Zdroj

Nespavosť seniorov je častým problémom, pretože čím sme starší, tým častejšie máme problémy so spánkom. Polovica ľudí nad 50 rokov sa sťažuje na tieto problémy, z toho 15-20% trpí chronickou nespavosťou, čo znamená nespavosť trvajúca viac ako mesiac. Aké sú príčiny nespavosti seniorov a ako sa s nimi vyrovnať?

Nespavosť seniorov: príčiny

Chronické choroby sú jednou z príčin nespavosti v starobe. Bolesti kĺbov a chrbtice vám nedajú dobre spať. Pálenie za hrudnou kosťou sprevádzajúce pálenie záhy a tlak na močový mechúr môže spôsobiť prebúdzanie. Syndróm nepokojových nôh a ďalšie ochorenia tiež sťažujú nočný odpočinok.

Nespavosť je často prvým príznakom duševných chorôb, ako sú depresia, úzkosť a závislosť (napr. od alkoholu). Môže tiež signalizovať vývoj somatických chorôb. Je to príznak zápalových ochorení, najmä reumatoidných, autoimunitných a endokrinných ochorení.

Nespavosť seniorov: spôsoby, ako vám pomôžu lepšie zaspať

Problémom seniorov je nesprávna hygiena. V záujme zlepšenia kvality spánku sa večer vyvarujte konzumácie ťažkých jedál, pití kávy, silného čaju a večernému sledovaniu programov, ktoré vyvolávajú zlé emócie.

Je dôležité, aby ste svoju spálňu pred spaním vyvetrali, mali zatvorené okná a ľahli si, keď sa cítite ospalí. Skrátenie času spánku u staršej osoby nie je choroba. Bez konzultácie s lekárom by ste preto nemali užívať prášky na spanie, pretože to vedie k závislosti. Starší ľudia ak majú problém so zaspaním môžu dostať melatonín.

Pri chronickej nespavosti sa používajú lieky, ktoré nepriamo pôsobia na spánok. Jedná sa predovšetkým o bylinné prípravky s upokojujúcim a relaxačným účinkom, ako aj vhodne vybrané antidepresíva. Tieto typy prípravkov sa môžu používať dlhodobo, pretože nie sú návykové. Liečba chronickej nespavosti však nie je založená iba na liekoch.

V prípade chronickej nespavosti stojí za to navštíviť jednu z ambulancií liečby porúch spánku.

Tieto veci by ste mali robiť:

Nemeňte svoj denný režim, najmä keď vstanete z postele. Rovnako si nepredlžujte čas spánku. Ak ste predtým mali 6-7 hodín na dobrý odpočinok, držte sa toho.

Zvýšte fyzickú aktivitu. Prechádzajte sa každý deň najmenej pol hodiny, pretože cvičenie zlepšuje kvalitu spánku.

V noci trávte v posteli toľko hodín, koľko vám vyhovuje. Ak je to len 5 hodín, tak spite len toľko. Pretáčanie sa zo strany na stranu 2 – 3 hodiny a ste znepokojený tým, že nemôžete spať iba zhoršuje nespavosť.

Nechoďte spať príliš skoro. Ak pôjdete o 21:00 a spíte iba 6 hodín, zobudíte sa uprostred noci.

Snažte sa vstávať z postele zakaždým v rovnakom čase , pretože táto pravidelnosť budenia výrazne posilní váš spánok.