Zdroj

Veľa problémov vo vzťahu môže začať s problémami v s*xuálnom živote. Čo ak s*xuálne komplikácie vyplynú z duševnej poruchy? Ako môžu afektívne poruchy ovplyvniť *ex vo vzťahu a ako sa s tým vysporiadať?

Čo sú to afektívne poruchy?

Súvisia s vašou náladou, ktorá, ako vieme, môže silne ovplyvniť každú sféru vášho života. Zhoršenie blahobytu môže zhoršiť výkon v práci a škole, narušiť rozvoj vášne, komunikáciu s ostatnými, dlhodobá depresia môže narušiť vzťahy s okolím a tiež vám brániť v užívaní si s*xu s partnerom.

Jedným zo základných príznakov afektívnych porúch sú zmeny nálady. Okrem toho to nie je jediný viditeľný príznak, pretože je sprevádzaný aj zmenami aktivity – porucha sa môže opakovať v dôsledku výskytu stresového faktora alebo udalosti.

Depresívne poruchy sú najznámejším typom afektívnych porúch. Depresiu možno poznať ako veľmi zákernú chorobu. Často si to mýlime s vyčerpaním a prechodným poklesom nálady. Ak máte pocit, že sa rýchlo a často unavíte, nemáte silu konať ani žiadnu motiváciu, nepodceňujte to. Pre depresiu je typická aj úzkosť. Môžu sa vyskytnúť problémy so spánkom a chuťou do jedla.

S*xuálne problémy

Nie sú vždy príznakom depresie – pamätajte, že môžu mať aj iný zdroj. V prípade pochybností je najlepšie poradiť sa so s*xuológom. Štúdie však ukazujú, že až 60 % ľudí trpiacich depresiou má s*xuálne problémy.

Môžu to byť rôzne problémy pri uspokojovaní svojich potrieb, napríklad problémy so vzrušením a dosahovaním určitých nevyhnutných fyzických reakcií, ako je erekcia a tiež možné následky v podobe bolestivého pohlavného styku u žien, alebo ťažkosti s dosiahnutím orgazmu na oboch stranách. Stáva sa tiež, že sa zníži samotná potreba s*xu. Môže existovať presvedčenie – čiastočne kvôli nízkemu sebavedomiu, že ste neatraktívni.

S*xuálne reakcie vyplývajúce zo s*xuálnej dysfunkcie môžu mať nielen nepríjemný vplyv na váš vzťah, ale škodia aj vašej psychike.

Silné poruchy a možné účinky problémov v s*xuálnej sfére

Pri type afektívnej poruchy, ktorú nazývame mánia, je pravdepodobnejšie zvýšenie s*xuálnej aktivity. Často vedie k náhodným s*xuálnym kontaktom. Výsledkom takéhoto nekontrolovaného správania môže byť oveľa viac ako len rozpad súčasného vzťahu.

V extrémnych prípadoch môže nedostatok vhodnej terapie spôsobiť, že osoba, ktorá môže byť infikovaná pohlavne prenosnými chorobami nedokáže kontrolovať svoje správanie. To však nie je jediná hrozba. Prudký nárast s*xuálnych potrieb môže viesť ku kriminálnym činom – obťažovaniu, znásilneniu a podobne.

V prípade bipolárnej poruchy sa príznaky môžu líšiť v závislosti od toho, či trpíte príznakmi depresie alebo mánie. Afektívne poruchy si môžu vyžadovať farmakoterapiu, ale mala by byť podporená stretnutiami s psychoterapeutom, ktorý vám pomôže vyrovnať sa s emocionálnymi následkami poruchy a pomôže vám udržať váš vzťah.