojej pohody v detailoch prírody a v ruchu mesta, fotografujte a potom si vyberte fotografie, ktoré vyvolávajú silné pocity alebo asociácie s určitými udalosťami, a pokúste sa ich analyzovať.

Čo pre vás znamenajú? Prečo vyvolávajú emocionálnu odozvu? Ako môžete zmeniť rámec, aby ste znížili emocionálnu angažovanosť? A ako sa môžete k situácii vrátiť, ako môžete zmeniť svoj postoj, aby to bolo jednoduchšie? Takto sa môže záľuba vo fotografovaní zmeniť na terapeutické sedenie – so zaujímavými objavmi a poznatkami.