To, že ideálne vzťahy sa nachádzajú len vo filmoch, už vieme. Znamená to však, že od milovaného muža by ste nemali očakávať starostlivosť, prejavy citov a vážne kroky? Samozrejme, že nie. Klinický psychológ vysvetľuje, ako pochopiť, že vo vašom vzťahu niečo nie je v poriadku – práve zo strany partnera.

Ako ukazuje prax, nie každý muž je pripravený povedať na rovinu: “Moje city ochladli. Nevidím pre nás budúcnosť. Radšej sa bude dlho pretvarovať, kým sa mu to prestane hodiť – alebo kým žena sama nepriamo všetko neodhadne. Existuje aj iný spôsob: keď si muž spočiatku uvedomí, že s partnerkou nechce nič vážne, ale ona mu to, samozrejme, nepovie.

Ako pochopiť, že sa nachádzate v tejto situácii? Podľa nasledujúcich charakteristických zvončekov vo vzťahu, radí krízová psychologička Iľjana Kopylová.

1. MUŽ ODMIETA ROBIŤ VECI SPOLOČNE

Ako sa cítime, keď stretneme zaujímavého, príjemného človeka? Chceme viac komunikovať, tráviť spolu čas, vymýšľať spoločné aktivity. Tak je to aj v romantických vzťahoch: ľudia, ktorí o seba navzájom prechovávajú živý záujem, radi spolu niečo robia. Prechádzky v parku, výlety mimo mesta, návštevy kaviarní s dlhými rozhovormi, spoločné večere, sledovanie filmov – môže to byť čokoľvek, hlavné je, že vo vzájomnej spoločnosti.

Ak sa vzdialenosť zväčšuje, je to dôvod na zamyslenie. Vysvetlenie v duchu “som zaneprázdnený prácou” môže fungovať dva, päťkrát, ale človek sa nemôže vždy odvolávať na prácu.

Pozrite sa na seba: bez ohľadu na to, ako veľmi ste zaneprázdnení a unavení, pravdepodobne si vždy nájdete minútu na stretnutie so svojou milovanou osobou.

Keď mužove city ochladnú, je menej ochotný tráviť čas so svojou ženou, dĺžka a hĺbka rozhovorov sa skracuje, začína mu byť ľúto času na spoločné výlety. Prestáva zdieľať emócie, z komunikácie cítiť nepohodu a napätie. Čas je jedným z najcennejších zdrojov, a ak ho muž nie je ochotný venovať vášmu vzťahu, hovorí to o mnohom. Stojí za to zamyslieť sa nad tým, aké sú jeho zámery? Prečo stratil záujem: niečo sa ho týka alebo city už nie sú?

2. NIE JE OCHOTNÝ POSKYTNÚŤ PODPORU

Na koho sa žena obráti so žiadosťou o podporu? V zdravom vzťahu je to jej partner, kto sa stáva “silnou oporou”, kto plní úlohu pomocníka a obhajcu. Niekedy žena potrebuje len prítomnosť svojho milovaného a objatie, ale ak on nie je pripravený ani na takúto pomoc, je čas zazvoniť na zvonec.

Na začiatku vzťahu sa muž spravidla pri každej príležitosti pokúša o úlohu statočného a silného ochrancu; je to spôsob, ako sa dokázať, ako povedať: “Pozri, so mnou budeš v bezpečí. Ak vás nepovažuje za “tú pravú”, potom sa ani nemusí snažiť. Muž, ktorý nevidí perspektívy vzťahu, sa dištancuje, rozdeľuje svet na “môj” a “tvoj”. Pozrite sa bližšie, ak má na vaše žiadosti o podporu zlú náladu – je čas na úprimný rozhovor.

3. MUŽ SA VYHÝBA MATERIÁLNYM INVESTÍCIÁM

Spoločný život predpokladá finančné výdavky. Dôležitým signálom bude neochota utrácať za seriózne nákupy – je to logické, ak neplánuje zostať so ženou dlhší čas. Tu sa však, samozrejme, treba pozrieť na celkový obraz: ak je prirodzene šetrný, jasne premýšľa nad rozpočtom a výdavkami, potom bude tento znak nepriamy.

4. NEROBÍ SPOLOČNÉ PLÁNY

Možno je to jedno z najvýpovednejších znamení. Počúvajte, ako partner hovorí o budúcnosti a opisuje svoje túžby. Ak je v jeho reči veľa “ja”, ale žiadne “my”, potom je to zlé. Muž sa podvedome prezrádza: už vás nevidí vo svojej budúcnosti. Keď sa pozrie pár rokov dopredu, nájde seba a svoje predstavy, ale nie rodinu s vami. Je teda čas klásť priame otázky a pochopiť, ako vidí váš život.

5. MUŽ VÁS NEPREDSTAVÍ NAJBLIŽŠÍM ĽUĎOM

Pustiť ženu do svojho blízkeho kruhu a nazvať ju svojou vyvolenou je vážny krok. Ak ho neurobí, je to rovnako vážny signál problémov vo vzťahu. Zoznámenie sa s rodičmi, stretnutia s priateľmi, návšteva firemných večierkov – to všetko je izolovaný svet muža, v ktorom má žena, ktorú miluje, pridelené určité miesto. Ale ak s ňou nemá žiadne plány, prečo vytvárať zbytočné témy na diskusiu?

To, že vo vzťahu niečo nie je v poriadku, cíti každá žena aj bez podnetov zvonka, ale nie každá je ochotná zmieriť sa s tým, čo vidí. Predtým, ako urobíte unáhlené závery, je vhodné rozhodnúť sa hovoriť priamo. Len s jednou výhradou – hovorte o svojich pocitoch bez obviňovania. Úprimný rozhovor pomôže časom usporiadať vzťah a vybrať správnu cestu pre oboch partnerov.