Zdroj

Pregorexia je porucha príjmu potravy, ktorá postihuje tehotné ženy. Anorexia v tehotenstve môže viesť k fyzickému a psychickému postihnutiu bábätka, ba dokonca k potratu či smrti plodu. Aké sú príčiny pregorexie? Ako rozpoznať príznaky? Aká je jej liečba?

Anorexia v tehotenstve je porucha príjmu potravy, ktorej podstatou je hladovanie alebo vyvolanie zvracania počas tehotenstva. Tehotná žena sa obáva prirodzených dôsledkov tehotenstva – priberanie, zaoblenie bokov, zväčšenie bruška, plnšie prsia – pretože podľa nej všetky tieto veci kazia postavu. Výsledkom je, že počas tehotenstva sa snaží vyzerať, akoby ani nebola tehotná. K tomu intenzívne využíva obmedzujúce diéty a cvičenia, čím uprednostňuje starostlivosť o dokonalú postavu pred zdravým vývojom dieťaťa.

Pregorexia – príčiny a rizikové faktory

Príčiny pregnorexie, ako je anorexia a bulímia, sú veľmi zložité. Predpokladá sa, že ženy s nízkym sebavedomím sú vystavené pregorexii, čo môže viesť k prehlbovaniu neakceptovania svojho tela a poruchám jeho vnímania. Väčšinou ide o ženy, ktoré v detstve zažili traumu. Negatívne skúsenosti z minulosti často spôsobujú v dospelosti mnohé choroby (vrátane duševných porúch) a práve tehotenstvo môže byť podnetom, ktorý nám pripomenie traumatickú udalosť. V dôsledku toho sú pregnorexiou ohrozené nielen ženy, ktoré v minulosti trpeli poruchami príjmu potravy, ale aj tie, ktoré nikdy nemali psychické problémy s jedením.

Nepriamou príčinou pregorexie sú určite súčasné médiá, ktoré vytvárajú obraz tehotných hviezd s niekedy až prekvapivo štíhlou postavou a mierne zaobleným bruškom (príkladom je Nicole Kidman, ktorá bola v tehotenstve podozrivá z pregorexie). Tvrdia teda, že žena by sa mala snažiť o dokonale štíhle telo aj počas tehotenstva.

Pregorexia – príznaky

  • jedenie nízkokalorických jedál, navyše v malých množstvách. Toto sa často vysvetľuje nedostatkom chuti do jedla a nevoľnosťou;
  • cvičenie – často a dosť intenzívne;
  • neustále kontrolovanie svojej váhy – tehotná žena si často dáva určité ciele, napríklad pribrať v tehotenstve len pár kilogramov alebo sa zmestiť do nohavíc spred tehotenstva;
  • vyvolávanie zvracanie po jedle;

Najhoršie na tom však je, že tehotná žena často užíva diuretiká a laxatíva, ktoré môžu spôsobiť potrat alebo viesť k fyzickej či psychickej zaostalosti dieťaťa.

Pregorexia – liečba

Vzhľadom na to, že pregorexia ešte nie je samostatnou chorobnou jednotkou, liečba tohto stavu je podobná ako pri anorexii, to znamená, že je potrebná psychologická pomoc (najlepšie v spolupráci s lekárom, ktorý má tehotenstvo na starosti). Žiaľ, tehotná žena svoj problém nevidí a navyše ju nemožno donútiť podstúpiť liečbu, čo môže viesť k tragédii. Preto podpora blízkych pri tomto probléme je veľmi dôležitá.