Zdroj

Často sa neviete sústrediť, vo vašom vedomí sú neustále správy, spomienky, myšlienky – niekedy chcete menej myslieť a „vypnúť“ hlavu, aby ste si konečne mohli oddýchnuť, však? Ľudia, ktorí sa takto cítia, sú označovaní ako mentálne nadproduktívni.

Vnímajú podnety silnejšie ako ostatní

Pojem „duševne nadproduktívny“ je bohužiaľ spojený s problémami vyplývajúcimi z prílišného prežívania emócií. Nekonečným a vysoko citlivým analytikom sa všetko, čo sa okolo nich deje, zdá mimoriadne intenzívne a vnímajú to silnejšie ako aj situácie, ktoré by väčšina z nás označila za nedôležité.

Vysoká citlivosť niektorých ľudí spôsobuje, že keď majú pocit, že ich hodnotový systém bol narušený, môžu reagovať mimoriadne nervózne. Ich zmysly sú príliš citlivé na činy proti týmto hodnotám. Často to vnímame ako rozdiel medzi spoločnosťou a zároveň im v kontakte s priateľmi, ktorí sú tak citliví aj na tie najpodrobnejšie dojmy, môžeme pomôcť zostať pokojnými, dbať na presné vyjadrenie seba a svojich potrieb prostredníctvom vhodných slov alebo gest. Prečo? Pretože duševne nadmerne produktívni ľudia dostávajú oveľa viac signálov a informácií zvonku ako priemerný človek.

Vzhľadom na to, že venujú veľkú pozornosť mnohým detailom, ich emocionálna realita môže byť oveľa komplikovanejšia a chaotickejšia, je ťažké ju ovládať, nereagovať impulzívne, keď o miesto v našej hlave bojuje toľko rôznych myšlienok a všetko sa zdá byť dôležité.

Takýto človek využíva pri rozhodovaní najčastejšie svoj inštinkt. Je pre neho jednoduchšie pochopiť stavy sveta a jeho globálne prvky ako celok na základe asociácií – ich veľkého množstva. To je dôvod, prečo títo ľudia majú dojem, že ich mozog neustále pracuje a spracováva myšlienky. Väčšina ľudí s týmto stavom sa často cíti, akoby boli z inej planéty. Na druhej strane ľudia s touto osobnosťou lepšie rozumejú iným ľuďom, rýchlejšie vidia, čo ich trápi – vyplýva to z ich citlivých zmyslov. Stojí za to vedieť, že sa vyznačujú aj nadpriemernou kreativitou.

Je precitlivenosť výnimočný problém?

Niekedy, keď sa naozaj chceme dištancovať od svojich pocitov, naša obrana začne fungovať. Rovnako je to aj s duševne nadproduktívnymi ľuďmi. Snažia sa potlačiť emócie, ktoré v nich vyvolávajú silné reakcie. Je to pre nich mimoriadne ťažké, keďže všetko denne cítia silnejšie, často pochybujú, nevedia, ktorým emóciám sa oplatí dôverovať, a tak sa stáva, že ich vnímame ako chladné a nepríjemné osoby. Stáva sa tiež, že vysoko citliví ľudia môžu byť ľahko manipulovateľní, pretože nechcú, aby k nim doľahli negatívne emócie o iných ľuďoch.

Napriek tomu sú naozaj veľmi zvedaví na svet a radi sa učia nové veci alebo objavujú zaujímavé miesta. Vďaka tomu, že sa k nim dostáva veľa podnetov, sa postupom času naučia svoje rozhodnutia dôkladne premyslieť a vybrať si tie najdôležitejšie pocity. Dôkladná a podrobná analýza problémov pod dohľadom psychológa prispieva k správnym rozhodnutiam. Nadprodukcie sa nemôžete zbaviť – musíte ju prijať a vpustiť do svojho života. Vďaka tomu si uvedomíte s tým spojené dobré aj zlé vlastnosti. Keď prijmete túto časť seba samých, pochopíte, že si musíte usporiadať myšlienky. Pamätajte, že každá chyba alebo zlyhanie vás môže niečo naučiť. Nebojte sa konzultácie so psychológom, ktorý vám pomôže lepšie spoznať vašu psychiku.