“Ak sa zamiloval do dvoch, tak choď do druhého” – táto rada sa najčastejšie dáva tým, ktorí sa ocitli v nedobrovoľnom milostnom trojuholníku, kde sú city k viacerým ľuďom naraz. Je toto rozhodnutie správne? A či vo všeobecnosti môže človek rovnako milovať dvoch ľudí? Psychológ tvrdí.

Najdôležitejšia vec, ktorú by som chcela poznamenať ako prvú: ak si kladiete otázku “môžete milovať dvaja”, potom je vo vzťahu kríza, ktorá sa už dlhší čas pripravuje. A kríza je nedostatok úprimnosti, predovšetkým voči sebe samému, a teda aj voči zvyšku sveta.

Je teda možné milovať dvoch ľudí súčasne? Zdá sa, že na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Z hľadiska psychológie a biológie – môžete, z hľadiska morálky – nie. Je to tak trochu kruh. Ale pokúsim sa zosúladiť psychológiu a morálku.

ČO ZNAMENÁ MILOVAŤ DVOCH ĽUDÍ

Je dôležité pochopiť, aký stav spočiatku hýbe človekom v “trojuholníkových situáciách”: niekto cíti pohon a prílev energie z dvojitých kontaktov a u niekoho vyvolávajú pocit hanby a sklamania zo seba, partnerov, celého sveta. Pokúste sa precítiť a pochopiť, aký stav vám dáva táto situácia vo vašom živote?

V prvom prípade vás poháňa túžba spestriť si život a zažiť nové pocity a emócie. A v druhom prípade môžete vidieť hlboký intrapersonálny konflikt – psychika chcela uniknúť od riešenia nejakého vnútorného problému a presunúť ťažisko pozornosti na nový vzťah. Obe sú znepokojujúcim znakom, ukazovateľom nízkej odolnosti vášho vzťahu.

PREČO SA ZAMILUJEME DO DVOCH ĽUDÍ SÚČASNE

Čo môže spôsobiť zamilovanosť do rôznych ľudí v rovnakom čase? Pravdepodobne kvôli vzorcom správania, ktoré sú buď explicitne, alebo implicitne zakotvené v rodinnom systéme. Tiché znamená, že v rodine “nebolo zvykom podvádzať”, ale v skutočnosti to robili všetci a celý rodinný systém bol postavený na klamstvách odovzdávaných z generácie na generáciu. Deti s tým vyrastali a automaticky si osvojili tento program správania.

Paradoxom je, že aj keď si niektorý z potomkov podvedome alebo vedome osvojí program “nechcem to mať tak, ako to mal môj otec, dedko, pradedko, budem to mať inak”, môže sa, žiaľ, stať aj opak. Aby tento mechanizmus fungoval, je potrebné veľmi seriózne pracovať na sebe, svojom správaní a/alebo stave spolu s odborníkom.

Čo vám ešte hovorí skutočnosť, že žena alebo muž milujú dvoch partnerov súčasne? O prázdnote vo vzťahu. V skutočne monogamnom vzťahu nič také neexistuje: partneri si navzájom plne uspokojujú svoje fyzické, psychické a emocionálne potreby. Ale ak je vo vnútri páru prázdnota, je to práve ten prípad, keď môže prísť tretí, štvrtý, desiaty, pretože v takomto stave nie je možné zotrvať dlhší čas.

Vo vzťahoch sa najčastejšie vyskytujú tieto prázdne miesta:

  • Chýba jednotný názor, jediný smer a smer v živote.
  • Nedostatok duchovnej intimity, srdečnosti – namiesto nich chlad a odstup.
  • Nespokojnosť v sexe, nedostatok drajvu a krásy intímneho života.

Toto sú “tri piliere”, na ktorých sú podľa môjho názoru postavené mnohé krízy vo vzťahoch.

ČO ROBIŤ, AK SA OCITNETE V “MILOSTNOM TROJUHOLNÍKU”.

1. Buďte k sebe úprimní

Úprimne si priznajte, že váš vzťah s primárnym partnerom je vo vážnej kríze.

2. Buďte úprimní k svojmu partnerovi

Alebo so svojimi partnermi. Aspoň do takej miery, do akej vám to situácia dovoľuje. Je to ťažké, ale je to dospelácka cesta.

3. Rozhodujte sa sami za seba

Nepočúvajte nikoho o svojom osobnom živote alebo o tom, aké rozhodnutia musíte urobiť. Malo by to byť vaše dospelé, osobné rozhodnutie.

4. Rozhodnite sa, čo naozaj chcete

Ak je ťažké sa rozhodnúť, skúste si predstaviť svoj život s partnerom v nie príliš vzdialenej budúcnosti. Čo tam vidíte, čo cítite, aké pocity vás obklopujú? Ako dobre to tam vyzerá a je to dobré? Pocity, vnemy a intuícia sú vašimi skutočnými priateľmi a pomocníkmi pri správnom rozhodovaní.

Všetko vyššie uvedené je irelevantné, ak nemáte nič proti voľným vzťahom a tento model správania pre seba akceptujete. V takom prípade by si však mali byť absolútne všetci “účastníci procesu” vedomí toho, že sú slobodní. Podľa môjho názoru je to spravodlivé: všetky pravidlá sú vyslovené a schválené od samého začiatku. Samozrejme, nie je fakt, že takýto model vzťahov je veľmi životaschopný, ale je to už voľba každého jednotlivca.