Prudké zmeny nálady môžu byť prejavom duševného ochorenia, ale aj normálnou vlastnosťou osobnosti. Rozoberáme, ako odlišovať jedno od druhého a vybrať vhodný spôsob sebazáchovy. Cyklické stúpanie a klesanie nálady možno prirovnať k hojdačkám: dnes sa zamiluješ do seba, cítiš neuveriteľný príliv radosti a pripravuješ sa na dobytie sveta, a zajtra sa pre niečo jednoducho nechce pozerať do zrkadla a sily máš len na prelistovanie feedu v obľúbenej sociálnej sieti.

Hlavný rozdiel medzi emocionálnymi hojdačkami a normálnou zmenou nálady spočíva v tomto:

  • Cyklickosť – klesanie a stúpanie nálady každý deň alebo možno každý týždeň
  • Polarita emócií – kmitanie od “Cítim sa veľmi smutne” po “Cítim neuveriteľný príliv energie”

Všetko to môže viesť k negatívnym dôsledkom: ovplyvňuje naše vzťahy, sebaúctu, produktivitu v práci a spokojnosť s celkovým životom. Súhlasíte, nie je príjemné, keď sa nálada kmitá sem a tam a nedá sa to kontrolovať.

Prečo sa to deje takto?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď – existuje niekoľko možností:

1.Psychologická alebo hormonálna prestavba. Ak sa psychika podrobuje aktívnym zmenám alebo mení sa hormonálny pozadie, nebudeme si to môcť nevšimnúť – to tak či onak ovplyvní náladu. Napríklad, náhle zmeny nálady sú charakteristické pre teenagerov, a potom sa emocionálny stav, ako pravidlo, stabilizuje.

2.Stres, prežité zranenia. Naša psychika je adaptívna k stresovým udalostiam, ale v niektorých situáciách je jej ťažké zvládnuť to samostatne: napríklad, keď sa stres natiahne na dlhú dobu alebo nastanú udalosti, ktoré je príliš ťažké stráviť. Častejšie v takýchto prípadoch skutočne všetky zdroje idú na spracovanie toho, čo sa stalo, a na silách na iné – dokonca aj na zvyčajné každodenné úlohy – nie je nič zostáva. Reagujeme na stres v závislosti na svojich vlastnostiach. Emocionálne výkyvy sú jednou z možných reakcií na udalosť, ktorá nás vzrušila alebo silno znepokojila.

3.Nadpocitlivosť. Možno, že silno reagujete na akékoľvek udalosti a to sa odráža na vašej nálade.

4.Duševné poruchy – napríklad bipolárne afektívne poruchy (BAP) alebo hraničné poruchy osobnosti (HPO). Pri HPO je človeku vlastná prudká zmena idealizácie a obecňovania seba alebo partnera: dnes je najlepší človek a vy ste vytvorení jeden pre druhého, ale zajtra vaše vzťahy – veľká chyba. Pri BAP sú obdobia vzostupu a poklesu viac cyklické – to je podmienené biologicky a nezávisí na vonkajších udalostiach. Depresívnemu epizódu sú vlastné pokles sily, pocit apatie a utlmenia. Manický epizód – obdobie vzostupu sily, nálady a túžby urobiť všetko, všade a okamžite. Pri BAP depresívny periód môže trvať mesiace a potom sa mení na manický, ale stáva sa, že sa epizódy striedajú dosť rýchlo.

Hlavným rozdielom medzi náladovými výkyvmi spôsobenými poruchou a tými, ktoré sú charakteristické pre vašu osobnosť, je prítomnosť alebo neprítomnosť príčiny. Pri poruchách nálady a osobnostných poruchách sa nálada môže meniť sama od seba. Navyše, to, čo sa deje vo vašom živote, nemusí byť vôbec v súlade s vašim stavom. Napríklad môžete ísť na skvelé rande s človekom, ktorý sa vám páči, ale vo vnútri sa cítite zle. Alebo vaše životné situácie môžu byť neuspokojivé, ale vy sa cítite euforicky.

Ak sa nálada mení náhle, ale je to reakcia na vonkajšie udalosti, pravdepodobne ste veľmi citliví a takéto “hojdačky” sú pre vás charakteristické.

Čo robiť s náladovými výkyvmi?

Niekedy nie je možné úplne sa zbaviť emocionálnych výkyvov. Ale môžete si usporiadať život tak, aby vás neprerušovali a nezmenili celý váš život na utrpenie a neustále impulzívne rozhodovanie.

Ak ide o faktory, ktoré nie sú možné zmeniť (napríklad psychologická prestavba alebo mentálne poruchy), najlepšie, čo môžete urobiť, je adaptovať sa. Psychológ môže pomôcť s pochopením špecifík vášho mentálneho stavu. Rovnako užitočné sú aj nástroje samopomoci, ako napríklad denník nálad. Zaznamenávajte svoje emócie v denníku a sledujte, ako sa často menia a čo im obvykle predchádza. Poznajúc “graf” emocionálnych kachľov, bude oveľa ľahšie plánovať svoje aktivity: prechádzku s priateľom môžete naplánovať v období zlepšenia, ale seriál alebo monotónnu prácu si nechajte na obdobie poklesu. V prípade duševných porúch tiež pomáha normalizovať stav návšteva špecialistu a primerané lieky.

Prijať svoj stav

Ak sú emocionálne kachle reakciou na stres, dôležité je vedieť prijať svoj stav. Hnev na seba za to, že nálada sa mení a produktivita klesá, je častou chybou. Uvedomenie si, že je to prirodzená reakcia, a starostlivé zaobchádzanie s sebou vám pomôžu rýchlejšie sa zotaviť. Ignorovanie znakov úzkosti a násilné plnenie svojich úloh to zhorší.

Zmeniť to, čo je v zóne kontroly

Je užitočné sledovať, na čo je emocia bez zjavného dôvodu zameraná. Niekedy príčina hnevu, úzkosti alebo deprese nie je taká zrejmá – môžeme sa hnevať na padnutú lyžicu, ale potom si uvedomíme, že skutočný hnev je smerovaný na súčasné pracovné podmienky. Hľadanie príčiny umožní získať väčší kontrolu nad svojim emocionálnym stavom. V tom tiež pomáha denník.

ZDROJ