Strach z odmietnutia môže byť u ľudí s neistým štýlom pripútania naozaj silný. Jedna vec je však obávať sa budúcnosti a úplne iná zažiť skutočný rozchod s milovanou osobou, ku ktorému nedošlo z vlastnej iniciatívy.

Odmietnutie je súčasťou nášho života. Michelle Maidenbergová, odborná asistentka na katedre psychológie na Newyorskej univerzite, priznáva, že svojim klientom často hovorí: ak nechcete byť odmietnutí, najlepšie je vôbec nemať vzťah.

ODMIETNUTIE SPÔSOBUJE FYZICKÚ BOLESŤ

Psychológovia upozorňujú, že najhoršie odmietnutie zažívajú ľudia s úzkostným alebo úzkostno-vyhýbavým štýlom pripútania – ktorí sa predtým považovali za nedostatočne atraktívnych a hodných pre svojho partnera. Na rozchod reagujú veľmi emotívne.

Štúdia, ktorá skúmala neurologické reakcie ľudí na odmietnutie v tej či onej forme, ukázala, že v momente odmietnutia sa aktivujú určité oblasti mozgu. Tento vplyv bol taký intenzívny, ako keby bol človek fyzicky zranený. Vedci to vysvetľujú tak, že do zoznamu našich základných potrieb patria sociálne väzby, a preto ich pretrhnutie vníma mozgový systém tak bolestivo.

AKO TEDA PREŽIŤ ODMIETNUTIE?

Michelle Maidenberg uvádza 7 tipov.

1. Vyrovnajte sa s ním

Neplytvajte zdrojmi na nekonečné preháňanie všetkých možných scenárov v hlave, neanalyzujte, prečo sa to stalo a za akých okolností sa tomu dalo predísť – jednoducho situáciu akceptujte.

Je to ťažké, ale musíte uznať, že rozchod sa už stal, a pokúsiť sa prijať svoje emócie z neho.

2. Racionalizujte pocity

Ďalej by ste mali pomenovať každú emóciu a zamyslieť sa nad tým, prečo ju prežívate. Najlepšie je spojiť ju s konkrétnou životnou hodnotou, ktorá je pre vás dôležitá.

Napríklad ste smutní – pretože vaša rodina je pre vás veľmi dôležitá a naozaj ste očakávali, že strávite zvyšok života so svojím partnerom, ale teraz sa celý váš život skončil. Ste nahnevaný – pretože výlučnosť a dôvera sú pre vás dôležité, ale ukázalo sa, že ste boli dlho klamaný a došlo k zrade.

3. Premýšľajte o tom, čo si zaslúžite

Nemyslite výlučne na to, čo ste nedostali, radšej sa zamerajte na to, čo potrebujete a čo si zaslúžite.

Po odmietnutí sa človek cíti zranený, menejcenný, nesprávny – ale v tejto paradigme by ste nemali rozmýšľať. Zamyslite sa nad tým, čo by ste chceli od budúceho vzťahu, čo chcete od života, o čom snívate.

4. Podporujte sa

Nemusíte byť k sebe krutí, ale zároveň sa nemusíte ľutovať. Buďte zhovievaví, láskaví, dovoľte si plakať, byť smutní a nahnevaní, neodsudzujte sa za to, že sa “opäť rozpadáte” a “všetko sa vám rozpadá”. Dovoľte si viac odpočívať.

5. Pamätajte: odmietnutie neznamená, že s vami niečo nie je v poriadku.

Byť odmietnutý je nepríjemné, to áno. Ale neznamená to, že s vami nie je niečo v poriadku, že nie ste hodní šťastia a lásky.

Vzťahy sú komplikované, nie každý je pre vás ten pravý a vy nie ste pre každého ten pravý. Dajte druhej osobe právo na výber a dovoľte si vybrať. Pamätajte tiež, že nemôžete kontrolovať všetko na svete, ale ďalší rozchod by nemal ovplyvniť vašu sebaúctu.

6. Zamyslite sa nad tým, čo ste od vzťahu očakávali

V tejto fáze môžete uvažovať o tom, prečo k rozchodu došlo. Možno boli dôvodom okrem iného aj vaše postoje – kto čo “má” a “musí” a voči komu? Možno ste partnera “dusili” svojimi očakávaniami o ideálnom vzťahu, ktoré ste mali v hlave? Zamyslite sa nad tým, možno by ste nabudúce mali byť flexibilnejší.

7. Neuzatvárajte sa do štyroch stien

Vážte si sociálne kontakty, ktoré máte. Najhoršie, čo môžete po rozchode urobiť, je uzavrieť sa do seba a upadnúť do depresie, neodpovedať na správy a hovory. Rodina a dobrí priatelia sú tí, o ktorých sa môžete a mali by ste oprieť v ťažkých chvíľach.