Zdroj

Samovražedné myšlienky sú veľmi silným signálom, že sa deje niečo naozaj zlé. Neprichádzajú z ničoho nič a vždy majú svoj dôvod – často sú problémy už také hlboké a navrstvené, že si ich existenciu človek nemusí ani uvedomovať. Ak sa u vás objavia samovražedné myšlienky alebo sa vám niekto z vašich blízkych zdôveril, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Psychoedukácia na túto tému je naozaj veľmi dôležitá!

ODKIAĽ POCHÁDZAJÚ MYŠLIENKY NA SAMOVRAŽDU?

Mnoho ľudí zažije v určitom okamihu svojho života samovražedné myšlienky. Takéto myšlienky môžu postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií – dospelých, starších ľudí, dospievajúcich a deti. Nepodstatné je aj sociálne či materiálne postavenie. Preto každého, kto sa nám zdôverí s myšlienkami na samovraždu, nesmieme podceňovať. Veľa ľudí má totiž tendenciu svoje problémy pred svetom skrývať a snažiť sa vzbudzovať dojem, že je všetko v poriadku.

Každý má svoj vlastný život, každý má svoje problémy a to, čo sa jednému zdá dokonalé, je pre iného skutočne plné výziev a problémov. Nedovoľte, aby vás takéto myšlienky zastavili v hľadaní pomoci – čím skôr pomoc získate, tým skôr sa môžete začať liečiť a riešiť svoje problémy.

Myšlienky na samovraždu sú veľmi silným poplašným signálom. Celá myseľ daného človeka kričí, že potrebuje pomoc, pretože to, čo sa deje okolo neho, je príliš zdrvujúce na to, aby to vôbec zniesol. Takýto človek potrebuje okamžitú pomoc.

Aké sú podľa štatistík najčastejšie príčiny samovrážd?

  • Chronický stres
  • Hejt na internete, kyberšikana
  • Rozvod
  • Zrada
  • Smrť milovanej osoby
  • Neopätovaná láska
  • Neakceptovanie vlastnej sexuálnej orientácie
  • Spoločenská neakceptácia ľudí z LGBT + komunity
  • Finančné problémy
  • Problémy so závislosťami, vlastnými aj rodinnými
  • Trauma
  • Pocit osamelosti a odmietnutia
  • Fyzické násilie
  • Psychické násilie
  • Finančné násilie
  • Strata práce
  • Depresia
  • Poruchy úzkosti
  • Akékoľvek iné duševné poruchy, problémy a choroby

Všetky tieto situácie sú veľmi vážne a vyžadujú odbornú pomoc. Psychológ, psychoterapeut, psychiater – to všetko sú ľudia, ktorí vám chcú pomôcť. Dajte signál, že túto pomoc potrebujete. Urobte prvý, veľmi ťažký, ale aj mimoriadne dôležitý krok. Prelomte svoju hanbu a bojujte za lepší a šťastnejší život.

MYSLÍTE NA SAMOVRAŽDU? VYHĽADAJTE POMOC!

Ak pociťujete samovražedné myšlienky, neuspokojte sa s nimi. Môžete si dokonca myslieť, že je to jediné správne riešenie pre vašu situáciu, no nie je to pravda. Vždy sa dá niečo urobiť. Neuzatvárajte sa pred cudzou pomocou. Ak máte pocit, že v okolí nie je nikto, kto by vám pomohol, nahláste sa špecialistovi. Choďte k lekárovi, navštívte psychológa alebo sa prihláste na psychiatrickú konzultáciu. Zdá sa vám to príliš strašidelné a zdrvujúce? Potom začnite s linkou pomoci.

Každý človek sa potrebuje vyrozprávať. Potrebuje byť vypočutý a cítiť sa pochopený. Na linkách dôvery pracujú ľudia, ktorí majú veľkú empatiu, schopnosť načúvať druhým a zároveň majú vedomosti, ktoré vám pomôžu pochopiť, čo prežívate. Linka pomoci môže byť prvým krokom k tomu, aby ste pochopili, že život stojí za to a samovražedné myšlienky sú spôsobené základnými falošnými presvedčeniami. Každý si zaslúži lásku, podporu a pomoc. Nie ste výnimkou – aj vy si zaslúžite byť obklopený dôveryhodnými ľuďmi, takými, ktorým sa môžete otvoriť, zdôveriť sa so svojimi problémami a spoločne hľadať pomoc.

Samovražedné myšlienky mimoriadne zaťažujú myseľ. Je to niečo, s čím je naozaj ťažké sa vyrovnať sám. Váš pohľad môže byť veľmi vážne narušený stresom a problémami, ktorými práve prechádzate. Pamätajte, že vôbec nie ste sami. Aj keď vám vaše problémy hovoria niečo iné.

Psychoterapia vám môže veľmi pomôcť. Počas nej budete vedieť pochopiť jadro svojich problémov a prepracovať sa cez ne. Môže odhaliť, že samovražedné myšlienky, ktoré zažívate, súvisia s inou, vážnou chorobou a je potrebné ju riešiť.

Ak máte silné samovražedné myšlienky, môžete tiež jednoducho zavolať na tiesňovú linku. Ľudia, ktorí tam pracujú vám poskytnú odbornú pomoc.

Pamätajte, že vždy je dôvod žiť. Aj keď v tomto bode vášho života, kde sa práve nachádzate, to vyzerá úplne naopak. Život je obrovská hodnota a nemala by sa odmietnuť . Môžete dosiahnuť veľa, môžete skutočne veľa získať a ak dáte len sebe šancu, v blízkej budúcnosti budete v úplne inej, lepšej chvíli svojho života.

Nezabúdajte na to, že váš život sa mení. Nie je to nemenný stav. To, že dnes trpíte, cítite bolesť a nevidíte východisko zo situácie, neznamená, že to tak bude aj v budúcnosti. Aj tie najhoršie chvíle pominú.

AKO MÔŽETE PODPORIŤ NIEKOHO, KTO MÁ SAMOVRAŽEDNÉ MYŠLIENKY?

Ak niekto, koho milujete, bojuje s myšlienkami na samovraždu, pomôžte mu. Toto nie je situácia, z ktorej sa môžete dostať sami, bez vonkajšej podpory. Takýto človek bojuje s utrpením, ktorého silu si možno ani neuvedomujete. Bez ohľadu na to, ako vyzerá jeho život zvonku, aké je jeho sociálne či materiálne postavenie. Vo svojom vnútri skutočne trpí, takže ignorovanie takýchto problémov môže len potvrdiť, že samovražda je tým najlepším riešením.

Buďte trpezliví a pokojní. Prejavte záujem a ponúknite pomoc. Niekedy sa môže stať, že takýto človek bude chcieť kontaktovať špecialistu, no nemá na to silu ani motiváciu, príliš sa hanbí. Nie je nič zlé na tom, keď sa spýtate, či to pre danú osobu môžete urobiť. Ukážte, že chcete skutočne pomôcť, pretože vám na tom človeku záleží – je dôležitý, cenný a môže v živote dosiahnuť naozaj veľa.