Zdroj

„Ako som to mohol/mohla urobiť? Tak veľmi sme sa milovali … “- výčitky svedomia, neistota, odpor k sebe samému. Podviedli sme partnera a začíname sa pýtať, ako sa to mohlo stať? Ako sme sa dostali do tohto bodu v našich životoch? Je zrada príčinou alebo dôsledkom určitých problémov?

Prečo podvádzame?

Existuje mnoho dôvodov, prečo naše vzťahy na chvíľu ochladnú. V každom vzťahu s inou osobou sú pozitívne aj negatívne emócie – občas sa hádame a máme krízy. Psychológ Williard F. Harley zistil, že ak niektorá z emocionálnych potrieb jednej osoby vo vzťahu nie je uspokojená, môže sa stať náchylnou na pokušenie aféry.

Aj pri úplnej úprimnosti vo vzťahu sa stáva, že sa cítime smutní, neistí a nevieme sa dohodnúť. Nepochopenie môže znamenať aj to, že keď sa snažíme uspokojiť potreby partnera, budeme sa riadiť vlastnými potrebami, kým partner či partnerka očakávajú niečo iné. Obe strany sú potom zmätené.

Stresujúce dôvody na zradu

Medzi partnermi môže byť problém. Ľudia podvádzajú z rôznych dôvodov. Vždy je tu emocionálny faktor – niekedy je to chvíľa neistoty, inokedy dlhotrvajúca hádka a inokedy láska vo vzťahu utíchla. Samozrejme, musí sa objaviť aj tretia osoba. Sexuológ Avodah Offit sa domnieva, že takéto stresové situácie, ktoré môžu viesť k podvádzaniu, zahŕňajú:

  • vážne ochorenie člena rodiny
  • smrť milovanej osoby a smútok
  • tehotenstvo a pôrod
  • ťažkosti pri výchove detí
  • profesionálne problémy (tlak, zmena zamestnania, služobné cesty)
  • závislosť

Veľa problémov vo vzťahoch je spôsobených nízkou sebaúctou, ktorú maskujeme mnohými spôsobmi – niekedy sebeckým správaním a snahou urobiť z našich potrieb prioritu. Inokedy sa bojíme, že náš postoj je príliš náročný. Rozmýšľame, či nie je lepšie niektoré záležitosti nespomínať.

Na rozdiel od zdania, zrada často nie je o s*xe samotnom, ale o určitej potrebe získať späť niečo, čo sa stratilo – prvá vášeň, ktorá vám chýba, potreba byť niekým najdôležitejším pre toho druhého.

Emocionálna zrelosť

Zrada nemusí byť vecou nedostatku citovej zrelosti. Každý vzťah je iný. Ľudia majú rôzne potreby a priority – páry majú rôzne problémy a chvíle slabosti. Zrada sa môže stať tam, kde vo vzťahu niečo chýba. Môže ale nemusí.

V mnohých prípadoch podvádzame, pretože nie sme schopní riešiť problémy. Niektorí psychológovia sa domnievajú, že zrada nemusí nevyhnutne znamenať koniec vzťahu. Stáva sa to v dôsledku začiatku krízy alebo stretnutia s prekážkou. Krízy vám vždy dávajú príležitosť zmeniť svoj život k lepšiemu. Najmä tie vážne nám často umožňujú prehodnotiť celý náš systém hodnôt. Po takomto ubližovaní často otvárame oči a vzťahové problémy, ktoré predtým zostali nevypovedané, treba konečne nejakým spôsobom vyriešiť.