Vzťah s narcisom nie je jednoduchý. S takýmto vzťahom sa spája aj veľa emócií a nie každý je na to pripravený. Vyžaduje si to veľa práce a ochotu zmeniť sa aj zo strany samotného narcistu. Málokedy sa chce zmeniť a vo svojom správaní nevidí nikdy žiadny problém. Veď sa považuje za ideálneho, tak ako by sa mohol mýliť. Čo je to narcistická osobnosť? Ako sa správať k narcisovi a aký je s ním vzťah?

NARCISTICKÁ OSOBNOSŤ

Štatisticky sú muži častejšie narcismi ako ženy. Aj keď sa to môže zdať nepochopiteľné, hlboko skryté komplexy môžu ísť často ruka v ruke s narcizmom. Takéto osoby majú tiež veľmi vysoké ego, sú extrémne sebeckí a o druhých sa zaujímajú len vtedy, keď vďaka nim môžu niečo dosiahnuť, alebo aspoň počúvať ich chvály a komplimenty. Môžu byť dokonalými klamármi a manipulátormi, ktorí budú pracovať v spoločnosti, aby dosiahli to, čo chcú. Narcisti sú tiež veľmi panovační a zároveň plný arogancie a veľkej averzie voči ľuďom, ktorých považujú za menejcenných – chudobnejších, pracujúcich na nižšej alebo menej prestížnej pozícii.

VZŤAH S NARCISOM

Ľudia s narcistickou osobnosťou potrebujú iných ľudí, ktorí budú uspokojovať ich potreby, chváliť ich a byť im naklonení, budú ich počúvať bez akýchkoľvek námietok. Pre všetky tieto dôvody je vzťah s narcisom veľmi ťažký. Bez adekvátnej, často dlhej terapie v takomto vzťahu neexistuje rovnosť a vzájomnosť.

Narcista tiež neverí, že koná nevhodne, aj keď sa správa spoločensky neprijateľným spôsobom a škodí tak partnerovi – napríklad častým podvádzaním. Na vine sú totiž podľa neho všetci, len on nie.

Vie byť však zvodný, šarmantný a skutočný gentleman. Tu sa ukazuje manipulatívna povaha človeka s narcistickou osobnosťou – taký človek si dokáže omotať partnera okolo prsta. Iní ľudia sú pre nich tým, čím sú bábky pre bábkara – majú pocit, že sa s nimi môžu hrať a ovládať ich, koľko chcú. A to všetko z hlbokého presvedčenia, že sú lepší a jedineční, takže na to majú právo.

Z dlhodobého hľadiska takýto vzťah nedáva zmysel – určite nie v takejto podobe. Mentálne slabší ľudia sa môžu cítiť utláčaní a závislí na narcistovi, takže rozchod im ani nenapadne.

AKO SA VYSPORIADAŤ S NARCISOM

Možno ste dokonca prišli na to, že s niekým takým máte vzťah. Čo teraz? Ako sa vysporiadať s narcisom? V prvom rade – ak vám na vzťahu záleží – musíte prejaviť veľkú trpezlivosť a veľkú dávku pokoja. Nesmiete so sebou dovoliť manipulovať a nechať sa využívať.

Je to všetko veľmi ťažké, takže ak vám skutočne záleží na vašom vzťahu s narcisom, terapia je nevyhnutnosťou. Mal by sa jej podriadiť, aby pochopil, že jeho správanie je nevhodné. V prípade vzťahu s narcisom však bude vhodná terapia pre páry a rodiny. Vtedy sa môžete pokúsiť obnoviť zlomené alebo poškodené väzby. Počas takejto terapie sa naučíte aj komunikovať a chápať svoje potreby – budete vedieť, ako si poradiť s narcisom a narcista sa vám alebo vašim deťom otvorí.

Niekedy ľudia pod vplyvom terapie zistia, že najlepšie, čo môžu jeden pre druhého urobiť, je rozísť sa. Nebojte sa tejto možnosti. V živote sa stáva, že určité dvere sa musia zavrieť, aby sme mohli ísť životom ďalej – o skúsenosti bohatší, a teda silnejší.

Pamätajte aj na seba. Nepodriaďujte svoj život narcistovi. A ak máte pocit, že vzťah je už taký zamotaný, že je pre vás ťažké vymaniť sa z tejto siete závislosti, neváhajte vyhľadať pomoc. V takejto situácii vám pomôže aj psychoterapia – prebudujete si sebavedomie a prehodnotíte priority, aby ste v budúcnosti viedli lepší život. Narcisti si často za partnera vyberajú submisívnu, neistú osobu, teda ideálnu slabšiu obeť, s ktorou sa dá ľubovoľne manipulovať. Rozpoznať tento vzorec a pokúsiť sa z neho vymaniť je prvým krokom k úspechu.

O narcistickej poruche osobnosti sme písali tu.

Zdroj