Múdrosť je vlastnosť, ktorá bola vždy cenená. Povieme vám, podľa akých znakov môžete určiť, či ste múdry človek – a aké vlastnosti musíte v sebe rozvíjať, ak sa ním chcete stať.

1. TÚŽBA OBJAVOVAŤ A UČIŤ SA

Rakúska psychologička Judith Glücková a jej kolegovia zistili1 , že múdri ľudia sú skutočne zvedaví na život a snažia sa mu hlbšie porozumieť. Sú schopní akceptovať odlišné názory, pretože ich nečítajú ako hrozbu, ale ako spôsob, ako obohatiť svoje chápanie sveta. V ťažkých obdobiach im tieto vlastnosti pomáhajú lepšie pochopiť situáciu, zvážiť ju zo všetkých strán, zohľadniť všetky detaily a nuansy.

Pre takýchto ľudí je veľmi dôležité neustále sa rozvíjať, zapájať sa do poznávania seba a sveta, pričom sa opierajú o vlastné skúsenosti aj o skúsenosti iných. Múdrosť je otvorenosť novým poznatkom, ktoré rozširujú obzor a pomáhajú lepšie pochopiť seba a svoje skúsenosti, vrátane tých najťažších a najnepríjemnejších.

2. ÚPRIMNÝ ZÁUJEM A STAROSTLIVOSŤ O DRUHÝCH

Múdri jedinci dobre vycítia emócie iných ľudí a prejavujú úprimný súcit s problémami druhých – to im pomáha v každej situácii lepšie porozumieť ako kontextu, tak aj detailom toho, čo sa deje, a nájsť efektívne riešenia.

Múdri ľudia sa tiež neobmedzujú na svoje osobné potreby a záujmy, ale usilujú sa o spoločné dobro. V každej situácii sa snažia dosiahnuť kompromis, ktorý je pre všetkých čo najpriaznivejší a ich altruizmus navyše ovplyvňuje nielen ich najbližšie okolie, ale trápia ich aj problémy spoločnosti a ľudstva ako celku.

Výskumy ukazujú, že schopnosť vžiť sa do kože niekoho iného vám umožňuje robiť múdrejšie rozhodnutia. Ak sa však príliš zamotáme do individuálnych problémov, môžeme stratiť zo zreteľa celkový obraz. Preto skutočne múdry človek dokáže nájsť strednú cestu medzi riešením všeobecných a konkrétnych problémov.

3. SCHOPNOSŤ RIADIŤ SVOJE EMÓCIE

Múdri jednotlivci prejavujú mimoriadnu emocionálnu odolnosť, keď čelia ťažkostiam. To neznamená, že vždy zostanú pokojní – majú len veľmi dobré pochopenie a schopnosť regulovať svoje vlastné emócie, dokonca aj vo vypätých chvíľach. Majú vysoko rozvinutú emocionálnu inteligenciu: dokonale rozpoznávajú a chápu ako svoje vlastné skúsenosti, tak aj skúsenosti iných. Aj v tých najťažších situáciách si zachovávajú zmysel pre humor a nepodliehajú strachu, hnevu či zatrpknutosti.

Výskumníci nazývajú túto zručnosť „múdry stav mysle“. Otvorenosť novým veciam bez unáhlených súdov, záujem o druhých a sebaovládanie umožňujú múdremu človeku zachovať si jasnosť myšlienok a prispôsobiť sa každej situácii.

4. ROZŠÍRENÉ ŽIVOTNÉ SKÚSENOSTI

Skutočne múdri ľudia nielen zbierajú životné skúsenosti, ale vedia ich aj analyzovať a čerpať z nich dôležité ponaučenia – z osobných skúseností aj z pozorovaní iných. To im umožňuje oveľa hlbšie porozumieť sebe a iným.

Takíto jedinci si dobre uvedomujú nepredvídateľnosť a neistotu života: chápu, že nemôžu kontrolovať všetko a sú pripravení prispôsobiť sa meniacim sa okolnostiam. Zároveň sú dostatočne skromní na to, aby rozpoznali obmedzenia svojich vlastných vedomostí a boli vždy pripravení naučiť sa niečo nové.

5. SCHOPNOSŤ SEBAANALÝZY

Múdri jednotlivci sú schopní a pripravení na introspekciu. Skúmanie ich slov, myšlienok a činov im pomáha identifikovať ich vlastné predsudky, zaujatosti a obmedzenia, ako aj poučiť sa z minulých chýb a lepšie porozumieť sebe.

Schopnosť hlbokej sebaanalýzy vám umožňuje pristupovať k akémukoľvek problému nestrannejšie. Napríklad, keď sa múdry človek snaží pomôcť priateľovi s jeho problémami, najprv si položí otázku, či jeho rady nie sú ovplyvnené jeho predsudkami? Koniec koncov, jeho cieľom je nájsť riešenia, ktoré najlepšie vyhovujú jeho priateľovi, a nie jemu samému.

Múdrosť je teda vlastnosť, ktorú možno pestovať a rozvíjať. Túžba učiť sa nové veci, schopnosť empatie, schopnosť regulovať svoje emócie – všetky tieto vlastnosti nám pomáhajú stať sa múdrejšími.