Zdroj

Tehotenstvo je stav, v ktorom sa mení ženské telo ale aj správanie budúcej mamičky. Niekedy vzniká dojem, že zmena je veľmi radikálna. Nervozita v tehotenstve vytráca šťastnú, trpezlivú, pokojnú a veselú ženu. Objaví sa roztrasený človek a jeho nálada sa zmení z minúty na minútu. Za všetko môžu hormóny, ktoré sa v tele ženy rozbehnú.

Stres vo všeobecnosti v malom množstve môže byť pozitívnym javom a motivačným faktorom, no v tehotenstve môže byť naozaj škodlivý. Dlhodobý silný stres však vždy pôsobí veľmi zle, preto ho netreba podceňovať a treba s ním bojovať. Aké sú príčiny stresu v tehotenstve? Ako vplýva na bábätko? Ako bojovať so stresom v tehotenstve? Pokračujte v čítaní!

PRÍČINY STRESU V TEHOTENSTVE

Príčiny stresu v tehotenstve môžu byť rôzne – strach o dieťa, strach z toho, že sa nenarodí zdravé alebo strach z pôrodu, ľudský mozog dokáže vyprodukovať množstvo čiernych scenárov.

Na tehotnú ženu navyše vplývajú hormóny, ktoré sa v jej tele idú zblázniť. Sú zodpovedné za zmeny nálad a za to, že každý, aj ten najmenší problém môže narásť do prehnanej veľkosti, môže spôsobiť silný stres a rovnako silné emocionálne reakcie – návaly plaču, úzkosti a mnohé iné, ktoré majú negatívny vplyv na tehotenstvo.

Príznaky stresu v tehotenstve

Stres v tehotenstve sa prejavuje rôznymi spôsobmi. Často sa objavuje bolesť hlavy, vyskytujú sa aj problémy s nadmerným potením či závratmi – také nebezpečné, že môžu viesť až k pádu, ktorý môže mať v tehotenstve fatálne následky. Mnohé ženy, ktoré počas tehotenstva zažívajú silný stres, sa tiež sťažujú na silné bolesti svalov, vrátane bolesti na hrudníku. Môže sa objaviť aj nevoľnosť a zvracanie.

Stres negatívne ovplyvňuje aj imunitný systém, čo robí budúcu mamičku oveľa zraniteľnejšou voči chorobám a infekciám, pretože sa telo s hrozbou tak dobre nevyrovná. Môže to viesť aj k poruchám príjmu potravy – vystresovaná budúca mamička zje málo alebo priveľa, čo sa odrazí na nej aj na bábätku.

Stres v tehotenstve a jeho vplyv na dieťa

Stres v tehotenstve pôsobí aj na bábätko – dieťa už pred pôrodom môže byť vystresované. Stres má na ne negatívny vplyv a môže viesť až k smrti dieťaťa, ako aj spôsobiť mnohé zdravotné problémy.

Stres je zlý pre vývoj mozgu a kognitívne schopnosti dieťaťa. Môže viesť aj k podvýžive – dieťa sa môže narodiť s nižšou hmotnosťou. Všetko preto, že stres sťahuje cievy, ktoré dieťaťu poskytujú výživnú hodnotu a kyslík. Existuje tiež väčšia šanca, že vaše dieťa dostane vrodené chyby.

SPÔSOBY, AKO ZMIERNIŤ STRES V TEHOTENSTVE

V prvom rade si nájdite niečo, čo vás uvoľní – počúvajte relaxačnú hudbu, odpočívajte, robte to, čo vás baví a prináša vám radosť. Prihlásiť sa môžete aj na hodiny pre tehotné – napríklad jogu alebo meditáciu, ktoré vám umožnia upokojiť sa.

Ak však máte pocit, že to všetko nezvládate – všetko vám padá z rúk, neustále plačete, ste agresívna, trápi vás, že nebudete vedieť milovať svoje bábätko alebo máte samovražedné myšlienky a máte podozrenie na depresiu – nečakajte, nepodceňujte to a vyhľadajte odbornú pomoc.

Rozhovor s psychológom môže byť pre vás veľmi dobrý. Ide o osobu, ktorá už má skúsenosti a nástroje, ktoré vám pomôžu riešiť problémy s tehotenstvom. Psychológ vám pomôže pochopiť, že to, čo sa vám deje, je úplne normálne. Ukáže vám aj spôsoby, ako sa vysporiadať s nadmerným stresom. Ak sa psychologická konzultácia ukáže ako nedostatočná, pretože napríklad psychológ spozoruje príznaky depresie, navrhne návštevu psychoterapeuta.

Psychoterapia vás naučí aj techniky na zvládanie stresu, pretože využíva mnohé relaxačné techniky, ktoré vám môžu byť veľmi užitočné.