Psychická únava, vyhorenie, duševné vyčerpanie – existuje mnoho pojmov, ktorými možno tento stav opísať. Žijeme v časoch, kedy je každý z nás uponáhľaní, a ak nie – znamená to, že sme pasívni a leniví. Myslenie týmto spôsobom môže ohroziť vaše zdravie, najmä ak ignorujete signály, ktoré sa vaše telo snaží vysielať.

Psychická únava je stav, ktorý netreba brať na ľahkú váhu. Je ľahké prehliadnuť rušivé signály, keď si na svoje plecia berieme stále viac a viac úloh. Avšak stojí za to byť všímavý a vedieť, ako rozpoznať, že bojujete s vyčerpaním a čo môžete urobiť, aby ste si nabili batérie a zresetovali sa. Pamätajte si, že ak sami nemôžete nájsť stratégie, ktoré podporia vašu pohodu, môžete využiť pomoc profesionálov.

Ako rozpoznať duševnú únavu a duševné vyčerpanie?

Tu je niekoľko príznakov, že môžete byť duševne vyčerpaní:

  • emočná nestabilita
  • časté zmeny nálady
  • problémy so sústredením
  • ťažkosti pri rozhodovaní
  • nestálosť
  • nervozita
  • nedostatok záväzku k zodpovednosti

Tri spôsoby, ako prekonať duševné vyčerpanie

  1. Vezmite si späť svoju silu

Ak pociťujete príznaky duševnej únavy, najdôležitejšie je, aby ste si to všimli. Týmto spôsobom budete môcť podniknúť kroky, ktoré vám pomôžu znovu získať vašu silu. Ako to spraviť? Chce to len pár krokov. Najprv sa pozrite na svoj rozvrh a na to, čo musíte každý deň urobiť. Zvážte, čo môžete urobiť, aby ste v tom všetkom našli čas aj na oddych, ktorý potrebujete. Opätovné získanie stratenej radosti vám zdvihne náladu, čo sa môže premietnuť do zvýšenej vitality.

  1. Vždy myslite na seba a svoje potreby

Každý z nás potrebuje na udržanie duševnej rovnováhy niečo iné. Pre niekoho to môže byť dobrý spánok, pre iného ísť na prechádzku alebo cvičiť obľúbenú fyzickú aktivitu. Existuje mnoho spôsobov, ako sa o seba postarať. Aby ste úspešne zvládli duševnú únavu, musíte dať seba na prvé miesto. Skúste počúvať, ako vaše telo vysiela signály o tom, čo potrebuje. Skúste každý deň stráviť chvíľku osamote, alebo si naplánujte aspoň jednu aktivitu, ktorá vám pomôže dobiť baterky.

  1. Neváhajte požiadať o pomoc

Duševné zdravie je spojené s únavou, ktorá môže byť niekedy maskovaná ako depresia, úzkosť alebo iné nepríjemné stavy. Unavená myseľ nemusí mať schopnosť racionálne uvažovať, takže ak máte pocit, že sa s tým sami len ťažko vysporiadate, neváhajte požiadať o pomoc odborníka, ktorý vám pomôže lepšie porozumieť a naučiť ako sa vysporiadať s týmto recidivujúcim problémom.

Zdroj