Dnes sa veľa píše a hovorí o tom, ako rozpoznať toxickú osobu – niekoho, kto sa o všetkom vyjadruje negatívne, zasahuje do života druhých, otravuje ho, znehodnocuje slová a činy iných. Ako si však uvedomiť, že takýmto človekom ste vy sami?

AKO POROZUMIEŤ

Hovorí sa, že názory iných ľudí na nás by nás nemali príliš trápiť. Pravdou je aj to, že to, ako nás vníma väčšina, môže veľa vypovedať o tom, akí v skutočnosti sme.

Ak vás zaujíma, ako vaše konanie ovplyvňuje ostatných, je to dobré znamenie.

Tí najtoxickejší sa o takéto banality nezaujímajú. Do poslednej chvíle si neuvedomujú, že problém môže byť v nich samých. Ak ste stopercentne toxický človek, je nepravdepodobné, že by ste venovali pozornosť varovným signálom, ktorými ostatní označujú hranice.

Znaky

Ak si uvedomujete, že vo vašom vzťahu niečo nie je v poriadku, a ste ochotní na tom pracovať, nájdete odvahu súhlasiť s niektorými tvrdeniami.

  1. Trpíte sociálnou úzkosťou a bojíte sa, že sa na verejnosti znemožníte, vyhýbate sa ľuďom a kritizujete ich, čím ich ovládate.
  2. Keď vám priatelia hovoria o tom, čo sa s nimi deje, namiesto toho, aby ste sa z nich tešili, v sebe drvíte negativitu.
  3. Neustále sa snažíte mentorovať alebo “napraviť” niekoho, s kým máte zlý vzťah.
  4. Robíte len to, čo poviete o neprijateľnom správaní nejakého človeka, ale z nejakého dôvodu s ním neprestávate komunikovať.
  5. Máte veľmi málo priateľov a tých, ktorí sú, sa držíte železnou rukou.
  6. Lásku alebo obdiv prejavujete len vtedy, keď niečo potrebujete.
  7. Za posledný rok ste ani raz nepriznali inej osobe, že ste sa mýlili, ale pokúsite sa polepšiť.
  8. Vaše sebavedomie má dva póly. Buď si myslíte, že ste lepší, vyšší a čistejší ako ostatní, alebo ste si istý, že patríte medzi najúbohejších a najnehodnejších ľudí.
  9. Nemôžete povedať, že by ste vychádzali s mnohými ľuďmi, no napriek tomu s istotou viete, že ich dokážete tak či onak očariť, ak to potrebujete.
  10. Ľudia s vami prerušujú vzťahy a vyhýbajú sa vám.
  11. Všade si robíte nepriateľov, všade sú ľudia, ktorí o vás hovoria negatívne.
  12. Je pravdepodobné, že v hĺbke duše viete, aká dlhodobá trauma spôsobuje, že trpíte a cítite sa zraniteľní a zničení.

Otázky

Bez ohľadu na to, či sa vo vyššie uvedených tvrdeniach poznáte, lakmusovým papierikom, ktorý odhalí, kto ste, je vaša odpoveď na dve otázky.

  • Patríte k ľuďom, ktorí zasievajú do života iných negatívne emócie, a napriek tomu ich dokážete presvedčiť, aby s vami vzťah neprerušili?
  • Sú chvíle, keď si uvedomíte, že ste zranili city druhého človeka, ale napriek tomu sa mu neospravedlníte ani s tým neprestanete?

ČO ROBIŤ?

Máte pred sebou dlhú cestu k zmene.

1. Počúvajte druhých

Ak vám niekto povie, že ste zranili jeho city, nereagujte na to vymenovaním dôvodov, prečo to nie je pravda. Ak druhí hovoria, že negatívne ovplyvňujete ich život, pravdepodobne to tak je. Takéto slová sa nehádžu nadarmo.

2. Naučte sa empatii

Samozrejme, nemôžete sa hneď začať vciťovať do druhých – to je v poriadku. Najprv sa pokúste vcítiť do seba. A kým sa nezmeníte, skúste to – ale len čo najjemnejšie! – prestať komunikovať s tými, ktorých život negatívne ovplyvňuje vaša prítomnosť v ňom.

3. Vyrovnajte sa s minulosťou

Vaša toxicita vo vzťahoch s inými je odrazom toxicity vo vašom vzťahu k sebe samému. Skrytá trauma vám bráni v tom, aby ste skutočne vychádzali sami so sebou, a ovplyvňuje vaše vzťahy s ostatnými. Práve s tým musíte pracovať, najlepšie v spolupráci s odborníkom.

V nasledujúcich týždňoch, mesiacoch alebo možno aj rokoch sa budete musieť venovať sebe a liečeniu z dlhodobých tráum. Druhým ste neublížili preto, že ste zlý človek – to je len váš obranný mechanizmus.

To, samozrejme, neospravedlňuje vaše konanie, ale aspoň ho vysvetľuje. Znamená to, že sa môžete a mali by ste sa vyliečiť.

Ak nie kvôli sebe, tak kvôli iným. Nedovoľte, aby minulosť ovládala váš život. Iste, môžete sa ospravedlniť všetkým, ktorým ste ublížili, ale to problém nevyrieši. Musíte sa zmeniť, prestať prežívať, čo je zlé na druhých, a zamerať sa na seba.

Ak sa budete cítiť šťastnejší, budete o niečo láskavejší. Nie ste bezmocní, ste len hlboko zranení. Ale pred vami je svetlo. Je čas ho vidieť.