Termín “spoluzávislosť” vám môže byť známy: spoluzávislá osoba sa zvyčajne definuje ako osoba, ktorá potrebuje a prichytáva sa, ktorej život sa významne točí okolo osoby, ktorú miluje. Iný, menej známy koniec spektra, je známy ako kontrozávislosť: keď sa partner javí ako silný a samostatný, ale v hĺbke duše zápasí s blízkosťou a preto bojuje s vzťahmi.

Veľmi často ako rodinní terapeuti vidíme jedného spoluzávislého a jedného kontrozávislého partnera vo vzťahu navzájom: jeden je potrebujúci, úzkostlivý; druhý sa vyhýba, vzdialený. Manželstvu môže byť potrebný určitý čas na pochopenie potrieb druhého a prispôsobenie svojho správania na udržanie takýchto vzťahov.

Odborník na spoluzávislosť Melody Beattie definuje spoluzávislú osobu ako “osobu, ktorá umožňuje, aby sa správanie inej osoby ovplyvňovalo na ňu” (z knihy “Dosť spoluzávislosti: ako prestáť kontrolovať ostatných a začať sa starať o seba”).

Odborníci na kontrozávislosť Janne B. Weinhold a Barry K. Weinhold hovoria: “ľudia s kontrozávislým správaním sa zdajú byť silní, sebavedomí a úspešní navonok, zatiaľ čo vnútorne sa cítia slabí, bojazliví, nechránení a potrebujúci. Vynikajú v obchodnom svete, ale často majú problémy v intímnych vzťahoch” (z knihy “Útek od blízkosti: liečenie vašich vzťahov od kontrozávislosti – druhej strany spoluzávislosti”).

Korene kontrozávislosti

Hovorí sa, že kontroverznosť začína v detstve, vekom od šiestich mesiacov do troch rokov.

Deti možno podľahli krutému zaobchádzaniu alebo opovrhovaniu, ale vo veľa prípadoch ich jednoducho nevideli, nepočuli a neocenili takých, akí sú v skutočnosti. Možno sa museli uspokojiť s potrebami rodičov, ktorí boli príliš unavení, zaneprázdnení alebo egocentrickí, aby pochopili, že aj dieťa má svoje potreby. Možno museli ukázať, že sú dokonalým dieťaťom s dokonalým správaním a dokonalými úspechmi, aby získali akúkoľvek pozornosť rodičov. Každá požiadavka na uspokojenie ich vlastných potrieb mohla byť vnímaná ako posmech alebo odmietnutie. Alebo ešte horšie, možno ich ignorovali. Dieťa rastie bojazlivé pred intímnymi vzťahmi a myšlienka vyjadrenia potrieb vyvoláva strach z opustenia alebo odmietnutia. Takto udržujú zdanie, že je s nimi všetko v poriadku, zatiaľ čo vo vnútri sa cítia stratení a osamelí. A to môže byť neuveriteľne nepríjemné pre niekoho, kto sa vzťahuje k človeku s kontroverznou osobnosťou.

Príznaky protizávislosti:

  • Veríte, že ak sa s niekým príliš zblížite, prispejete k tomu, že vám navrhnú svoje myšlienky a pocity a stratíte sa.
  • Bezúhopek sa snažíte byť nezávislí a odmietate prosiť o pomoc alebo prijímať ju od niekoho. Spájate zraniteľnosť s potrebou – a predstava, že sa niekedy stanete závislými, vám prechádza chladom po chrbte.
  • Bojíte sa príliš sa priblížiť k niekomu, pretože sa obávate, že si všimnú vaše tajné potreby a obavy a nakoniec vás odmietnu.
  • Váš obranný mechanizmus, vytvorený v detstve, aby ste sa vyhli bolesti, je v dospelosti podobný nepriepustnej pancieri.
  • Odháňanie ľudí vás chráni pred bolesťou, ale bráni vám v prijímaní lásky. To vás môže priviesť k samote.
  • Venovanie veľkého úsilia činnostiam a úspechom, pracovanie dlhé hodiny a sledovanie toho, aby svet poznal vaše úspechy.
  • Všetko, aby ste sa mohli odtrhnúť od svojich pocitov. Pre vás je dôležité dobre vyzerať a mať vždy pravdu, a radšej obviňujete iných, keď niečo nejde dobre. To môže maskovať strach z toho, aby ste urobili chybu a boli za ňu potrestaní.
  • Ľahko sa dostávate z miery, nemáte trpezlivosť a máte tendenciu dostať sa do hysteriky, keď niečo nejde tak, ako chcete.

Ako pracovať na svojej kontra-závislosti

Uznávanie toho, že vaše kontra-závislé správanie sabotuje vaše osobné životy, môže byť prvým krokom k uzdraveniu vašich obáv a k vytvoreniu zmien, ktoré vám umožnia byť blízko niekoho. Avšak to môže byť dlhá, pomalá a bolestivá cesta, pretože v procese sa budete musieť zaoberať svojou zraniteľnosťou – a dovoliť ostatným vidieť ju tiež. Ak ste v terapii, môže to uľahčiť proces a pomôcť udržiavať vzťahy, kým prechádzate týmto procesom, pomôcť vám identifikovať svoje vzorce a určiť zdravšie spôsoby vzťahov. Cesta môže spôsobiť, že sa ocitnete v riziku vo vašom osobnom živote a získať odvahu, aby ste naviazali kontakt so svojím skutočným “ja” a vyjadrili ho.

ZDROJ