Možno máte pocit, že ste obklopení ľuďmi, ktorých hodnoty a správanie sa vám nepáčia. Možno je niekto z nich príliš krutý, posadnutý alebo cynický, bezcitný alebo nespoľahlivý… Je rozchod s takýmto človekom zradou? Psychológ Jordan Peterson si je istý: mali by ste si vyberať tých ľudí, ktorí chcú svet robiť lepším, nie horším.

Priateľstvo s “nesprávnymi” ľuďmi si vyberáme z rôznych dôvodov, ako je napríklad nízke sebavedomie alebo túžba pôsobiť ako záchranca. Tu je vysvetlenie tejto voľby od Jordana Petersona.

Niekedy si ľudia, ktorí majú nízke sebavedomie alebo odmietajú prevziať zodpovednosť za svoj život, vyberú nového známeho, ktorý je presne tým istým typom človeka, ktorý im v minulosti spôsobil problémy. Takíto ľudia neveria, že si zaslúžia niečo lepšie, a nehľadajú to. Alebo možno nechcú problémy spojené s tým “lepším”. Freud to nazval vynúteným opakovaním. Hovoril o ňom ako o nevedomom nutkaní opakovať hrôzy minulosti: niekedy preto, aby ich jasnejšie vyjadril, niekedy preto, aby sa s nimi pokúsil aktívnejšie vyrovnať, a niekedy preto, že nevidí iné alternatívy.

Stáva sa to aj preto, že človek chce niekoho zachrániť. Možno namietnete: “Ale veď je správne vidieť v ľuďoch to najlepšie! Túžba pomôcť je najväčšia cnosť”. Ale nie každý, kto zlyháva, je obeť, a nie každý, kto je na dne, chce stúpať.

Možno zachraňujete iného, pretože ste silný, veľkorysý, sústredený človek, ktorý chce urobiť správnu vec. Ale je tiež možné, a dokonca pravdepodobnejšie, že jednoducho chcete upozorniť na svoje nevyčerpateľné rezervy súcitu a dobročinnosti. Alebo zachraňujete iného, pretože sa chcete presvedčiť, že sila vášho charakteru nie je len “vedľajším účinkom” vášho šťastia a priaznivých okolností narodenia. Alebo to robíte preto, že vyzeráte dobre oproti nezodpovednému človeku. Alebo možno nemáte v pláne nikoho zachraňovať: spájate sa s ľuďmi, ktorí sú pre vás zlí, len preto, že… je to jednoduchšie.

Jednoduchá voľba

Ste si istí, že človek volajúci o pomoc si nevybral utrpenie len preto, že je to ľahšie ako prevziať zodpovednosť? Skôr než niekomu pomôžete, mali by ste zistiť, prečo má ten človek problémy. Je naozaj ušľachtilou obeťou okolností alebo iných ľudí?

Možno sa táto osoba odmieta pohnúť vpred, pretože je to ťažké. Možno by ste v takejto situácii urobili to isté. Ale zvážte toto: neúspech je ľahko pochopiteľný, nevyžaduje si žiadne vysvetlenie. Ani strach, nenávisť, závislosť, promiskuita, zrada a podvod. Je ľahšie nebrať na seba bremeno, nemyslieť, nerobiť a netrápiť sa. Je ľahšie odložiť na zajtra to, čo sa dá urobiť dnes, vymeniť nadchádzajúce mesiace a roky za dnešné lacné pôžitky.

Často pokračujeme v nezdravých vzťahoch, pretože sa ich zdráhame ukončiť. Pomáhame druhému človeku a klameme si, že vykonávame (nezmyselný) mučenícky čin – namiesto toho, aby sme robili niečo skutočne hodnotné. Samozrejme, nejde o situácie, keď je druhá osoba skutočne v núdzi alebo v tiesni.

Vzájomná dohoda

Zamyslite sa nad týmto: ak máte priateľa, ktorého by ste nikomu z blízkych nepriali, načo ho potrebujete? Možno si poviete: ide o lojalitu. Ale o lojalite sa treba dohodnúť, čestne a otvorene. Priateľstvo je vzájomná dohoda. Nemáte morálnu povinnosť podporovať niekoho, kto robí svet horším. Práve naopak: mali by ste si vyberať tých, ktorí chcú zmeniť svet k lepšiemu.

Ľudia, ktorí sa sami neusilujú o vzostup, vás pravdepodobne tiež stiahnu nadol. Budú sa vyžívať vo vašich slabostiach, závidieť vám úspech, súdiť vás za dobré skutky, dávať vás do kolotoča – jednoducho preto, že na vašom pozadí vyzerajú ešte horšie. Vaša túžba po zmene im pripomenie, že sami nie sú pripravení prevziať zodpovednosť za svoj život.

Priateľite sa s ľuďmi, ktorí pre vás chcú to najlepšie, tešia sa z vás a podporujú vás vo vašom úsilí. A buďte takouto osobou aj pre ostatných.