Na priestranstvách TikToku sa často objavujú videá o spriaznených dušiach a tento trend rýchlo zachytilo ruské publikum. Teraz tínedžeri z celého sveta hľadajú svoju spriaznenú dušu a kladú si otázku z piesne Iamnotshane: “Možno moja spriaznená duša zomrela? Možno som nikdy nemala spriaznenú dušu?” Vysvetľujeme, o čom je táto pieseň.

Kto je soulmate? Toto slovo sa z angličtiny prekladá ako “spriaznená duša”. Tínedžeri tak zúfalo hľadajú nielen priateľa, ale aj niekoho, kto by im rozumel. Inými slovami, niekoho, koho myslenie je podobné tomu vášmu.

“Spriaznené duše majú podobné záujmy, preferencie, myšlienky a reakcie na rovnaké situácie. Ľudia sú tak štruktúrovaní, že nás priťahujú tí, ktorí sú nám podobní. Máme radi tých, ktorí sa dokážu pozerať rovnakým smerom ako my, majú rovnaké alebo aspoň veľmi podobné názory ako my. Spriaznené duše si navzájom sympatizujú, ak sa nájdu, sú zvyčajne veľmi šťastné z priateľstva alebo vzťahu,” vysvetľuje psychologička Inessa Spinka.

Poradenská psychologička Veronika Šimonová uvádza trochu odlišný výklad pojmu spriaznená duša:

“Je to ideálny partner medzi partnermi. Vzťah môže byť romantický alebo len priateľský, hlavné je, že partnerov spájajú spoločné hodnoty, povahové črty, reakcie na udalosti a spôsob myslenia. Niekedy partneri dokonca dokážu odpovedať na otázku v rovnakom čase, rovnakými slovami, bez toho, aby sa dohadovali. Vzťah je ako v známom meme, keď manželka stojí manželovi za chrbtom a potichu mu dodáva muníciu, pretože celý svet je proti nemu.”

SPRIAZNENÁ DUŠA NIE JE MÁGIA

Pravdepodobnosť stretnutia spriaznenej duše závisí od sociálneho okruhu človeka. Tí, ktorí sú neustále v kontakte s rôznymi ľuďmi, majú väčšiu šancu nájsť spriaznenú dušu ako tí, ktorí sú uzavretí a plachí.

“Spriaznené duše existujú, ale nemali by ste tento fenomén brať ako nejakú mágiu, a už vôbec nie ako úlohu nájsť výnimočnú, vlastnú osobu. Na svete sú podobní ľudia a stretnúť ich na dvore pri detských hrách, na univerzite alebo v sanatóriu nie je zaručené,” hovorí Inessa Spinka.

Psychologička odporúča tri tipy, ako správne hľadať blízku dušu:

  • Snažte sa nájsť tím ľudí, ktorí sú príjemní a majú podobné názory ako vy.
  • Nielenže vytvorte určité prostredie, ale ho aj neustále rozvíjajte. Nielen tí, ktorí sú nám podobní, sa potrebujú socializovať: spory, ak sa k sebe protivníci správajú ohľaduplne, sú často obohacujúce a umožňujú vám lepšie si predstaviť, o čo ide.
  • Môžete chodiť do tematickej komunity, kde budú ľudia, ktorí sa venujú rovnakému koníčku ako vy: šachové a remeselné krúžky, internetová skupina hráčov, fantasy alebo fanúšikovia určitého televízneho seriálu.

MOŽNO JE MOJA SPRIAZNENÁ DUŠA MŔTVA?

Nedá sa presne povedať, koľko spriaznených duší za život budete mať, všetko závisí od toho, ako ste sami ochotní ich mať.

“Každý človek môže mať v rôznych etapách života rôzne spriaznené duše. Ak sa našli ľudia, ktorí sú si blízki myslením, a sú šťastne prekvapení, keď zistia, aké podobné sú ich názory na svet, neznamená to, že o rok alebo dva zostanú ich podobnosti rovnaké. Svetonázor a obraz sveta každého z nás sa časom výrazne mení a nie vždy takéto zmeny u spriaznených duší prebiehajú paralelne, – vysvetľuje psychologička Inessa Spinka. – Spriaznená duša nemusí existovať ani vôbec, hoci je veľmi smutné nestretnúť počas celého života duchovne blízku osobu. Ak sa človek dožil vysokého veku a nenašiel spriaznenú dušu, je pravdepodobné, že s ostatnými dostatočne nekomunikoval.

Veronika Simonová sa tiež domnieva, že na počet spriaznených duší neexistujú žiadne pravidlá a predpisy: “Život nám hádže prekvapenia. Môžete stretnúť jednu spriaznenú dušu a zostať s ňou do konca života. Je možné aj vôbec sa nestretnúť a pokračovať, vyberať si a vyberať si aj tých najhodnejších kandidátov. Jedno je zrejmé: takéto stretnutia sú jedinečné, neopakovateľné a zanechávajú živý dojem na celý život,” hovorí psychologička.

Stáva sa však aj to, že spriaznená duša sa počas života nenájde alebo zomrela: “Podľa všeobecného presvedčenia zostávajú spriaznené duše po strate partnera do konca života samé. Príkladom je krásna legenda, ktorá inšpirovala sochu Aliho a Nina v Batumi,” vysvetľuje poradenská psychologička Veronika Simonová. – Ak prijmete odchod svojho partnera a zbavíte sa jeho idealizácie, môžete nájsť nový úspešný vzťah. Bude to však úplne iný vzťahový príbeh”.