Ženy sa často sťažujú, že skutoční muži už nie sú. Ale možno ich nie je menej – len ich naši súčasníci nepoznajú? Požiadali sme odborníkov, aby opísali nepolapiteľného hrdinu našej doby.

PROBLÉM

V súčasnosti sa čoraz viac pozornosti venuje tomu, ako rodové stereotypy škodia ženám aj mužom, ako ovplyvňujú ich životné rozhodnutia, vzťahy a psychiku vo všeobecnosti. Je však predčasné tvrdiť, že ľudia prestali myslieť v nálepkách a vzorcoch. Stále môžeme počuť vyhlásenia v tomto zmysle:

  • “Musíš vyrásť, aby si bol skutočným mužom.”
  • “Vydám sa len za skutočného muža.”

“Skutočný muž by to neurobil.

Tieto výroky nie sú ďaleko od predstavy muža, ktorý je živiteľom a ideálnym milencom, ktorý necíti bolesť a nedovolí si plakať. Znie to, akoby to bol nejaký mýtický muž, hrdina z literárneho diela alebo filmu. Aká je však skutočnosť?

QUEST

V roku 2013 istá marketingová agentúra uskutočnila prieskum rodových ideálov. Každý účastník prieskumu si mal vybrať tri vlastnosti z desiatich, ktoré považuje za najdôležitejšie u opačného pohlavia.

Ženy

Na rozdiel od mužov, ktorých odpovede sa väčšinou zhodovali, ženy dostali skôr priemerný portrét ideálneho spoločníka.

Medzi tri najlepšie vlastnosti patrili:

  • rozhodnosť a pevnosť charakteru,
  • schopnosť veľa zarábať,
  • pozornosť a citlivosť.

Muži

Je zaujímavé, že keď sa mužov pýtali, aký súbor vlastností považujú za ideálny pre svoje pohlavie, na prvom mieste sa umiestnila schopnosť veľa zarábať, na druhom mieste rozhodnosť a pevnosť charakteru, ale pozornosť a citlivosť sa dostali až na siedme miesto.

ZNALECKÉ POSUDKY

Igor Kon, sociológ, antropológ, sexuológ

Mýtus o skutočnom mužovi je ten najškodlivejší, aký existuje. Dáva právo niektorým mužom dominovať nad inými. Ale všetci muži, rovnako ako všetky ženy, sú skutoční! Hovoriť o tom, že skutočný muž je bojovník a obranca, je nezmysel. Našu civilizáciu nevytvorili bojovníci, ale poľnohospodári, ktorých bolo oveľa viac.

Okrem toho v dejinách ľudstva nikdy neexistoval jediný kánon mužnosti

Hoci jeho symbolmi boli vždy falus a logos. Jednoducho povedané, skutočný muž by mal byť vysoko sexuálny a zároveň múdry. Všetky kultúry však zdôrazňovali, že tieto vlastnosti sa len zriedkavo spájajú v tej istej osobe. Inými slovami, všetci muži sú odlišní, a práve to ich robí zaujímavými.

Madina Slucká, klinická psychologička, jungovská analytička

Intelekt, sila, rozvaha – to sú vlastnosti, ktoré tradične vychovávame u chlapcov, zatiaľ čo emocionalita, otvorenosť, sentimentalita sa zdajú byť ženskými vlastnosťami, a preto sú pre muža neprijateľné.

Mýlime sa však, pretože v každom mužovi (rovnako ako v každej žene) sa vždy spája mužské a ženské.

 

Carl Gustav Jung bol presvedčený, že integrita človeka, jeho pocit vlastnej vnútornej sily a múdrosti sú okrem iného podmienené tým, do akej miery je schopný prijať svoje ženské ja (anima). Skutočný muž je teda ten, v ktorom mužské a ženské nie je vo večnom boji, ale v rovnováhe a spolupráci.

Boris Dubin, sociológ, literárny kritik

Skutočnými mužmi nazývam mužov, ktorí sú nezávislí a zároveň chápu svoje spojenie s inými ľuďmi. Sú pripravení prevziať zodpovednosť, nie ju prenášať na iných. Sú pozorní k životu, k ľuďom, úprimní k sebe i k iným. Držia slovo a vážia si vec. Takýchto ľudí bolo vždy málo. Pretože žili a žijú napriek. Stávajú sa početnejšími až vtedy, keď ich spoločnosť naozaj potrebuje.