Zdroj

Násilie vo vzťahoch s dospievajúcimi je rovnako bežné ako vo vzťahoch s dospelými. Je však ťažšie ju spoznať, pretože zamilované dievča žije v presvedčení, že stretla svoju životnú lásku. Čo ak dôjde k fyzickému alebo psychickému týraniu vo vzťahu tínedžerov? Aké sú dôvody tohto javu?

Podľa amerických výskumov zažil každý tretí tínedžer určitú formu násilia z randenia, pravdepodobne sa slovenské čísla veľmi nelíšia. V počiatočnej fáze vzťahu je najčastejšie psychologické násilie, ktoré je zvyčajne predzvesťou fyzického a sexuálneho násilia.

Psychologické týranie: Kontrola je najčastejšie spôsobená žiarlivosťou

Základnou formou psychického násilia je kontrola vyplývajúca zo žiarlivosti. Partner ovláda svoju partnerku na každom kroku a vysvetľuje jej, že má o ňu strach a že bez nej nemôže žiť.

Literatúra a romantické filmy potvrdzujú presvedčenie mladých ľudí, že veľká láska si vyžaduje absolútnu obetu a zrieknutie sa všetkého. Na svete nie je tínedžer, ktorý by o takom vzťahu ani len nesníval. Mladé dievčatá sa často dokážu vzdať všetkého: rodiny, priateľov, záujmov a vášní, len aby si pri sebe udržali svoju polovičku a cítili, že sú milované. V mene tejto lásky chlapec obmedzuje slobodu dievčaťa a uplatňuje nad ňou moc. To, čo sa začína ako „veľká láska“, sa teda časom stane pre dievča väzením. Sama v obave pred hnevom svojho milovaného obmedzuje svoje práva. Izoluje sa od svojich rovesníkov a rodiny a opúšťa mimoškolské aktivity. Čím je osamelejšia, tým viac sa stáva závislou na pocitoch a názoroch svojho partnera, ktorý sa nakoniec môže stať jedinou dôležitou osobou v jej živote.

Násilie vo vzťahu tínedžerov: rušivé signály

Najviditeľnejšie sú stopy fyzického týrania, ktoré sa dievča snaží zakryť, alebo pre ktoré nájde zvláštne vysvetlenie. Môže dôjsť k náhlej zmene jej správania. Začne sa vyhýbať súčasnej spoločnosti, vzdá sa svojich obľúbených aktivít a/ prestane rozvíjať svoje vášne. Mení sa jej štýl obliekania, zvyky aj preferencie. Obeť násilia môže mať ťažkosti s koncentráciou, depresívnou náladou, prejavom úzkosti nad zvukom telefónu alebo depresiou. V niektorých prípadoch sa dievča prestane starať o svoj vzhľad, maskuje postavu oblečením a rýchlo chudne alebo priberá. Keď sa jej na chlapca opýtajú rodičia, bráni ho a ospravedlňuje.

Prečo sú dievčatá v toxických vzťahoch? Z rovnakého dôvodu to robia dospelé ženy. Zo strachu, kvôli nepochopenej láske, zo strachu zo samoty a z reakcie okolia.

U dospievajúcich zatiaľ neexistuje materiálna závislosť od partnera, ale emocionálna väzba je mimoriadne silná. „Dievčatá tvrdia, že to, čo ich drží v zničujúcom vzťahu, je zmesou protichodných učení,“ vysvetľuje psychologička. Vracajú sa s prísľubmi zlepšenia a súcitu s partnerom a niekedy jednoducho zo strachu (keď hrozí, že ublíži jej alebo jej blízkym). Za tým sú také viery ako: „moja láska ho zmení“, „správa sa tak, pretože ho v detstve nikto nemiloval“, „zmení sa, akonáhle prestane piť. Dôvodom zotrvania v takomto vzťahu je tiež strach z odlúčenia, strach z hľadania iného partnera a nedostatok podpory dospelých, ktorým sa o ich utrpení zvyčajne nehovorí.

Prečo tínedžeri vo vzťahu používajú násilie?

Na otázku, prečo mladí ľudia používajú násilie, neexistuje jednoznačná odpoveď. Najčastejšie

uvádzaným dôvodom je žiarlivosť vyplývajúca z nedostatku pocitu bezpečia. Mladých mužov učia, že mužnosť znamená silu, nadvládu a kontrolu. Preto sú medzi dospievajúcimi rozšírené prísne viery o mužskosti a ženskosti. Chlapci chcú vládnuť vzťahu – dievčatá sa cítia nútené podriadiť sa. Okrem toho sa často pridáva alkohol a drogy, ktoré posilňujú agresívne správanie. Prispievajú k tomu rodinné prípady: chlapec mohol v detstve zažiť násilie alebo byť svedkom týrania matky a takáto osoba vstupuje do dospelosti s presvedčením, že je to normálne.

Ako pomôcť svojmu dieťaťu?

Ak viete alebo máte podozrenie, že je vaša dcéra obeťou týrania, nepodceňujte to. Postupujte pomaly, nehovorte jej, aby vzťah okamžite prerušila, pretože to môže len vyvolať odpor. Snažte sa ovládať svoje emócie a v pokoji sa porozprávajte. Je dobré dieťaťu položiť otvorené otázky typu: „Vyzeráš v poslednej dobe veľmi smutne, chceš sa porozprávať?“, „Všimol som si, že Tomek ti volá aj v noci, neprekáža ti to?“. Presvedčte svoju dcéru, že nie ste jej nepriateľom, že hráte v rovnakom tíme. Nechajte ju, aby odhalila všetky svoje emócie o svojom priateľovi a hovorila o nich. Ak vaša tínedžerka stále chce zostať vo vzťahu, ktorý ju ničí, určite vyhľadajte odbornú pomoc. Pamätajte, že ak sa priateľ vašej dcéry vyhráža, že jej ublíži, mali by ste vždy predpokladať, že túto hrozbu dokáže splniť.