Otázku “Ako nájsť svoje povolanie” si kladú rôzni ľudia vrátane úspešných podnikateľov a popových hviezd. To znamená, že úspešná kariéra vôbec nie je ukazovateľom toho, že človek skutočne našiel svoje povolanie.

Bez ohľadu na naše postavenie a úspechy často naďalej hľadáme povolanie podľa našich predstáv a nie sme úplne presvedčení, že sme dokázali naplno využiť svoj potenciál. Prečo sa to stáva?

“HLAVNÉ JE ZAROBIŤ SI NA CHLIEB”

Gestalt terapeutka Alina Bugrimová sa domnieva, že v detstve, v rodine alebo v škole sa takýmto ľuďom nevenovala náležitá pozornosť. Stáva sa, že rodičia nemajú dostatok času na výchovu svojich detí. Alebo preto, že sami majú veľa nerealizovaných detských túžob. V školách učitelia nie vždy nájdu individuálny prístup ku každému žiakovi.

Výsledkom je, že sa z nás stávajú dospelí, ktorí nikdy neobjavili svoju jedinečnosť: vyberáme si povolanie založené na princípe “pevné a bude nás živiť v starobe”, stávame sa “otcovou pýchou”, plníme si mamin nerealizovaný sen stať sa baletkou. Je veľmi zriedkavé, keď otec alebo matka pomáhajú dieťaťu usporiadať jeho vlastné túžby a kladú mu otázky v zmysle: “Čo chceš? Poďme hľadať, čo sa ti páči? Pomôžem ti.”

AKO ZISTIŤ, ČO CHCETE

“Ako psychoterapeutka chápem, že hľadanie povolania a cieľa je zložitá práca, hlboký a individuálny proces,” poznamenáva Alina Bugrim. – Nemali by ste sa rozčuľovať, ak si hneď nerozumiete. Pri takomto náročnom úsilí je najlepšie požiadať o pomoc odborníka.

A začať samostatnú cestu do hĺbky seba samého môžete zhodnotením aktuálneho stavu.

  1. Sebaanalýza. Povolanie je často spojené s našimi záujmami, hodnotami a nadšením pre vec. Položte si niekoľko otázok. Čo ma inšpiruje? V čom prejavujem svoje najlepšie vlastnosti? Čo by som robil aj bez odmeny?
  2. Preskúmajte talenty a zručnosti. Zistiť, v čom sme dobrí. Povolanie sa riadi talentami a zručnosťami, ktoré už máme. Aké činnosti vám prinášajú radosť a uspokojenie?
  3. Spätná väzba. Hľadajte rady u priateľov, rodiny a kolegov. Vidia nás zvonka a povedia nám o našich silných a slabých stránkach. Nezabúdajte však, že ich pohľad na vec sa môže líšiť od vášho. Mali by ste k nemu pristupovať ako k hypotéze.
  4. Výskum. Niekedy sa povolanie prejavuje prostredníctvom skúseností a experimentovania. Dovoľte si objavovať nové veci, prihláste sa na kurzy, ktoré ste ešte neabsolvovali, vyskúšajte niečo neznáme.
  5. Inšpirácia. Čo vás nabíja energiou a napĺňa energiou? Aké príbehy, knihy, filmy alebo významné osobnosti s vami emocionálne rezonujú?
  6. Vnútorný hlas. Intuícia nám zvyčajne hovorí, čo by sme chceli pravidelne robiť. Aby ste počuli svoj vnútorný hlas, je dôležité zastaviť sa, uzemniť sa a počúvať sa. Niekedy pomáha meditácia.
  7. Spolupráca so psychoterapeutom. Spolupráca so psychoterapeutom alebo psychológom vám pomôže hlbšie porozumieť sebe samému, svojej motivácii a cieľom. Niekedy je určenie toho, aké je vaše povolanie, polovicou úspechu, potom musíte pracovať so svojím vnútorným odporom. Ak sa bojíte premeniť svoje sny na skutočnosť, získajte podporu odborníka v procese sebapoznávania.

Ak to zhrnieme: povolanie je skôr cesta ako konkrétny cieľ. A cesta často obsahuje prvok neistoty, rizika a únavy. Ale ak je na nej vzrušenie, všetko ide ľahšie. Je dôležité ponoriť sa do hľadania seba samého so záujmom, neobmedzovať sa na sny o tom, ako všetko nakoniec dopadne, v konečnom bode. Nemali by ste očakávať rýchle výsledky, ale každý krok je dôležitý.