Zdroj

Psychické týranie v manželstve je ťažké dokázať, pretože neexistujú žiadne priame známky psychického obťažovania. Ako dokážete, že sa vám partner vyhráža, kričí na vás a neoprávnene vás obviňuje?

Prostriedky psychického násilia

Duševné násilie, podobne ako fyzické alebo s*xuálne násilie, sa považuje za trestný čin. Emocionálne zneužívanie je najčastejšie definované ako ovplyvňovanie správania, myslenia a fyzického stavu človeka bez jeho súhlasu pomocou prostriedkov medziľudskej komunikácie. Bežné formy psychického týrania zahŕňajú vyhrážky, psychické obťažovanie a urážky. Ako sa prejavuje psychické týranie vo vzťahu a ako sa mu dá brániť?

Domácemu násiliu najčastejšie podľahnú ženy a deti ako najslabší článok v rodinnom prostredí. Čoraz častejšie však rolu kata stvárňuje žena, obeťami sú batoľatá a manžel. Mnoho ľudí, ktorí sú psychicky týraní, považuje svoju vlastnú chybu za to, že sami vyprovokovali svojho partnera k takej násilnej reakcii.

Ako sa prejavuje psychické týranie v rodine?

  • Dochádza k verbálnej agresiia neustálej kritike – krik, neférové ​​obviňovanie, posmech, urážky, tvrdé narážky a vulgarizmy.
  • Toxický manželský partner prejavuje opovrhnutie, neberie ohľad na partnera, ponižuje ho pred ľuďmi, nerešpektuje jeho snahu, prácu či názor svojho životného partnera.
  • Možno pozorovať rôzne techniky vyvíjania nátlaku – šírenie fám o partnerovi, obťažovanie či branie peňazí.
  • Domáci tyran chce mať svojho manžela pod kontrolou, preto ho efektívne izoluje od okolia – blokuje telefonáty, bráni kontaktom s rodinou a priateľmi, zatvára ho doma a sleduje s kým sa jeho partner stretáva.
  • Atmosféra teroru vyplýva aj z prenasledovania, sledovania partnera, otvárania súkromnej pošty alebo kontroly telefónnych hovorov.
  • Hlavnou metódou psychického týrania sú vyhrážky – výhražné gestá, ničenie osobných vecí obete, kopanie do stien, mávanie nožom či prejavovanie fyzickej sily.
  • Toxickí partneri často popierajú svoje agresívne správanie, presviedčajú obete, že ich k agresii vyprovokovali. Hrajú sa pred rodinou a príbuznými na starostlivého partnera, ​​aby si získali ich dôveru a upokojili okolie.

Účinky psychického násilia

Obeťami psychického násilia sú trosky ľudí. Nemajú síce modriny ani jazvy, ale slová často bolia viac ako údery. Žena, ktorú manžel psychicky týra, nemôže žiť ako samostatný jedinec. Má extrémne nízke sebavedomie. Navyše cíti veľkú vinu za násilné činy, ku ktorým došlo v domácnosti. Neustále sa prispôsobuje názorom partnera, robí ústupky, aby zbytočne „nevyprovokovala“ manželov hnev.

Obete emocionálneho zneužívania veľmi často chcú spáchať samovraždu, neveria, že život môže vyzerať lepšie a šťastnejšie. Veľké percento ľudí trpí depresiami, neurózami a úzkosťami.

Majú nočné mory, poruchy chuti do jedla, somatické symptómy extrémnej úzkosti, ako sú búšenie srdca, trasenie rúk, závraty, nevoľnosť, žalúdočné problémy atď. Psychicky ubití ľudia problém najčastejšie popierajú, sú uzavretí do seba a nechcú sa o tom s nikým baviť.

Nemali by sme zabúdať, že obete akéhokoľvek druhu násilia môžu získať odbornú pomoc. Nemôžete zostať ľahostajní k utrpeniu iných – skúsme sa rozprávať, počúvať, pýtať sa diskrétne, povzbudzovať k racionálnemu posudzovaniu manželského vzťahu a motivovať k zmene, vymaniť sa z toxického vzťahu.