neuróza

Hnev je úplne normálna emócia, ktorá môže byť užitočná pre duševné zdravie. Pomáha nám určiť veci, ktoré nám spôsobujú bolesť, alebo situácie, v ktorých cítime sklamanie alebo straty kontroly. Problém spočíva nie v pocite hnevu; problémy s hnevom môžu vznikať v dôsledku toho, ako ho prejavujeme a ako sa s ním vyrovnávame.

Správa “Bod varu” Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2008 zistila, že každá piate osoba (20 %) ukončila vzťahy alebo priateľstvá s niekým kvôli nekontrolovateľnému hnevu alebo problémom s hnevom.

Komunikácia s rozhorčenou osobou môže vypotiť vašu energiu, ovplyvniť vaše duševné zdravie a zničiť vaše vzťahy. Keď sa pocit hnevu prejavuje negatívne, môže to podkopať vaše vlastné pohodu, oslabiť vaše vzťahy a vyvolať u vás pocity sklamanie a ľahostajnosti.

V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na rôzne druhy hnevu, ktoré môžete cítiť, predtým než sa dostaneme k stratégiám riadenia hnevu a rôznym metódam, ktoré môžu pomôcť niekomu zvládnuť problémy s hnevom zdravým spôsobom.

Venujte pozornosť tomu, že táto publikácia sa týka podpory rozhorčenej osoby, a nie emocionálneho alebo psychologického násilia alebo domáceho násilia, ktoré sa výrazne líšia. Ak je vaše fyzické zdravie ohrozené alebo sa cítite ohrození niekým, kto má problémy s kontrolou hnevu, ihneď vyhľadajte odbornú pomoc.

Pochopenie vlastného hnevu: Čistý hnev proti Špinavému hnevu

Často si myslíme, že hnev je základnou emóciou, ale má viac ako jednu podobu. Hoci môže byť ťažké analyzovať vlastný hnev, keď ho cítiš, v skutočnosti existujú dva základné spôsoby, ako môžeme hnev prejaviť: čistý hnev a špinavý hnev.

Čistý hnev

Čistý hnev znamená hľadanie zodpovedných a primeraných spôsobov vyjadrenia hnevu, ktorý cítiš. To neznamená, že necítiš hnev; skôr sa správaš rozumne, racionálne a bezpečne a nedovoľuješ týmto pocitom prevziať kontrolu. Čistý hnev predpokladá schopnosť počúvať ostatných ľudí a produktívne na ne reagovať. Nakoniec, konštruktívne využitie svojho hnevu môže odhaliť potenciál na hľadanie pozitívnych riešení. To je čistý hnev.

Špinavý hnev

Špinavý hnev je iný, nekontrolovateľný druh hnevu. Niektorí ľudia by ho mohli nazvať “červeným hmlou” alebo čistou zlobou, hoci to nemusí byť vždy tak extrémne. V podstate špinavý hnev predstavuje akékoľvek “negatívne” alebo neúčinné vyjadrenie hnevu. Príkladmi špinavého hnevu sú neoprávnená kritika, urážky, hanobenie alebo ponižujúce komentáre, ako aj kričanie, lament a dokonca aj poškodzovanie majetku alebo fyzické násilie.

7 zdravých spôsobov, ako sa vysporiadať s niekým, kto začína hnevať

Hoci riadenie hnevu môže byť pre niektorých ľudí problémom a záťažou pre duševné zdravie, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste im pomohli vyrovnať sa s problémom hnevu. Všeobecne platí, že dobre počúvať, vyhnúť sa sarkazmu a udržiavať kľud pomáha niekomu zvládnuť stres a hnev. Nižšie sme podrobnejšie opísali 7 spôsobov, ako pomôcť niekomu, kto začína hnevať.

1.Deeskalácia

“Neodpovedajte na hnev hnevom, namiesto toho si ovládajte svoje emócie. To znamená byť opatrný.” (Siddhártha Gautama) Dajte človeku možnosť rozhnevať sa a uznajte, že nakoniec sa upokojí; odpovedaním na hnev hnevom len zhoršíte situáciu.

Keď niekto začína zlostiť sa, nemyslí svojím vyšším mozgom, ale myslí si mozgom “jašterice”. Keď sa niekto hnevá, koná z jeho amydaly – oblasti mozgu zodpovedajúcej za reakciu “boj alebo utekaj” a spracovanie strachu. Dajte im čas a priestor na upokojenie a potom hovorte rozumne. Čím pokojnejší zostanete vy, tým rýchlejšie sa upokojia aj oni.

2.Aktívne počúvanie a sebaprosadenie

Len keď sa človek upokojí, môžete viesť rozumnejší rozhovor. Vyjadrite svoje vlastné potreby a želania a hovorte úprimne, ale s úctou. Je dôležité zohľadňovať potreby, pocity a želania iného človeka a ukázať mu, že ich beriete do úvahy. Ignorovanie toho, čo cíti, len zase vyvoláva hnev; ľudia sa často hnevajú, keď majú pocit, že ich nepočujú, takže je dôležité ukázať, že sa snažíte počuť a porozumieť im.

Porozumte tomu, čo hovoria, aby ste pochopili, prečo to môžu hovoriť: čo viedlo k tejto situácii? Čo môže tento hnev vyjadrovať? Aké sú ich hlbšie emócie? Kladiete ďalšie otázky, ako napríklad: “Hovoríte… správne?” Aktívne počúvanie neznamená súhlasiť so všetkým, čo hovoria. Ide o uznávanie a zohľadnenie názoru iného človeka.

3.Sústrasť a trpezlivosť

Je dôležité rozumieť citlivým emocionálnym stavom, ktoré môže skrývať hnev, ako strach, urážka, smútok alebo bolesť. Je veľmi pravdepodobné, že osoba nemôže bezpečne pristupovať k týmto emocionálnym stavom alebo sa s nimi vyrovnať, čo môže byť spojené s inými psychickými problémami.

Hnev môže umožniť osobe cítiť sa silnou a kontrolovať situáciu pred touto nežiaducou zraniteľnosťou. Buďte trpezliví s nimi a nezabudnite aj sami hlboko dýchať. Možno vám bude príliš bolestivo stretávať sa s týmito hlbšími emocionálnymi stavmi, ale pochopenie príčin hnevu vám môže pomôcť urobiť krok späť a prehodnotiť situáciu.

4.Zahrajte si bitku, aby ste vyhrali vojnu

Často sa hovorí, že musíme vyberať svoje bitky; že musíme byť selektívni v tom, s kým, čo a kedy bojujeme. To sa týka aj riadenia hnevu. Máme obmedzené množstvo energie a ak chceme “vyhrať” v dlhodobej perspektíve, možno budeme musieť ustúpiť alebo “prehrať” v krátkodobej perspektíve. Pomáhanie hnevu neznamená jeho “víťazstvo”. To sa týka aj konfliktov v vzťahoch. Uvoľnite to, čo má najmenší význam. Možno nevyhráte spor, ale v dlhodobej perspektíve posilníte vaše vzťahy.

5.Vezmite na seba zodpovednosť

Časť efektívneho riadenia hnevu zahŕňa prijatie svojej úlohy – ak existuje – takou, aká je. Toto sa týka situácií, keď stretnete niekoho hnevu s sklamaním alebo rozmýšľate o tom, čo ste možno urobili, aby ste provokovali hnev. Niekedy je hnev osoby mimo vašej kontroly, ale často sú určité slová alebo činy, ktoré by ste mohli vyhnúť.

Takisto je dôležité venovať pozornosť tomu, čo vás vedie k správaniu sa určitým spôsobom a nie inak. Čím viac si (a iná osoba) uvedomujete, tým menej reaktívni a konštruktívnejší môžete byť.

6.Vyriešte konflikt, keď ste obaja kľudní

Ako sme už spomenuli, keď ste vy alebo váš partner nahnevaní alebo emocionálne nabití, váš kognitívny stav bude pravdepodobne narušený. Neutekajte z domu a neklepajte dverami. Namiesto toho kľudne dajte spoločníkovi najavo, že potrebujete čas na zotavenie alebo mu dajte čas na zotavenie, aby ste sa neskôr mohli spoločne stretnúť a viesť racionálnu diskusiu. Využite tento čas na získanie sebaistoty a organizovanie svojich myšlienok, aby ste neskôr mohli viesť konštruktívnu diskusiu. Prevencia potenciálnej eskalácie skôr, ako sa stane, je skvelým spôsobom, ako spravovať hnev.

7.Podávajte príklad a stanovte hranice

Snažiť sa ovládať niekoho, kto sa hnevá, je ako tleskať červenou zástavou pred býkom. To len posilní ich hnev. Rozhorčené osoby často tvrdia, že iba reagujú na nespravodlivý svet, preto sa pravdepodobne budú cítiť napadnuté, ak sa pokúsite poukázať na ich nerozvážnosť.

Podávajte príklad, zostávajte pokojní a konzistentní. Ak môžete osobu upokojiť týmto spôsobom, urobte to. Ak nie, chráňte svoje vlastné hranice a odmietnite diskutovať, kým sa váš partner neupokojí. To vám nielen dáva priestor a čas na rozmýšľanie, ale aj ukazuje vášmu partnerovi iný spôsob boja proti hnevu a hádkam.

Hľadanie profesionálnej pomoci pri problémoch s psychickým zdravím Ovládanie hnevu môže byť skutočným problémom pre niektorých ľudí, ale to neznamená, že nie sú schopní zvládnuť pocity hnevu. Ide o to, že existujú metódy, ktoré môžu používať, aby si pomohli zvládnuť hnev, a ak sa stretávate s niekým, kto má problémy s hnevom, dodržiavanie odporúčaní v tejto publikácii vám môže pomôcť vyriešiť problém mierumilovnou cestou.

Môže byť mimoriadne užitočné stať sa súčasťou skupiny podpory pre túto osobu. Samozrejme, nechcete byť ochrancom alebo znechutiť ich, ale porozumenie ich trigerov je často najlepším spôsobom, ako sa im vyhnúť. Hovorte s touto osobou, priateľmi a rodinou a vymedzte najlepšie spôsoby riešenia problémov s hnevom, ak a keď sa vyskytnú.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že hnev je normálnou a prirodzenou súčasťou emocionálneho stavu človeka, hoci by nikdy nemal prerastať do emocionálneho násilia, fyzického alebo domáceho násilia. Ak sa stretávate so sklonmi k násiliu alebo sa dostávate do potenciálne nebezpečnej situácie, mali by ste podniknúť opatrenia na samoisoláciu a okamžite sa obrátiť na odborníka z oblasti duševného zdravia.

ZDROJ