Zdroj

Rovnako ako radosť, smútok a strach je hnev jednou z primárnych emócií. Deti sa hnevajú, keď niečo chcú a nedostanú to. Aj u dospelých je hnev zvyčajne signálom, že niektoré potreby nie sú naplnené. Taktiež môže vykonávať pozitívne funkcie: mobilizovať sa k činnosti, vyjadriť nesúhlas so zlým zaobchádzaním zo strany ostatných alebo posilniť sebaúctu. Existuje však aj hnev, ktorý má deštruktívnu silu.

Toxický hnev

Niektorí ľudia, ktorí keď sa nahnevajú, môžu fyzicky ublížiť rodine, priateľom či kolegom. Ľudia, ktorí sú v blízkom vzťahu s takým človekom, trpia vážnym fyzickým a duševným poškodením. Dôsledky toxického hnevu môžu zahŕňať hlboký smútok, depresia, uzavretie sa do seba, nízke sebavedomie alebo bezmocnosť.

Hnev častejšie prejavujú muži, ale nahnevaných žien je každým rokom viac a viac. Toxický hnev stále častejšie predstavujú deti a mládež. S nahnevaným mužom sa môžeme stretnúť nielen doma, ale aj v práci alebo v kancelárii.

Mechanizmus zvládania takýchto situácií je vždy náročný. Najdôležitejšie je brániť si vlastné hranice a vyhýbať sa konfrontácii. Ak teda vidíte niekoho vo vašej spoločnosti – napríklad vášho nadriadeného ako sa rozčuľuje, najdôležitejšie je nereagovať emocionálne. Počkajte, kým búrka prejde a potom sa mu snažte pokojne povedať, že si neželáte, aby sa s vami takto zaobchádzalo.

Chyba nie je vo vás

Ako prežiť vo vzťahu, kde vládne toxický hnev? Ako sa môžeme vysporiadať s nahnevanými ľuďmi? Keď sa vás dotkne niekoho hnev, zvyčajne sa pýtate: prečo tento človek reaguje týmto spôsobom? A najskôr hľadáte vinu v sebe. Čo som urobil zle? Možno má šéf pravdu, že som neschopný. Možno sa môj partner právom hnevá na neporiadok v byte alebo možno by som sa mal viac snažiť.

Stop! Tu je prvé falošné presvedčenie, ktorého sa musíte zbaviť. Keď niekto exploduje, znamená to, že sa nevie vyrovnať so svojimi emóciami. Nie ste príčinou jeho hnevu, ale spôsobom, akým tento muž reaguje na realitu.

Ľudia, ktorí požívajú alkohol a iné škodlivé látky, sú náchylní k hnevu. Takmer vždy tam, kde dochádza k alkoholizmu, dochádza aj k psychickému alebo fyzickému zneužívaniu. Ľudia trpiaci depresiou sú náchylní na záchvaty hnevu. Nakoniec, pre niektorých ľudí je hnev jedinou známou metódou, ako sa vyrovnať s problémami každodenného života.

Tiež sa oplatí prečítať: HNEVAŤ SA JE ĽUDSKÉ

Nemusíte byť obeťou

Nahnevaní ľudia potrebujú pomoc. Prvá vec, ktorú môžete urobiť, keď máte s takýmto človekom blízky vzťah, je rozprávanie. Namiesto toho, aby ste sa obviňovali alebo pred svetom predstierali, že problém neexistuje, skúste o ňom pokojne hovoriť.

Ak je situácia skutočne vážna a nedá sa napraviť medzi štyrmi stenami vášho domova, navštívte psychológa. Môže sa však tiež stať, že sa vašej ponuke bude smiať, alebo bude reagovať hnevom. Potom máte len jednu možnosť: namiesto toho, aby ste čakali, kým sa zmení, urobte sami prvý krok. Skúste zmeniť svoje myslenie a správanie. Je dôležité, aby ste pochopili, že váš život nemusí ovládať jeho hnev.

Čo z toho môžete vyťažiť? V prvom rade sa oslobodíte od úlohy obete a získate späť rešpekt k sebe samému. Možno sa budete menej báť, rozšírite si okruh priateľov alebo si zlepšite vzťahy s deťmi.