Máte vždy pocit viny v každej situácii? Alebo je pre vás len jednoduchšie automaticky prijať vinu bez premýšľania? Toto je typický príklad sebatrestania, ktoré sa mnohým z nás zdá ako jednoduché riešenie akýchkoľvek emocionálnych problémov.

melancholik

Každý z nás reaguje na stresové situácie inak. Naše zvyčajné spôsoby zvládania stresu a negatívnych emócií závisia najmä od našej výchovy a od toho, ako vnímame sami seba.
Ak sme zvyknutí trestať sa v ťažkých situáciách, môžeme mať pocit, že iné možnosti neexistujú. V skutočnosti to tak samozrejme nie je. Ak sa naučíme lepšie porozumieť sami sebe a osvojíme si alternatívne spôsoby zvládania stresu, môžeme sa naučiť reagovať na nepríjemné situácie (ktoré sa v živote každého človeka nevyhnutne vyskytnú) konštruktívnejším spôsobom.

ČO JE TO SEBATRESTANIE?

Psychológovia tak nazývajú pokusy úmyselne si ublížiť (fyzicky alebo psychicky) “ako trest” za nejaké zlé konanie, ktoré sme údajne spáchali. “Tresty” môžu byť rôzne, od zjavných (sebapoškodzovanie, sebaporezávanie atď.) až po menej zjavné (napríklad keď sa obviňujeme za niečo, čo v skutočnosti nie je naša vina).

AKÉ SÚ TIETO TRESTY?

Fyzické sebapotrestanie je akékoľvek konanie, ktoré nám zámerne spôsobuje fyzickú bolesť alebo veľké nepohodlie. Napríklad sme porušili diétu a dovolili sme si príliš veľa jesť a teraz sa “trestáme” ďalšími vyčerpávajúcimi tréningami v posilňovni. Tu je niekoľko typických príkladov:
  • Zneužívanie alkoholu alebo drog;
  • Nadmerný alebo nedostatočný spánok;
  • Sebapoškodzovanie, popáleniny, údery;
  • Vytrhávanie vlasov;
  • udieranie päsťou do steny;
  • odopieranie si jedla.
Emocionálne a psychické sebatrestanie nie je také zjavné, ale v podstate je podobné. Typickým príkladom je nadmerná sebakritika (nemilosrdne si vyčítame drobné chyby a omyly). Tu je niekoľko ďalších príkladov:
  • akúkoľvek neoprávnenú sebakritiku;
  • nútiť sa k prepracovaniu;
  • zakazovať si oddávať sa pôžitkom;
  • odmietanie peňazí;
  • odmietanie pomoci druhým.

PREČO SA TRESTÁME?

Dôvody sebatrestania sú rôzne, ale vo väčšine prípadov to robíme, aby sme sa vyrovnali s ťažkými pocitmi.
Predstavte si situáciu, v ktorej ste urobili chybu alebo nesprávny krok a v dôsledku toho máte voči sebe negatívne emócie (hnev na seba, hanbu, pocity menejcennosti atď.). Zdá sa, že sa s týmito pocitmi nedokážete vyrovnať alebo vysporiadať a jediným spôsobom, ako ich zmierniť, je ublížiť si alebo sa potrestať (samozrejme, že to nie je tento prípad).
Výskum tiež potvrdzuje, že sebapoškodzovanie je zvyčajne spojené s neschopnosťou vyrovnať sa s nepríjemnými a ťažkými zážitkami.
Je to obzvlášť časté u dospievajúcich, pretože mnohí z nich ešte nemajú osvojené zručnosti emocionálnej sebaregulácie.
Ak máme v ťažkej situácii pocit, že je zbytočné žiadať o pomoc a že z nej niet východiska, často svoje negatívne emócie smerujeme sami k sebe. Niekedy si začneme myslieť, že problémom sme my a že si zaslúžime byť potrestaní. Môžeme dokonca veriť, že tento trest nám prospeje a nejako nám pomôže vyriešiť naše problémy. Zdá sa nám, že sa v skutočnosti “netrestáme”, ale uplatňujeme sebadisciplínu.
Ale čo ak vôbec nie sme problémom my? Skôr než podľahneme tomuto impulzu, stojí za to sa zastaviť, pokúsiť sa usporiadať si myšlienky a pochopiť, odkiaľ sa toto nutkanie sebaobviňovania berie.

AKO SA MÁM PRESTAŤ TRESTAŤ?

Aby sme prekonali nezdravý zvyk sebatrestania, je dôležité najprv si uvedomiť tento problém a pochopiť, v ktorých situáciách máme tendenciu zámerne si ubližovať. Ak pochopíme, o čo ide, budeme môcť včas prestať.
V praxi to môže vyžadovať veľa práce na sebe, najmä ak je náš sklon k sebatrestaniu spôsobený psychickými traumami z detstva. Ak vás napríklad v ranom veku neustále z niečoho obviňovali, môžete mať tendenciu okamžite sa obviňovať, ak máte nejaké problémy. Možno ste si tiež vypestovali presvedčenie, že ste “nenapraviteľne zlí”. Samozrejme, všetky takéto predstavy o sebe sú nepravdivé.

Čo robiť?

1. Kontaktujte psychológa alebo psychoterapeuta
Odborná pomoc je dôležitá najmä pre ľudí, ktorí majú o sebe silné a hlboko zakorenené negatívne predstavy (“som zlyhanie”, “som neúplný” atď.). Terapeut vám pomôže pochopiť, kde ste tieto predstavy získali a prečo sú nesprávne. V tomto procese si budete môcť vytvoriť nové, zdravé a realistické predstavy o sebe.
2. Naučiť sa techniky na zvládanie emócií 
Existuje mnoho techník a metód, pomocou ktorých môžeme ovládať svoje pocity a urobiť ich menej intenzívnymi a bolestivými. Veľmi účinné sú praktiky všímavosti a/alebo meditácie a dychové cvičenia. Často stačí, keď sa v ťažkej situácii (v ktorej sa zvyčajne uchyľujeme k sebatrestaniu) jednoducho zastavíme a spýtame sa sami seba: “Nemôžem tentoraz reagovať inak, konštruktívnejšie?”
Príklad jednoduchej techniky na emocionálne sebaovládanie: 3 – 4 krát sa zhlboka nadýchnite a zamerajte svoju pozornosť na svoje nohy – vnímajte, ako sa opierajú o zem alebo o podlahu pod vašimi chodidlami. Skúste len sledovať tok myšlienok vo svojej hlave – bez toho, aby ste ich posudzovali alebo odsudzovali. Ak máte pocit, že nezvládate svoje emócie, sústreďte sa na rytmus svojho dýchania (dýchajte voľne a prirodzene) s rukou na hrudi.
3.Nebojte sa požiadať svojich priateľov a rodinu o podporu
Zvážte, s kým z vašich blízkych môžete bezpečne hovoriť o ťažkých zážitkoch, ktoré vás nútia trestať sa? Ak o tom budete hovoriť, zmierni to vaše pocity viny a hanby.

ZÁVER

Najčastejšie sa k sebatrestaniu uchyľujeme preto, lebo nevieme, ako inak sa vyrovnať s ohromujúcou alebo ťažkou skúsenosťou. Myslíme si, že robíme správnu vec, a možno sa nám aj nakrátko uľaví. Z dlhodobého hľadiska nám však sebatrestanie spôsobuje viac škody ako úžitku. Existuje mnoho iných, zdravších a produktívnejších spôsobov, ako sa vyrovnať s ťažkými emóciami. Môžete sa ich naučiť sami alebo vyhľadať pomoc psychológa – v takýchto prípadoch je obzvlášť účinná kognitívno-behaviorálna terapia (KBT).