Zdroj

Strach z výšok (akrofóbia) je jednou z pomerne často diagnostikovaných úzkostných porúch. Tento typ fóbie sa môže prejaviť už v ranom detstve. Vysvetľujeme, čo spôsobuje strach z výšok a ako sa vysporiadať s pridruženými príznakmi.

Čo je to strach z výšok?

Je to špecifická fóbia, ktorá je spojená so strachom z pobytu vo vysokých nadmorských výškach a z pádu. Pre každého človeka je úzkosť jedným z obranných mechanizmov, ktoré vznikajú v prípade núdze.

Pocit strachu a mierneho nepohodlia, napríklad počas jazdy na horskej dráhe, jazdy na ruskom kole, prechádzky po moste zavesenom nad priepasťou a pozorovania okolia z vyhliadkovej plošiny vysokej budovy, je úplne prirodzený zážitok, ale niektorí ľudia majú strach už len z myšlienok na takéto atrakcie. A čo viac, môžu mať tiež problémy s pobytom v uzavretých miestnostiach na vysokých poschodiach budov alebo s prístupom na balkón.

Je to strach z výšok, ktorý okrem pocitu panického strachu spôsobuje aj somatické symptómy typické pre úzkostné poruchy. Aj keď sa akrofóbia môže prejaviť už v ranom detstve, nemusí nás sprevádzať celým životom. Úzkostné poruchy spojené s pobytom vo vysokých nadmorských výškach v prípade niekoľkoročných detí súvisia s pôsobením prirodzených adaptačných mechanizmov.

Ukazuje sa však, že akrofóbia častejšie postihuje ľudí, ktorí v detstve zažili traumu súvisiacu s pádom napríklad z hojdačky, kolotoča alebo stromu. Bez ohľadu na základnú príčinu vzniku fóbie sa s ňou musí zaobchádzať správne. Vo väčšine prípadov sa s tým dokážeme vyrovnať sami a prekročiť hranice strachu. V obzvlášť závažných prípadoch akrofóbie môže byť potrebná psychoterapia.

Aké sú príznaky strachu z výšok?

Príznaky strachu z výšok sú celkom špecifické. Sú len málo odlišné od symptómov, ktoré sa objavujú aj u iných typov fóbií. Osoba trpiaca strachom z výšok pociťuje strach iba v situáciách skutočného nebezpečenstva. Medzi príznaky strachu z výšok môže patriť drvivý strach, ktorý vám bráni v akomkoľvek pohybe alebo spôsobujú motorickú hyperaktivitu, ktorá je v niektorých prípadoch skutočnou hrozbou pre osobu trpiacu akrofóbiou a jej okolie. Medzi pomerne špecifické príznaky strachu z výšok patria okrem iného:

  • pocit nedostatku vzduchu
  • chvenie tela
  • búšenie srdca,
  • zrýchlené dýchanie,
  • nadmerné potenie ,
  • závrat.

Ide o typické somatické symptómy, ktoré sprevádzajú rôzne fóbie. Niekedy môže ohromujúci pocit strachu viesť k neschopnosti vykonať akýkoľvek pohyb a spôsobiť dočasnú „paralýzu“ svalov. U niektorých ľudí môže strach z výšok spôsobiť hyperaktivitu.

Ako prekonať strach z výšok?

Akrofóbiu je možné prekonať okrem iného použitím metódy „malých krokov“, ktorá zohľadňuje postupné a kontrolované prekonávanie strachu. V prípade obzvlášť závažných symptómov strachu z výšok sa ukazuje ako potrebná špecializovaná terapia, vďaka ktorej môže človek začať normálne fungovať.