Zdroj

Komplexy majú obrovský vplyv na našu sebaúctu. Tieto komplexy sú filtrom, cez ktorý sa pozeráme na svet a majú vplyv na naše pocity, správanie, hodnoty a názory. Opýtali sme sa odborníka na to, odkiaľ komplexy pochádzajú a ako s nimi zaobchádzať.

Povedzme si pravdu, každý z nás má nejaké komplexy. Často krát sa týkajú nášho vzhľadu. Cítime sa menej atraktívni, menej inteligentní ako ostatní a sme v živote bezmocní, aj keď na to nemáme racionálne dôvody. O tom, odkiaľ komplexy pochádzajú, sme sa opýtali psychoterapeutky. Odborníčka nám tiež povedala, ako s nimi môžeme naložiť.

Aký je zdroj komplexov?

Hneď na začiatku stojí za zváženie, odkiaľ komplexy pochádzajú. Psychoterapeutka odhaľuje, že ich zdroj je v detstve. Je nesmierne dôležité, ako nás oslovujú naši rodičia či už nás chvália alebo si nevšímajú naše úspechy. Tento model má pôvod predovšetkým v nadmernej kritike zo strany rodičov, nadmerných požiadavkách a diskreditácii dieťaťa pred ostatnými. Výsledkom týchto skúseností je, že sa v psychike dieťaťa formujú nefunkčné viery: „Som nemotorný, nekompetentný, robím veľa chýb – každý si to okamžite všimne.“ Ak je dieťa milované, cíti sa ako vážené a rešpektované členmi rodiny bez ohľadu na slabosti, charakterových vlastností a vzhľadu, tak si počas dospievania vytvorí zdravú sebaúctu, bez toho, aby sa cítil bezcenný alebo postihnutý.

Väčšina z nás si ani neuvedomuje vplyv takéhoto správania na náš dospelý život. Averzia k sebe je taká veľká a bolestivá, že sa maskujeme, potláčame svoje pocity a snažíme sa skrývať. Sebakritika však môže prerásť do nebezpečných rozmerov a môže mať dokonca formu nenávisti k sebe samému. Musíme si uvedomiť, že za skrytie nášho pravého ja platíme vysokú cenu.

Ako sa vysporiadať s komplexmi?

Odkiaľ komplexy pochádzajú, už vieme. Ďalšia otázka znie: ako s nimi zaobchádzať? Psychoterapeutka odhaľuje, že láskavosť je kľúčová. Často sme k sebe príliš kritickí. Budovanie sebavedomia si samozrejme vyžaduje čas, ochotu a často aj pomoc psychoterapeuta.

Pracuj na sebe

Boj proti komplexom je veľmi ťažký a časovo náročný. Vyžaduje, aby sme neustále pracovali na svojich slabostiach. Každý večer sa oplatí zapisovať si úspechy z minulého dňa. Pripomeňme si, čo sa nám podarilo, dostali sme kompliment od priateľov, alebo niekto nás pochválil za to čo robíme? Nestojí za to sústrediť sa na to, na čo nemáme žiadny vplyv. Náš rast sa nezvýši náhle o niekoľko centimetrov, ale nemal by nijako ovplyvniť realizáciu našich plánov.

Kurzy a školenia

Špecialisti organizujú sériu školení, počas ktorých sa môžeme naučiť efektívne techniky riešenia komplexov. Oplatí sa zúčastniť takéhoto kurzu? Ak naše sebavedomie klesá, stávame sa uzavretými pred ostatnými a sami si s týmito problémami nevieme rady, potom nám môžu pomôcť stretnutia s odborníkmi. Ľudia, ktorí uskutočňujú školenia, veľmi často predtým zápasili s rovnakými komplexmi.