Život nie je ľahký pre tých, ktorí nechávajú emócie iných ľudí prechádzať cez seba. Najmä teraz, keď je okolo nás toľko utrpenia. Ľudia, ktorí sú empatickí, neustále absorbujú cudzie úzkosti, nevôľu, stres, smútok, a preto sa cítia vyčerpaní a zničení. Ako sa môžete chrániť a zachovať si schopnosť empatie?

PROBLÉM

“Empatickí ľudia vnímajú stavy iných ľudí akútnejšie ako ostatní, takže sa rýchlejšie unavia,” píše psychologička Tanya Richardson. Nemusíte sa však zmieriť s neustálym preťažením. Dajú sa znížiť, a dokonca aj zredukovať na nulu, bez toho, aby ste stratili schopnosť empatie. Skúste sa naučiť štyri jednoduché, ale účinné sebazáchovné postupy.

PRAKTIKY

1. Začnite s rituálom “uzemnenia”

Ako upozorňuje psychológ, zdravé návyky sú jedným z najlepších spôsobov, ako sa empatik môže reštartovať. A preto by ste mali zaspávať a vstávať v rovnakom čase, každý večer sa prechádzať, v pondelok počúvať tematické podcasty, vo štvrtok navštevovať virtuálne hodiny jogy. Skrátka – premyslite si, aké “kotvy” by ste chceli zabudovať do svojho denného alebo týždenného rozvrhu. Je dôležité, aby boli zábavné, uvoľňujúce a dodávajúce energiu.

2. Vytváranie denných nárazníkov

Predstavte si, že každý deň “zabalíte” svoj zraniteľný systém emocionálneho vnímania do mäkkého “zámotku”, ktorý ho ochráni pred vonkajšími podnetmi a včas dobije jeho “batérie”. Čo sa stane vaším “kokónom”, je na vás. Možno budete pred spaním čítať knihy alebo skladať puzzle so svojimi deťmi, možno sa budete maznať s domácimi zvieratkami alebo pozerať obľúbené komédie.

3. Vytvorte si doma oázu pokoja

Zamyslite sa nad tým, kde vo svojom dome cítite pokoj, slobodu a inšpiráciu. Aké vône a zvuky by vás mali obklopovať? Čo chcete cítiť? Aké talizmany alebo špeciálne predmety by bolo dobré tam umiestniť? Ako môžete toto miesto zútulniť a skrášliť len pre seba?

Zostavte si vlastný kreatívny “oltár”: použite čokoľvek, čo sa vám páči:

  • sviečky,
  • príjemné alebo inšpirujúce obrázky,
  • vonné tyčinky,
  • sušené kvety.

“Vlastnú oázu si môžete vytvoriť v spálni alebo napríklad v kúpeľni, pokiaľ vám to vyhovuje,” píše Tanya Richardsonová.

4. Zapnite režim pozorovateľa

Pomáha podporovať rodinu, priateľov, kolegov a dokonca aj neznámych ľudí bez toho, aby ste ich energiu a emócie nechali prúdiť cez seba. Chráňte si vlastnú duševnú rovnováhu. Namiesto toho, aby ste sa s niekým delili o jeho pocity alebo sa snažili zmeniť jeho šťastie, venujte mu pozornosť, ale nedovoľte, aby vaše srdce prevážilo nad vašou mysľou.

V skutočnosti sú iní ľudia v skutočnosti celkom schopní prežívať svoje emócie sami a potrebujú pomoc oveľa menej, než si uvedomujete.

Mentálne si nad sebou vytvorte ochranný štít. Môžete si tiež predstaviť bariéru medzi vlastným a cudzím energetickým telom.

ZÁVER

Niektorí empatici sa boja vlastnej citlivosti alebo ju považujú za prekážku v práci a vo vzťahoch, hovorí psychológ. Aj vy môžete empatiu vnímať ako ťažký kríž, ktorý musíte niesť, alebo ako trest. V skutočnosti je však ona – vzácny dar. Stačí sa naučiť starať sa o seba: potom sa empatia stane požehnaním, nie prekliatím.