Zdroj

Keď sme zapojení do toxického vzťahu, často nevidíme varovné signály. Sme múdri, keď potrebujeme niekomu poradiť alebo poukázať na chyby. Sami si však často nevšimneme, že sme zapojení do chorého systému, ktorý ničí naše duševné a fyzické zdravie.

Toxické vzťahy nie sú len o partnerstve. Môžu sa objaviť v práci, medzi priateľmi a kolegami, medzi šéfom a podriadeným, medzi súrodencami a tiež medzi dieťaťom a rodičom. Niekedy, keď sa situácia odohráva v blízkom vzťahu, nemáme podozrenie, že by nám druhá strana mohla ublížiť. Nevedomky si vysvetľujeme jej správanie, niekedy dokonca aj obviňujeme sami seba.

Toxické vzťahy – signály, ktoré ignorujeme a mali by nás prinútiť premýšľať

Odpovedzte na niekoľko otázok, aby ste zistili, či váš vzťah je toxický:

Ste vyčerpaní? Uviaznutie v toxickom vzťahu je extrémne oslabujúce. Každá hádka spôsobuje zbytočné emócie. Fyzická a psychická únava sa rýchlo dostaví. To sa stane aj vtedy, keď sa začnete cítiť ohrozený. Hladiny stresových hormónov, ak sa dlhodobo držia na vysokej úrovni, môžu vaše telo zničiť. V jeho prítomnosti môžete byť nervózni alebo dokonca chorí.

Stále súťažíte? Konkurenčný toxický vzťah sa často nachádza v profesionálnych vzťahoch, ale môže zahŕňať aj partnerstvo. V blízkych, zdravých vzťahoch by mal jeden druhého podporovať a nie neustále dokazovať, kto je lepší a kto horší.

Máte pocit, že strácate kontakty? Toxický človek vás môže chcieť izolovať od ostatných ľudí, aby mal nad vami ešte väčšiu kontrolu.

Máte nízke sebavedomie? Ak iba v spoločnosti tejto konkrétnej osoby sa cítite ako nikto, niečo sa deje.

Často počujete, že na sebe musíte niečo zmeniť? Nepodľahnite tejto skrytej manipulácii. Zmena je dobrá, ale vzťah je aj o tom, že navzájom akceptujete svoje chyby a nenútite toho druhého, aby ich zmenil.

Pamätajte si, že násilie existuje a je možné ho rozdeliť na fyzické, mentálne, emocionálne a ekonomické. Musíte tiež vedieť, že je nemožné vybudovať si úprimný a zdravý vzťah bez dôvery. Ak tomu druhému neveríte, vzťah nebude nikdy zdravý.