Zdá sa nám, že veľa dobrých emócií neexistuje. Kto by odmietol ešte raz zažiť silnú radosť alebo súhlasil s výmenou pocitu radosti za porciu úzkosti či podráždenia? Pritom pozitívne emócie majú aj svoje tienisté stránky. Napríklad – ich neprimerane vysokú intenzitu. Tie negatívne môžu byť naopak užitočné. Poďme to preskúmať s kognitívno-behaviorálnym psychológom.

Mnohí z nás žijú s týmto vnútorným postojom: negatívne emócie spôsobujú nepríjemné pocity, bolo by dobré sa im čo najviac vyhýbať a snažiť sa získať čo najviac jasných pozitívnych emócií. V skutočnosti sú pre nás všetky emócie potrebné. Smútok, vzrušenie, hanba, žiarlivosť alebo závisť nám i ostatným pomáhajú pochopiť, čo sa s nami deje, a regulovať naše správanie. Bez nich by sme len ťažko pochopili, aký je náš život, či sa nám darí, ktorým oblastiam treba venovať pozornosť.

TYPY EMÓCIÍ

Základné

Odtienkov emócií a pojmov pre ne je nespočetné množstvo. V racionálno-emocionálnej behaviorálnej terapii (REBT) rozlišujeme 11 základných. V skutočnosti môžete použiť akýkoľvek termín. Hlavné je pochopiť, čo nám tieto emócie hovoria.

  • Smútok je o strate.
  • Úzkosť – o nebezpečenstve.
  • Pocit viny – že sme ublížili sebe alebo iným, porušili morálny kódex.
  • Hanba – že nás ostatní môžu odmietnuť.
  • Zášť – že s nami niekto zaobchádzal nespravodlivo.
  • Závisť – že niekto iný má niečo, čo my nemáme.
  • Žiarlivosť – že môžeme stratiť významné vzťahy.
  • Znechutenie – že sme sa stretli s niečím nebezpečným a nepríjemným.
  • Hnev – že boli porušené naše pravidlá.
  • Radosť – že sa tešíme zo života,
  • Láska – že sme k niekomu pripútaní.

Funkčné a nefunkčné

Každá z týchto emócií, či už pozitívna alebo nie, môže byť funkčná a dysfunkčná alebo, jednoducho povedané, zdravá a nezdravá.

Ako rozumiete tomu, čo práve prežívate? Dysfunkčné emócie:

  • zasahujú do života,
  • sú nadmerné (neadekvátne situácii, ktorá ich vyvolala) a dlhotrvajúce, spôsobujú
  • príliš veľkú úzkosť,
  • zasahujú do cieľov a hodnôt,
  • spôsobujú príliš veľa utrpenia a demotivujú,
  • sú spôsobené iracionálnymi presvedčeniami.

Funkčné emócie sa ľahšie zvládajú. Dysfunkčné – podľa vnútorného pocitu – sú nemožné. Človek akoby “prepadol šialenstvu” alebo sa nechal “uniesť”.

POZITÍVNE EMÓCIE

Radosť

Predpokladajme, že pociťujete intenzívnu radosť, pretože ste dostali dlho vytúženú vec. Alebo to, o čom sa vám ani nesnívalo: vyhrali ste v lotérii, dostali ste veľkú cenu, váš článok bol uverejnený vo významnom vedeckom časopise. V akom prípade je táto radosť nefunkčná?

Prvá vec, ktorá upúta pozornosť, je intenzita. Samozrejme, aj zdravé emócie môžu byť dosť intenzívne. Ale keď vidíme, že nás pocit úplne a natrvalo ovládne, vyvedie z miery, vezme nám schopnosť reálne sa pozerať na svet, stáva sa dysfunkčným.

Povedal by som, že takáto nezdravá radosť (niektorí by ju nazvali eufóriou) je podobná mánii pri bipolárnej poruche. Výsledkom je oslabená kontrola, podceňovanie ťažkostí a rizík a nekritický pohľad na seba a iných.

V tomto stave je človek náchylnejší robiť ľahkovážne, impulzívne veci.

Napríklad niekto, kto má veľa peňazí, ich môže minúť príliš rýchlo a neuvážene. A niekto, kto náhle získal uznanie širokej verejnosti a prežíva nezdravú radosť, môže začať preceňovať svoje schopnosti, stať sa menej kritickým k sebe a viac arogantným voči ostatným. Nevyvinie dostatočné úsilie, aby kvalitne pripravil ďalší článok. A s najväčšou pravdepodobnosťou mu to zabráni dosiahnuť vlastné ciele – stať sa skutočným vedcom, písať seriózne monografie.

S láskou

Taký krásny cit, ako je láska, môže byť aj nezdravý. Stáva sa to vtedy, keď sa jej objekt (osoba, vec alebo povolanie) stane hlavnou vecou v živote a vytlačí všetko ostatné. Človek si myslí: “Zomriem, ak o to prídem” alebo “Toto musím bezpodmienečne mať”. Tento pocit by sme mohli nazvať posadnutosťou alebo vášňou. Termín nie je taký dôležitý ako význam: veľmi sťažuje život. Jeho sila je neadekvátna situácii.

NEGATÍVNE EMÓCIE

Hnev

Samozrejme, najčastejšie dysfunkčné sú stále negatívne emócie. Dieťa upustilo lyžičku a matka v návale hnevu naň začala kričať. Takéto nezdravé emócie často maskujú iracionálne presvedčenia. Napríklad matkin hnev môže byť spôsobený iracionálnym presvedčením, že dieťa by malo byť pozorné na všetko okolo seba.

Úzkosť

Nezdravú úzkosť, ktorú možno nazvať panikou alebo strachom, sprevádzajú takéto presvedčenia: “Bude to hrozné, ak ma vyhodia. Nebudem to schopný uniesť. Ak sa to stane, budem zlyhávať. Svet je nespravodlivý. Nemalo by sa to stať, pretože som odviedol takú dobrú prácu.”

Zdravú úzkosť, ktorú by sme skôr mohli nazvať obavami, by sprevádzali presvedčenia ako napr: “Je zlé, že ma môžu vyhodiť. Je to naozaj zlé. Ale nie je to hrozné. Sú aj horšie veci, ktoré by sa mohli stať.”

PRAKTIKY

Každý z nás prežíva nezdravé emócie; je to prirodzené. Nemali by ste si za ne nadávať. Je však dôležité naučiť sa všímať si ich a zvládať ich jemne, ale účinne. Samozrejme, nie všetky silné emócie treba analyzovať. Tie, ktoré sa objavia a hneď odoznejú (za predpokladu, že sa neopakujú pravidelne), nám môžu len ťažko prekážať.

1. Hľadanie iracionálnych presvedčení

Ak si všimnete, že vám vlastná nálada ničí život, identifikujte emóciu a spýtajte sa sami seba: “Na čo práve teraz myslím, čo by mohlo túto emóciu spustiť?” A objavíte množstvo iracionálnych presvedčení, ktoré môžete analyzovať a urobiť tak prekvapivé zistenia, vysporiadať sa s problémom a naučiť sa ovládať svoje myslenie.

Pri vykonávaní tohto postupu na vlastnú päsť sa môžete stretnúť s ťažkosťami. Ako každá zručnosť, aj táto sa učí postupne pod vedením kognitívno-behaviorálneho terapeuta.

2 . Uvedomovanie si

Okrem zmeny obsahu myšlienok pomáha premeniť nezdravé emócie na zdravé aj prax vedomého pozorovania svojich zážitkov – Mindfulness. Podstatou práce je odpútať sa od emócií a myšlienok, uvažovať o nich s odstupom, pozorovať ich zvonka, bez ohľadu na to, aké sú intenzívne.

3. Presun pozornosti

Niekedy môže pomôcť aj zručnosť presúvania pozornosti – zapnite si hudbu, choďte na prechádzku, zhlboka sa nadýchnite, choďte si zabehať alebo urobte relaxačné cvičenie. Zmena činnosti môže dysfunkčnú emóciu zmierniť a tá rýchlejšie zmizne.