“Ak vás tieto slová nútia pridať “stále”, “zdanlivo” alebo “napriek všetkému”, váš vzťah potrebuje veľa starostlivosti a pozornosti. Rodinný poradca vysvetľuje, ako obnoviť vaše city do ich bývalej živosti.

Vzťahy – rovnako ako všetko ostatné v našom živote – nefungujú tak dobre na autopilota, ako dúfame. Na prvý pohľad môže pár vyzerať celkom šťastne, ale keď sa pozrieme bližšie, vidíme dvoch nie príliš šťastných ľudí, ktorí nevedia, ako sa postaviť k veci. Priznajme si to – naše romantické vzťahy sa niekedy dostanú do slepej uličky.

Takže je čas znovu zapaľovať plameň vášne, ktorý si vy a váš partner zaslúžite. Ako? Americká sexuologička, psychoterapeutka a rodinná poradkyňa Regina Brightová navrhuje 10 jednoduchých krokov.

1. STRETÁVAJTE SA SO ŠŤASTNÝMI PÁRMI

Nájdite si iné šťastné páry, s ktorými môžete tráviť čas – zorganizujte grilovačku alebo piknik, choďte kempovať alebo na pláž. Spojenie s inými pármi vám prinesie nové zážitky a dobrodružstvá.

2. DAJTE SVOJMU PARTNEROVI POCIT VÝNIMOČNOSTI

Dajte mu najavo, že váš vzťah je na prvom mieste vášho zoznamu priorít. Každý deň vymýšľajte rôzne spôsoby, ako mu poslať odkaz: “Si pre mňa najdôležitejší človek.

3. POČÚVAJTE SO ZÁMEROM POROZUMIEŤ.

Naučte sa efektívne komunikovať. A to znamená stať sa dobrým poslucháčom. Väčšina ľudí počúva so zámerom odpovedať. Vy, naopak, počúvajte s úmyslom porozumieť.

4. HRAJTE FÉR

Nie vždy sa veci vyvíjajú dobre. Niekedy sa harmónia vo dvojici naruší. A v takých chvíľach je obzvlášť dôležité dávať si pozor na intonáciu, nenadávať partnerovi, neponižovať, neobviňovať. Skôr než niečo poviete, spýtajte sa sami seba: “Zlepší to náš vzťah alebo ho zhorší?” A ak sa náhodou pošmyknete, nezabudnite sa ospravedlniť.

5. NECHAJTE SVOJHO PARTNERA BYŤ SÁM SEBOU

Naučte sa akceptovať svojho partnera v tom, čo sa vám páči, aj v tom, čo sa vám nepáči. Rešpektujte svoje odlišnosti. Dovoľte svojmu partnerovi, aby bol sám sebou. Ak sa snažíme prinútiť partnera, aby bol taký, aký by sme chceli, aby bol, znamená to, že milujeme len svoj vlastný odraz.

6. NÁJDITE SI ČAS PRE SEBA

Každý z nás potrebuje z času na čas čas čas pre seba. Vyhraďte si deň len pre seba a užívajte si svoju vlastnú spoločnosť. Choďte na prechádzku, strávte deň v kúpeľoch, zastrieľajte si, zahrajte si tenis – relaxujte tak, ako vám to vyhovuje.

7. PREKVAPTE SVOJHO PARTNERA

Napíšte pohľadnicu, v ktorej napíšete, ako radi s ním trávite čas, darujte mu balónik uprostred náročného dňa v práci, kyticu poľných kvetov alebo bonboniéru gurmánskych čokolád, ktoré môžete zjesť pri sledovaní romantického filmu. A pre niekoho bude dobrým darčekom rozobratie garáže alebo upratanie kuchyne.

8. VYTVORIŤ INTIMITU

Intimita znamená nielen fyzickú náklonnosť, ale aj citovú náklonnosť. Nájdite si čas a povedzte partnerovi o svojich duševných a fyzických potrebách. Diskutujte o tom, čo môžete spoločne urobiť, aby ste ich naplnili. Rozdeľte si aj domáce práce. Spoločné domáce práce sa rovnako rovnajú väčšej intimite.

9. VYSKÚŠAJTE NIEČO NOVÉ

Urobte spoločne úpravy v izbe alebo sa spoločne zúčastnite na kurze varenia sushi. Prelomte rutinu, vymyslite niečo nové, čo urobí váš život vzrušujúcejším.

10. STRÁVTE SPOLU JEDEN DEŇ

Vyčleňte si v rozvrhu deň, ktorý strávite len vy dvaja spolu – a ktorý vám nikto nebude prekážať.