Hra “Nikdy som…” (nikdy som to nerobil, nikdy som tam nebol atď.) bola vždy populárna na večierkoch – ale môže byť viac než len zábavou?

OD ÚVEROV PO DEITING

Na Twitter/X sa používatelia rozhodli pripomenúť si hru “Ja nikdy” a podeliť sa o svoje príbehy. Mnohí sa priznali, že si nikdy nevzali pôžičku, neskúsili drogy, nestiahli si zoznamovacie aplikácie ani nedostali zlomeninu. Našli sa však aj takí, ktorí sa podelili o ďalšie podrobnosti o sebe.

Napríklad @Diver_Medicus povedal, že nikdy nebol na psychiatrickej klinike, a @Letavitsa_ povedal, že nikdy nebol na polícii, nemal žiadne dlhy a nikdy nevidel oceán naživo. Cestovanie bolo pre niektorých tiež nedosiahnuteľné: niektorí sa podelili o to, že nikdy necestovali do zahraničia, zatiaľ čo iní uviedli, že nikdy neboli v iných ruských mestách mimo Moskvy a Petrohradu, ale podarilo sa im navštíviť rôzne krajiny sveta.

Niektorých ľudí hra dokonca rozrušila – napríklad im pripomenula dlhy, ktoré treba zaplatiť, a účty za byt. A @DiRagnar, ktorý komentoval odpovede iných používateľov, upozornil, že v skutočnosti hra stráca všetku svoju provokatívnosť u ľudí nad 30 rokov, pretože rozhovor sa nevyhnutne zvrhne na choroby a skúsenosti s lekármi.

MÔŽE BYŤ HRA “JA NIKDY” SPÔSOBOM TERAPIE?

Psychológ:

“V tomto prípade je potrebné, aby ste si uvedomili, že je to pre vás veľmi dôležité:

Táto hra skutočne môže byť účinným psychoterapeutickým nástrojom. Je založená na princípe citlivosti a úprimnosti a môže pomôcť objaviť, preskúmať a odhaliť emócie, obavy, traumy alebo tajomstvá v príjemnej a bezpečnej atmosfére.

Táto a ďalšie hry, pri ktorých dochádza k interakcii viacerých osôb, majú významné psychologické účinky.

  1. Podporujú sociálnu integráciu a interakciu, ktorá je kľúčovým aspektom pre psychickú pohodu. Je dôležité mať možnosť zdieľať myšlienky a pocity s ostatnými a hry na to ponúkajú bezpečný priestor.
  2. Pomáhajú rozvíjať komunikačné zručnosti. Interaktivita a socializácia s ostatnými hráčmi vám pomôžu naučiť sa efektívne vyjadrovať svoje myšlienky a pocity, ako aj rozvíjať schopnosti empatie a porozumenia.

Tým, že hráči striedavo vyslovujú vety začínajúce sa slovami “Nikdy som…”, sú motivovaní k úprimnosti a zdieľaniu svojich životných skúseností s ostatnými, čo im môže pomôcť rozpoznať svoje silné a slabé stránky a prejaviť emocionálnu otvorenosť a zraniteľnosť.

Počas hry prebieha niekoľko procesov: narúša racionálne alebo logické hranice, čo umožňuje väčšiu slobodu a vyjadrenie, môže zvýšiť dôveru a intimitu medzi účastníkmi, pretože sa otvárajú a stávajú sa zraniteľnejšími.

“Ja nikdy” pomáha rozpoznať a prijať svoje činy a skúsenosti

Hráči môžu zistiť, že aj ostatní sa dopustili podobných činov, čo znižuje pocity hanby alebo viny. To môže mať potenciálne terapeutický účinok, ktorý im umožní uvoľniť negatívne emócie a naučiť sa prijať samých seba takých, akí sú. Okrem toho môže táto hra pomôcť účastníkom hlbšie pochopiť jeden druhého a zlepšiť ich vzájomné vzťahy. Tým, že sa hráči dozvedia o životných skúsenostiach iných, môžu im prejaviť empatiu, pochopenie a podporu. Tým sa posilňuje puto medzi ľuďmi.

Prejavenie osobnosti, zlepšenie tímovej spolupráce a zlepšenie nálady sú dôležité procesy, ktoré prebiehajú pri hraní hier s ostatnými a prispievajú k psychickej pohode.