Pod pojmom fototerapia sa rozumie svetelná terapia, čo je liečebná procedúra realizovaná s využitím svetla. Svetlo má významný vplyv na naše zdravie a pohodu. Niektoré choroby a stavy môžu byť vyliečené priaznivými vlastnosťami prirodzeného a umelého svetla.

Fototerapia si v poslednej dobe získava čoraz viac priaznivcov. Účinnosť metódy je 60 – 80 %. Vo fototerapii sa používajú špecializované prístroje vyžarujúce ultrafialové, infračervené a viditeľné žiarenie.

Prirodzené svetlo a psychika

Vystavenie prirodzenému svetlu je veľmi dôležité, pretože ovplyvňuje našu pohodu. Jeho nedostatočné množstvo môže viesť k zmenám nálad, nesústredenosti, ľahostajnosti ku každodenným záležitostiam, smútku, úzkosti, depresii, čiernym myšlienkam, nadmernej ospalosti, problémom s chuťou do jedla, podráždenosti a strate energie. Tieto symptómy sú charakteristické pre sezónnu afektívnu poruchu, známu aj ako sezónna depresia, zvyčajne sa vyskytuje na začiatku jesene.

Fototerapia môže byť užitočným terapeutickým prvkom nielen v prípade sezónnych porúch nálady, ale aj pri liečbe iných porúch (napr. popôrodná depresia) alebo duševných chorôb, najmä depresie. Výnimkou je bipolárna porucha. Svetelná terapia môže tiež liečiť poruchy spánku. Počas liečby sa používa biele a zelené svetlo.

Pozri tiež: NESPAVOSŤ – AKO LIEČIŤ PROBLÉMY SO SPÁNKOM

Fototerapia – indikácie, kontraindikácie a možné vedľajšie účinky

Fototerapia je indikovaná na liečbu určitých zdravotných problémov. Patria sem vyššie spomínané sezónne depresie, stres, duševné poruchy a choroby, problémy so spánkom, hyperaktivita, ADHD, bulímia, nadváha, syndróm predmenštruačného napätia, predmenštruačné dysforické poruchy, kožné ochorenia: psoriáza, atopická dermatitída, akné atď.

Fototerapia má určité kontraindikácie. Patrí medzi ne užívanie liekov, ktoré spúšťajú závažnú fotosenzitívnu reakciu, očné stavy, ako je glaukóm a problémy so sietnicou a šošovkou.

Vedľajšie účinky fototerapie sú relatívne zriedkavé, ale občas sa počas liečby môže vyskytnúť nevoľnosť, nadmerná podráždenosť, poruchy zrakovej ostrosti, nespavosť, závraty a bolesti hlavy.

Okrem toho môže byť fototerapia účinná na zmiernenie bolesti kĺbov, hlavy, migrény, zápaly a podobne. Pomáha znižovať dávky liekov proti bolesti, ktoré užívate.

Kde absolvovať terapiu svetlom?

Fototerapiu môžu vykonávať niektorí fyzioterapeuti, kozmetičky a v ambulanciách prírodnej medicíny. Je možné si dokúpiť aj lampu použiteľnú pri domácej fototerapii.

Mať doma minimálne infralampu sa zaiste oplatí, nakoľko pomôže aj s mnohými inými ťažkosťami, a to nielen psychického charakteru či s kožnými problémami. Najbežnejšie sa jej účinky využívajú v dobe viróz na liečbu zapálených dutín.

Pri používaní sa vždy držte priloženého návodu. Odkrytá pokožka by mala byť riadne pripravená, t.j. čistá a suchá. Relácie v závislosti od liečeného stavu a použitého svetla trvajú približne pol hodiny až 2 hodiny.

Zdroj