Vďačnosť v psychológii znamená pocit a vnútornú osobnostnú predispozíciu človeka. Keď počujete slová vďačnosti od inej osoby, cítite sa ocenený a potrebný.

Čo je vďačnosť? Najskôr je potrebné vedieť, že všetko, čo dostávame, je dar. Ak neviete, za čo máte byť v živote vďační, skúste si viesť denník vďačnosti alebo si zacvičiť vďačnú meditáciu. Čo sú to za cvičenia a ako ovplyvňuje pocit vďačnosti váš život? Všetko sa dozviete v našom článku.

Ako môže vďačnosť zmeniť váš život?

Vďačnosť vám umožňuje byť spokojným a šťastným človekom bez ohľadu na vaše vonkajšie okolnosti alebo váš majetok. Ľudia, ktorí sa cítia vďačne sa lepšie vyrovnávajú so stresom, málo čo ochorejú, lepšie spia a majú mnoho energie. Vďaka vďačnosti klesá aj riziko vzniku duševných porúch, napríklad depresie. Menej často sa objavujú aj emócie ako hnev, strach, závisť a žiarlivosť.

Postoj vďačnosti znamená, že sa nemusíme porovnávať s inými ľuďmi a sme si rovnocenní. Vďaka tomu sa cítime pokojnejšie a vyhýbame sa zbytočne napätým životom. Pocit pozitívnych emócií spojených s vďačnosťou znižuje riziko infekcií a chronických chorôb, ako je hypertenzia, ateroskleróza, srdcové choroby a rakovina.

Nedostatok vďačnosti nás naopak stavia do špirály neustálej nespokojnosti – so sebou, s ľuďmi okolo nás, s okolnosťami alebo s vecami, ktoré máme. Cítime, že ostatní sú na tom lepšie ako my a bojujeme s pocitmi nespravodlivosti. Potom môžeme tiež prinútiť ďalších ľudí, aby sa prispôsobili našim očakávaniam. Je to nebezpečné najmä vtedy, keď do vzťahu vstupuje náročný a neustále sa sťažujúci človek.

Človek, ktorý nie je vďačný je neustále nespokojný so svojím partnerom a snaží sa mu to prejaviť rôznymi spôsobmi. Môže byť náchylný na toxické správanie, ako je chorobná žiarlivosť, nadmerná kontrola, manipulácia a násilie. Nedostatok vďačnosti môže zvýšiť riziko rozpadu vzťahu a následného rozvodu.

Náš tip: Spriaznená duša

Vďačnosť má pozitívny vplyv na vzťahy s ostatnými ľuďmi. Cítia sa v našej spoločnosti pohodlne a tiež, že ich prijímame a máme radi takí, akí sú. Keď počujú naše ďakovné slová, cítia sa ocenení, dôležití a potrební. Sú ochotnejší nám pomôcť a radi s nami trávia čas. Keď sa cítime vďačne, pozitívne naladíme aj ostatných.

Denník vďačnosti – ako si ho udržať?

Za čo môžeme byť v živote vďační, ak sa nám všetky vonkajšie okolnosti zdajú nepriaznivé? Je ľahké cítiť sa vďačný, keď všetko ide podľa vašich predstáv, ťažšie, keď bojujeme s problémami alebo krízou. V takomto prípade je dobré si založiť denník vďačnosti. Táto metóda spočíva v pravidelnom hľadaní dôvodov na poďakovanie a zapisovaní si ich do zošita. Môže sa to robiť každý deň, každý druhy deň alebo raz týždenne.

Malo by to byť napísané čo najstručnejšie a najkonkrétnejšie. Dôvody vďačnosti môžu byť napríklad rozhovor s milovanou osobou, slnečné počasie, dobré zdravie alebo zjedenie obľúbeného jedla. Nemusia to byť veľké veci – človek môže byť vďačný prakticky za všetko – aj za ťažkosti, pretože často nás vedú k rozvoju a umožňujú nám porozumieť ľuďom s podobným problémom.

Meditácia vďačnosti – ako ju praktizovať?

Vďačnosť je možné praktizovať aj pomocou meditačných techník. Tento tréning kombinuje relaxáciu, dýchanie a slová vďačnosti vo vašej mysli. Sedíme vzpriamene a svoju pozornosť sústredíme iba na svoje dýchanie asi 10 minút.

Pozorujeme, čo sa deje v našom vnútri a ako reaguje naše telo. Zameriavame sa na oblasť srdca, čo nám umožňuje uvoľniť pocit vďačnosti. Takto si vieme uvedomiť, že sme dostali dar života bez akýchkoľvek zásluh. Potom začneme premýšľať nad tým, za čo môžeme byť vďační a čo dobré sa nám stalo. Vybranú frázu vďačnosti môžete tiež pomaly a pokojne opakovať. Niektoré slová uznania môžu obsahovať: „Ďakujem, že som zdravý“, „Ďakujem za taký krásny svet“, Som vďačný za to, že môžem dýchať “.

Zdroj