Trpieť, cítiť sa “obeťou” iných ľudí a okolností, môže byť dokonca sladké. Ale len málo ľudí si túto pozíciu volí vedome, v skutočnosti – pre “trpiaceho” deštruktívne. Jungovský psychológ nám poradí, ako sa zbaviť zvyku byť “obeťou” a začať žiť naplno.

HABITUÁLNA ROLA

U mnohých mojich klientov pri úplne úprimnej, vedomej túžbe po šťastných a harmonických vzťahoch dominuje v nevedomí potreba utrpenia. Dôvodom tejto potreby je, že v podvedomí takýchto ľudí je “komplex obete”.

Na základe tohto pomeru úrovní psychologickej pyramídy bude človek s komplexom obete hľadať lásku, ale pravidelne nachádzať utrpenie v deštruktívnych vzťahoch, pokračovať v nekonečnom tanci hrable, znova a znova pozývať do svojho života “zlých” ľudí, násilníkov.

Ďalší dôležitý postreh: sklon k utrpeniu nie je len v osobnom, ale aj v kolektívnom nevedomí, je to spoločenský trend.

Bez toho, aby som znevažoval význam utrpenia pri duchovnom očisťovaní a prebúdzaní človeka, predsa len som pevne presvedčený, že v každej veci je dôležitá zlatá stredná cesta

Život ako nekonečné utrpenie je do veľkej miery v duchu ruskej mentality, opevanej Dostojevským, Turgenevom, Tolstým, Čechovom a mnohými ďalšími klasikmi

Ale toto je 21. storočie. Napriek tomu jedna z mojich klientiek nevyšla na rande bez toho, aby si poplakala pri smutných piesňach o nešťastnej láske, po každodennom pozeraní filmu Romana Polanského “Horký mesiac”. Len v takejto “bojovej” nálade mohla “milovať”.

Ako hlavnú príčinu sklonu k utrpeniu identifikujem komplex obete. Z komplexu obete, vytvoreného na základe traumy z detstva, osobnej alebo rodinnej histórie, môže vychádzať masochizmus, ktorý má psychiatrické konotácie, viktimizmus ako tendencia stať sa obeťou.

Cudzie sú mi duchovné praktiky nulovania v indických ašramoch, ktorých skrytým motívom je snaha zbaviť sa tráum z detstva, ktoré sa v detstve ťažko prežívali a ktoré sú bolestivé a desivé aj v dospelosti.

Ľudská psychika je ako ľadovec: jedna štvrtina nad vodou (vedomie) a tri štvrtiny pod vodou (podvedomie).

Malá miestnosť v suteréne podvedomia zvyčajne uzatvára veci, ktoré sú pre nás veľmi bolestivé, keď s nimi prichádzame do kontaktu. Dom našej duše však bez tejto miestnosti nie je naším domovom. A malý kľúč od tajnej miestnosti krváca ako kľúč od tajnej izby v rozprávke o Modrovousovi. Krvácajúci kľúč v našej ruke za sebou zanecháva stopy, podľa ktorých nás osud alebo karma nájde.

Vo všeobecnosti trpíme, keď sa naše očakávania nezhodujú so skutočnosťou. Utrpenie prináša aj strata pripútanosti. Narcistické pripútanie k výsledku, dlho očakávanému víťazstvu, môže tiež viesť k utrpeniu a stresu, ak výsledok nezodpovedá očakávaniam a vloženému úsiliu.

Je veľmi ťažké zbaviť sa návyku na utrpenie silou vôle, a to nielen preto, že prvotná príčina je ukrytá v hlbinách podvedomia, ku ktorému je ťažké dostať sa vlastnými silami bez pomoci odborníka, ale aj kvôli neurohumorálnym mechanizmom ovládaným psychikou.

Hormonálnym základom návyku na utrpenie je dopamínový prijímací okruh zafixovaný z detstva.

Lásku a podporu v nefunkčnej rodine dieťa dostáva po uvoľnení adrenalínu, derivátov strachu a bolesti. Najprv ťa potrestajú a potom, keď sa zľutuješ, ťa pohladia.

Ďalším bežným scenárom na vytvorenie návyku na utrpenie je uvoľňovanie dopamínu po adrenalíne, aby sa psychika dokázala vyrovnať s intenzívnym stresorom – hrozným dospelým, emocionálnym, fyzickým, sexualizovaným zneužívaním.

Dieťa sa z tejto situácie nemôže dostať fyzicky a psychicky, nemôže reagovať agresiou na agresiu. Práve tento obranný mechanizmus spúšťa uvoľňovanie adrenalínu. Neurohumorálny systém rieši tento problém uvoľňovaním dopamínov na zachovanie psychiky vyrovnávaním množstva adrenalínu v krvi.

Paradoxné je, že čím je to desivejšie a bolestivejšie, tým je to príjemnejšie.

Mnohí klienti, ktorí zažili hrôzy zneužívania, vkladajú tieto zážitky z detstva do praktík BDSM.

Dospelý človek s komplexom obete v stresovej situácii regreduje do traumy z detstva. Otvorí sa brána zážitkov z detstva. Ego dospelého človeka je unesené zážitkami z detstva. Výsledkom je naučená bezmocnosť dospelého, ktorú zvyčajne ilustrujem vetou z filmu Diamantová ruka: “Šéfe, všetko je preč!”

Ľudia okolo nich zborovo spievajú refrén starogréckej tragédie: “Môžeš si za to sám!”, čím v podstate obviňujú nešťastnú obeť.

Takto sa reprodukuje bolestne známy scenár, keď na vás, vystrašené dieťa, kričí matka, ktorá je vyčerpaná z práce a každodenného života.

Z výšky svojho života chápem svoju mamu a už si odpúšťam. Pretože tento krik je výkrikom strachu dieťaťa bezmocnej ženy ukrižovanej okolnosťami, v ktorých sú detské emócie druhoradé v porovnaní s úlohou ekonomického a domáceho zabezpečenia. V skutočnosti je to vo svojom najhlbšom prejave výkrik lásky a neschopnosti nájsť zdroje na to, aby som bola len mamou.

Čo je zvyčajným prerušením utrpenia? Krátke dopamíny, dodávané vo veľkom množstve lesklými, rýchlymi sacharidmi, psychologickými fast foodmi sociálnych médií.

AKO SA ZBAVIŤ NÁVYKU NA UTRPENIE

Ak sa rozhodnete zbaviť sa návyku na utrpenie a jednoducho žiť, existujú rôzne scenáre. Všimnite si, že nie všetky vedú k duševnému zdraviu, preto sa pri výbere cesty oplatí kriticky sa nad nimi zamyslieť.

  1. Žite život niekoho iného – čítajte knihy, sledujte televízne seriály, filmy, prechádzajte kanály sociálnych sietí, sledujte životy celebrít.
  2. “Vystrihni sa z toho” – známy filmový citát ilustruje populistickú psychológiu sociálnych médií. Začať život s čistým štítom, akoby sa táto hrozná udalosť vôbec nestala – to je napríklad rada Oprah Winfrey, ktorá v detstve čelila násiliu blízkeho príbuzného, zanedbávaniu a odmietaniu zo strany matky, čoho dôsledkom bolo skoré tehotenstvo a smrť novorodenca. Oprah tvrdí, že nikdy nestrávila ani jeden deň s terapeutom. Za najlepší liek na svoje rany považuje svoju šou. Oprah sa však nikdy nerozhodla stať matkou, pretože podľa vlastných slov pozná svoje negatívne stránky a bojí sa pomsty detí.
  3.  Chodenie na psychoterapiu. Aj tu je potrebná určitá opatrnosť. Druhou stránkou problému komercializácie psychoterapie je viktimizácia. Odborník môže klienta psychicky znemožniť tým, že si vypestuje návyk na nekonečné premýšľanie na úkor prirodzenej túžby žiť aktívny život. Neprofesionálny psychológ môže tiež “dať odpustok” na prehrávanie detskej agresie už starým alebo nemohúcim rodičom.
  4. Podstúpiť medikamentóznu korekciu, ktorá pomôže zastaviť adrenalínovo-dopamínový výkyv na neurohumorálnej úrovni. Prísne podľa predpisu psychiatra.
  5. Posilniť Ego prostredníctvom duchovných praktík, viery v Boha, meditácie. Pripomeňte si knihu Viktora Frankla “Psychológ v koncentračnom tábore”. Utrpenie prestáva byť utrpením, keď sa pochopí jeho význam.
  6. Venovanie sa športu je zdrojom dlhých dopamínov.
  7. Vytvorte si nový pohľad na svet, v ktorom dominuje myšlienka: Ak nemôžete zmeniť svet, zmeňte svoj postoj k nemu.Neskonale obdivujem genialitu Fiodora Michajloviča Dostojevského, ktorý pochopil a opísal hĺbku ľudského pádu a utrpenia lepšie ako ktorýkoľvek iný spisovateľ. Teraz mi je však bližšie dielo Somerseta Maughama, ktorý dokázal prijať svoje osobné psychologické priepasti a priepasti iných, speňažiť svoj talent tým, že žil slušným a buržoáznym životom bez hrania kariet…..