Zdravý, regeneračný spánok má pre ľudské telo veľký význam. Jeho nedostatky sa prejavia vážnymi následkami a keď má takýto stav chronickú formu, spôsobuje mnoho vážnych chorôb, ktorá sa volá nespavosť. Našťastie existujú účinné spôsoby liečby nespavosti, ktoré nie sú založené na liekoch. Ako riešiť problémy so spánkom? Nižšie vám uvádzame zoznam osvedčených metód.

Nespavosť sa stáva čoraz vážnejším civilizačným problémom. Z roka na rok sa problémy so zaspávaním dotýkajú čoraz viac ľudí, čo má fatálne následky. Je dôležité si zapamätať, že nedostatočná kvalita spánku významne ovplyvňuje kvalitu života. Problémy s koncentráciou a zapamätaním si, zlá nálada, nedostatok energie – to je len niekoľko príkladov z dlhého zoznamu účinkov takého stavu.

Spôsoby boja proti nespavosti: ako sa správne upokojiť pred spaním?

Nespavosť môže mať dve príčiny. V najvážnejších prípadoch sa hovorí o vnútornej nespavosti, teda nespavosti spôsobenej inými chorobnými stavmi. Patria sem chronické bolesti, rakovina, hypertyreóza, reumatické choroby a psychologické choroby ako neuróza a depresia.

Väčšina prípadov nespavosti je však spôsobená vonkajšími príčinami. K problémom so zaspávaním môže prispieť hluk, neprimerané teploty v miestnosti, nepríjemné matrace a ďalšie faktory, ktoré narúšajú spánok.

Odborníci nepochybujú o tom, že nadmerná stimulácia má deštruktívny vplyv na kvalitu spánku. Preto by každý účinný liek na nespavosť mal obsahovať relaxačné techniky. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je však využiť večer čo najlepšie.

Vzdajte sa dokončenia práce. Domáce práce preskočte, ak nie sú mimoriadne urgentné. Večer by mal slúžiť jedinému účelu – relaxácie . Namiesto toho, aby ste sa sústredili na veci, ktoré vás budú nasledujúci deň čakať, pripravte si relaxačný kúpeľ, do vody pridajte trochu svojich obľúbených éterických olejov , pustite pokojnú hudbu a vezmite si vašu obľúbenú knihu. Požiadajte svojho partnera o masáž, aby sa vaše svaly uvoľnili. To všetko vám pomôže zmierniť napätie a uľahčí vám spánok.

Ďalšou osvedčenou upokojujúcou technikou je meditácia. Mnoho ľudí k nej pristupuje so značným odstupom a to je chyba, pretože účinnosť meditácie v boji proti nespavosti potvrdili aj vedecké výskumy.

Liek na nespavosť, ktorý predĺži fázu hlbokého spánku

Správna hygiena pred spánkom má tiež významný vplyv na trvanie hlbokého spánku. Tento koncept predstavuje súbor osvedčených postupov, ktoré majú mimoriadne priaznivý vplyv na kvalitu nočného odpočinku. Patrí medzi ne:

  • vzdať sa pitia kofeínových nápojov a alkoholu pred spaním,
  • vyhnúť sa konzumácii tučných a ťažkých jedál niekoľko hodín pred spaním
  • dodržiavanie pevne stanoveného času na spanie (aj cez víkendy a sviatky),
  • vyhýbanie sa sledovaniu televízie, používanie smartphonu a počítača pred spaním (obrazovky týchto zariadení vyžarujú modré svetlo, ktoré stimuluje a brzdí produkciu melatonínu).

Keď už hovoríme o správnej spánkovej hygiene, nemožno nespomenúť podmienky v spálni. Miestnosť by mala byť vetraná a teplota by mala byť udržiavaná na úrovni nepresahujúcej 22 stupňov Celzia. Tiež stojí za výber matrac vhodný pre naše anatomické podmienky.

Prírodný liek na nespavosť

Prírodné lieky na nespavosť môžu priniesť výraznú úľavu od problémov so zaspávaním. Nerobte si starosti s počítaním baranov. Nebude to fungovať. Pohár teplého mlieka? Žiadne štúdie nepotvrdzujú účinnosť tejto metódy v boji proti nespavosti. Nielen, že vám nepomôže zaspať, ale pravdepodobne vás prinúti vstať z postele a ísť na toaletu.

Jedným z najúčinnejších prírodných liekov na nespavosť je čerešňový džús. Ako tento nápoj zlepšuje kvalitu spánku? Zvyšovaním hladiny melatonínu – hormónu, ktorý reguluje funkciu biologických hodín. Ukázalo sa, že pohár čerešňovej šťavy (30 ml šťavy zriedenej s vodou) vypitý tesne pred spaním môže znížiť zaspávanie až o 17 minút a predĺžiť čas spánku o viac ako 30 minút. Čerešňová šťava tiež pomáha predĺžiť fázu hlbokého spánku.

 

Zdroj:  www.elle.pl