Zdroj

Či už je slobodné materstvo vecou osobnej voľby alebo k nemu dochádza nezávisle prostredníctvom určitých okolností, slobodná matka sa musí potýkať s mnohými problémami. Pre slobodné matky je to náročnejšie, ale to neznamená, že svojim deťom nedokážu zabezpečiť šťastné a plnohodnotné detstvo. Aké výzvy dnes čelia slobodným matkám? Pokračujte v čítaní!

S AKÝMI PROBLÉMAMI SA STRETÁVAJÚ SLOBODNÉ MATKY?

Žena už dávno nie je len žena v domácnosti. Môže sa venovať kariére, sebarealizovať sa, vzdelávať a rozvíjať svoje vášne. Za takýchto okolností sa slobodné materstvo nezdá byť životnou stratou. Často ide o premyslené, nezávislé rozhodnutie ženy.

Hoci je situácia lepšia ako pred niekoľkými desiatkami rokov, slobodné matky stále čelia mnohým výzvam každodenného života. Stále sa môžu stretnúť s nepochopením a sociálnym ostrakizmom – najmä v tradičnejších, konzervatívnejších a uzavretejších komunitách. Nepochopenie a sociálna ostrakizácia sa môže stať žene, ktorá odišla od svojho manžela, aby sebe a svojim deťom zabezpečila lepšiu budúcnosť bez strachu a násilia.

Ak je slobodné materstvo dôsledkom úmrtia partnera, musí sa so stratou vyrovnať a rýchlo sa zotaviť, nájsť silu postarať sa o deti a zabezpečiť im čo najlepšiu existenciu. Veď v takejto situácii trpia všetci – aj deti sú celou situáciou veľmi zasiahnuté, preto rátajú s mamou, že im bude oporou.

Osamelé materstvo si vyžaduje silu a sebazaprenie. Vyžaduje si to aj obrovskú sebadisciplínu a organizáciu života. Slobodná matka musí pracovať, aby zarobila na dom a deti, musí sa starať o domácnosť a tráviť čas s deťmi, aby sa mohli správne rozvíjať a netrpeli deficitom citov alebo inými problémami súvisiacimi s absenciou rodiča v živote.

To všetko môže viesť k určitému preťaženiu, enormnému stresu a vyčerpaniu organizmu, čo môže mať veľmi zlý dopad nielen na danú ženu, ale aj na jej deti a najbližšie okolie.

Takéto ženy často prežívajú frustráciu, musia obetovať svoje potreby pre svoje deti a nemôžu sa rozvíjať tak, ako by chceli, pretože nemajú oporu v partneroch. Tiež nie vždy sú rodičia, súrodenci alebo širšia rodina schopní kedykoľvek pomôcť.

SLOBODNÁ MATKA A HĽADANIE LÁSKY

Mnohé slobodné matky sa obetujú pre svoje deti a nemyslia na seba a svoje potreby. Aby žena dosiahla v živote šťastie a rovnováhu, musí si byť vedomá, že je hodnotnou bytosťou a jej šťastie a potreby sú veľmi dôležité. Nie všetky ženy cítia potrebu sa opäť spojiť s mužom. Ak to však cítia, nemali by si to zakazovať.

Mnohé ženy si pri hľadaní partnera dávajú podmienku, že sa musí ukázať ako dobrý vzor pre otca jej detí. Sú však ženy, ktoré ich samy jednoducho nezvládnu a je im jedno, ktorý muž sa stane ich partnerom. To môže viesť k mnohým nezdravým, toxickým vzťahom a množstvu problémov. Tento prístup je veľmi nesprávny.

Stáva sa aj to, že slobodné matky, ktoré začnú s niekým chodiť, sa cítia previnilo. Svojim deťom nič nehovoria, klamú im a žijú s pocitom viny, pretože sa cítia ako zlé matky. Je to tiež nesprávny postoj, ktorý môže byť zdrojom veľkej úzkosti a stresu.

Deti môžu tiež vnímať matku ako svoj majetok. Najmä ak im venovala každú chvíľu alebo bola príliš ochranárskym človekom. Môžu pociťovať žiarlivosť a partnera vnímať ako niekoho, kto im chce matku ukradnúť. S tým treba pracovať a budovať hranice – deti musia pochopiť, že každý má právo na šťastie, vrátane svojej matky.

Nový muž v živote slobodnej matky a jej detí by nemal okamžite prevziať rolu otca. Nie je to jeho práca. Zo začiatku sa s nimi musí spriateliť, nemôže sa hneď chopiť výchovných otázok a považovať sa za ich otca, pretože to vzbudí obrovský odpor u detí.

Niekedy môže byť terapia užitočná, aby pomohla všetkým zúčastneným pochopiť, že v ich živote nastali zmeny, a nemusia to byť zmeny k horšiemu. Počas rodinnej terapie sa deti, matka a nový partner navzájom učia rozprávať o svojich potrebách, emóciách a obavách. Spolupracujú aj cez problémy a rozvíjajú umenie komunikácie.