Sociálne siete nám dávajú skvelé možnosti na komunikáciu a vyhľadávanie informácií, no nadmerný záujem o ne je spojený s negatívnymi dôsledkami: preťaženie informáciami, nízke sebavedomie, úzkosť… Ako si chrániť svoje duševné zdravie bez toho, aby sme sa vzdali výhod online platforiem ? Tu je niekoľko jednoduchých pokynov.

1.POUŽÍVAJTE SOCIÁLNE SIETE VEDOME

V prvom rade by ste si mali položiť otázku: ako, prečo a ako často používate sociálne siete? Potrebujete ich do práce? Na komunikáciu? Hľadať podobne zmýšľajúcich ľudí? Možno ako zdroj inšpirácie? Možno vám pomôžu zostať v kontakte s rodinou a priateľmi? Alebo vám umožní poradiť sa s ostatnými v ťažkých situáciách?

Tieto stránky a mnohí ich používatelia majú svoje vlastné ciele a zámery – v podstate nám niečo predať. Je dôležité si to pamätať a presne si uvedomiť, na čo míňate svoj čas a energiu.

Ako pochopiť, či sociálne siete používate produktívne alebo na škodu? Často si stačí položiť otázku, aké emócie vyvolávajú, či skôr pozitívne alebo negatívne, a či im treba venovať toľko času.

Výskumy ukazujú, že stav všímavosti nám pomáha lepšie vidieť, čo sa s nami deje práve tu a teraz, umožňuje nám myslieť pokojnejšie a racionálnejšie. Vedomým používaním sociálnych médií budete schopní pochopiť, aké skúsenosti vám spôsobujú najčastejšie, a vyvodiť z toho príslušné závery.

2.BUĎTE AKTÍVNY, NIE PASÍVNY

Údaje z výskumov potvrdzujú, že pasívne používanie sociálnych sietí – neustála kontrola noviniek a „doom scrolling“ – negatívne ovplyvňuje našu psychiku. Začíname sa porovnávať s ostatnými, závidieť im, vznikajú úzkostné a depresívne symptómy.

Tieto stránky nám však môžu dať veľa (komunikáciu, pocit jednoty s ostatnými), ak ich využívame aktívnejšie a produktívnejšie – korešpondenciou so zaujímavými ľuďmi, posielaním vlastných správ a zanechávaním konštruktívnych komentárov.

Prihláste sa na odber používateľov, ktorí vám prinášajú radosť a pozitívne emócie, zdieľajte ich správy, komentujte ich. Pripojte sa k online komunitám rovnako zmýšľajúcich ľudí, nájdite si nových priateľov. Dávajte pozor na to, kto sa k vám prihlasuje, blokujte tých, ktorí prinášajú iba jedno negatívum.

3.DAJ SI ODPOČINKU

Psychológovia ešte presne nevedia, aký vplyv má odmietanie sociálnych sietí z dlhodobého hľadiska. Ale pomerne veľa štúdií ukazuje, že krátkodobé týždenné obdobia „digitálneho odpočinku“ majú priaznivý vplyv na náš psychický stav, znižujú úzkostné a depresívne symptómy. Takéto prestávky sú dobré najmä pre tých, ktorí trávia veľa času na sociálnych sieťach alebo ich využívajú len na pasívne prehliadanie.

Ak máte pocit, že na sociálnych sieťach trávite príliš veľa času a energie, dajte si pauzu. Každý deň si môžete urobiť niekoľkohodinové prestávky, jeden deň v týždni, alebo si urobiť „dovolenku“ na celý týždeň. Začnite v malom a počúvajte svoje pocity. Existujú aplikácie, ktoré vám môžu pomôcť sledovať, koľko času strávite na týchto stránkach, a v prípade potreby vám umožnia nastaviť limity.

4.NEDOVOĽTE VÁM SOCIÁLNYM MÉDIÁM OVLÁDAŤ

Výskum ukazuje, že prestávka od sociálnych médií je obzvlášť výhodná pre tých, ktorí majú tendenciu žiarliť na iných používateľov. Je dôležité si uvedomiť, že tieto stránky sú len nástrojom a len vy rozhodujete o tom, ako ho budete používať.

Blokujte používateľov, ktorí vás nejakým spôsobom rozčuľujú alebo neustále vyvolávajú negatívne emócie (alebo ich jednoducho prestanete sledovať). Môžete na nich dokonca podať sťažnosť, ak urážajú ostatných alebo porušujú pravidlá platformy.

Zistite, aké používateľské nastavenia sú dostupné na sociálnej sieti. Napríklad, ak máte tendenciu sa obávať, že ostatní dostanú viac lajkov, môžete úplne vypnúť zobrazovanie počtu lajkov alebo upraviť svoj feed tak, aby ste tam nevideli tých, ktorí tam vyvolávajú negatívne pocity.

Zistite, ako fungujú nastavenia ochrany osobných údajov a algoritmy na výber osobného obsahu. Možno práve kvôli nim sa často stretávate s materiálmi vyvolávajúcimi nevraživosť a negatívne pocity.