Neviete sa rozhodnúť, ktorým smerom sa ďalej uberať, a spôsobuje vám to stres? Kouč a psychoterapeut dáva niekoľko tipov, ako urobiť prvé kroky.

PREČO SA NEVIETE ROZHODNÚŤ

Je úžasné, aké ľahké je pre ľudí okolo vás robiť dôležité rozhodnutia. Akoby intuitívne chápali, čo chcú, kam sa presťahujú, akú kariéru si vyberú, v akej štvrti budú žiť a dokonca aj to, s kým sa zosobášia.

A vy… sa nemôžete zastaviť pri jednej veci, stále “meníte jazdné pruhy”, keď cestujete po “ceste života” a neustále sa zaujímate o niečo nové. Koučka Barbara Sherová takýchto ľudí nazýva “skenermi”: najlepšie sa cítia v podmienkach neustálych zmien, snažia sa vyskúšať (“skenovať”) čo najviac, aj povrchne.

To všetko je v poriadku, keď niečo aktívne robíte – ale čo keď nemôžete ani začať?

“Pre skener môže byť ťažké a desivé rozhodnúť sa, čo ďalej. Našťastie existujú určité stratégie, ktoré vám pomôžu zistiť, kam sa pohnúť, a začať konať,” hovorí britský kouč John Williams, autor knihy “Kašlite na prácu, poďme sa hrať!”, ktorý každý mesiac organizuje v Londýne “Noc skenerov”. Tu sú jeho odporúčania.

ČO ROBIŤ

1. Vyberte si projekt

Mnohí z nás sa naposledy do niečoho vážne ponorili ešte v škole, a predsa sú projekty veľmi užitočné: dávajú nám možnosť zamerať sa na jednu oblasť a zároveň objavovať nové veci.

Najprv sa rozhodnite pre oblasť svojho života, v ktorej chcete urobiť pokrok: môže to byť koníček, kariéra, šport, cestovanie, osobný život.

Vytvorte si zoznam všetkých možností rozvoja, ktoré sú pre vás v tejto oblasti atraktívne. Napíšte všetko bez toho, aby ste sa obmedzovali alebo “cenzurovali”. Chcete zmeniť svoje povolanie? Uveďte všetky možné povolania, ktoré by vás mohli zaujímať – od burzového makléra po spisovateľa alebo kouča.

Po zostavení zoznamu si vyberte to, ktoré sa vám zdá najpríťažlivejšie, aby ste mohli na začiatok trochu experimentovať. Ak sa vôbec neviete rozhodnúť, hoďte si mincou. Bez ohľadu na to, pre čo sa rozhodnete, dôležité je rozhodnúť sa.

2. Pracujte na jednej veci jeden mesiac

Vyhraďte si malý čas – povedzme polhodinu denne – ktorý budete každý deň venovať jednému projektu. Netrávte ju nekonečným premýšľaním, čítaním alebo hľadaním najrôznejších informácií na internete. Podnikajte praktické kroky, ktoré vás priblížia k cieľu.”

Napríklad, ak sa chystáte nadviazať osobný život, choďte na rande alebo aspoň aktívne komunikujte na webe, nielen si prezerajte stránky potenciálnych partnerov na zoznamkách.

Ak sa rozhodnete stať sa webovým dizajnérom, porozprávajte sa s ľuďmi, ktorí to už robia, skúste sa pridať k ich spoločnosti, prečítajte si odborné publikácie alebo absolvujte príslušné kurzy.

Pokiaľ váš záujem zostane len vo vašej hlave, nebudete schopní zistiť, či vám to naozaj vyhovuje alebo nie. Musíte si to vyskúšať.

3. Nevzdávajte sa nápadu príliš rýchlo

Najmä skeneri sa často vzdávajú nových aktivít skôr, ako ich vyskúšajú. Ak to, čo začnete robiť, nefunguje alebo vám neprináša radosť, nevzdávajte to hneď. Nechajte si nejaký čas na premyslenie.

Spýtajte sa sami seba, čo ešte môžete urobiť, aby to fungovalo. Často len sedením a premýšľaním objavíte nové možné spôsoby, ako veci robiť.

Ak veci nefungujú, spýtajte sa sami seba: Prečo? Ak sa nudíte alebo nevychádzate s ľuďmi zapojenými do vášho projektu, zamyslite sa nad tým, či ste v minulosti mali podobné problémy. Môže byť veľmi užitočné vidieť vzorce, ktoré sa vo vašom živote stále opakujú.

Ak vás napríklad niečo, čo sa rozhodnete robiť, rýchlo omrzí, uvedomte si, že je to pre vás normálna reakcia na začiatku vašej cesty, aby ste sa mohli skutočne sústrediť na to, čo robíte.

4. Buďte flexibilní

Ak vynaložíte úsilie, môžete robiť takmer čokoľvek, ale treba si uvedomiť, že v niektorých oblastiach je oveľa ťažšie uspieť a je v nich oveľa väčšia konkurencia. Platí to najmä pre tvorivé povolania, ako sú spisovateľ, herec, spevák, hudobník. To však neznamená, že by ste sa mali vzdať všetkého, čo sa vám zdá príliš ťažké, a hľadať si niečo ľahšie.

Niekedy však stojí za to uvedomiť si, že to, čo naozaj hľadáte, môžete dosiahnuť tým, že budete robiť niečo trochu iné

Ak sa napríklad chcete stať spisovateľom, zamyslite sa nad tým, čo vás na tomto remesle oslovuje. Baví vás hra so slovami alebo možno chcete vytvárať fantazijné svety? Ak platí to druhé, môžete sa svojej vášni venovať v iných oblastiach, napríklad v scénografii, písaní scenárov počítačových hier alebo v práci s deťmi.

5. Nezabudnite, že rozhodnutie sa dá vždy zmeniť

Mnoho ľudí sa bojí vybrať si jednu vec a vložiť do nej všetko svoje úsilie, pretože majú pocit, že teraz už vždy budú musieť robiť len a len to, aj keď sa im to neskôr nebude páčiť. Keď však raz urobíte rozhodnutie, takmer vždy ho môžete časom opustiť. Je dôležité, aby ste svoju cestu prispôsobovali vývoju situácie, ale v krajnom prípade môžete svoju voľbu vždy zmeniť.