Sebapoznanie je múdrosťou a nie samoúčelom, pretože nikdy sa nebudeme úplne poznať navzájom, nie preto, že vynakladáme viac alebo menej úsilia na toto úsilie, ale preto, že sa neustále meníme. Okrem toho, čo je sebapoznanie, okrem trošku utópie? Môžeme povedať, že je to cesta, cez ktorú máme možnosť učiť sa a rásť, ktorá plynie časom a vlastnými skúsenosťami.

Sústredíme sa na obraz, ktorý poskytujeme ostatným a sústredíme sa na najpovrchnéjšie aspekty. Práve takto strácame z očí naše najhlbšie korene, strácame zo zreteľa to, kým sme skutočne.

Ako uvidíme nižšie, proces spoznávania seba samého vyžaduje odvahu, čestnosť, lásku a zodpovednosť. To je preto, že samopoznanie znamená oslobodenie od predsudkov, viny, nenávisti a zlosti. Týmto spôsobom môžeme hlbšie preniknúť do našej podstaty.

“Z všetkých možných poznatkov je najmúdrejšie a najužitočnejšie poznať samého seba.”

-William Shakespeare –

Samopoznanie vedie k mieru

Táto cesta spoznávania sa, samopoznanie, nie je niečo, čo by sme mohli uspokojiť v zhonu, s netrpezlivosťou a obavami o to, čo musíme dosiahnuť, ako sme už spomenuli, to sa nikdy nedosiahne. Keď sa učíme počúvať samých seba a uspokojovať naše potreby, zase sa navzájom poznávame a dozrievame z každej skúsenosti.

Čím viac viete, tým viac jasnosti. Samopoznanie nemá konca: neprichádzate k záveru, neprichádzate k uváženiu. Je to nekonečná rieka. A ako sa ju učíte, stáva sa hlbšou a hlbšou, nájdete mier. Až potom, keď je rozum kľudný – skrze samopoznanie, nie skrze vnútenú sebadisciplínu – až potom v tej nepohyblivosti, v tichu, môže skutočnosť vzniknúť.”

-J. Krishnamurti-

My sme zvyknutí na psychický ruch, ľahko sa odvádzame pozornosťou na to, čo robia ostatní a ako sa správajú. Stali sme sa odborníkmi v hodnotení, kritike, poskytovaní poradenstva, obviňovaní a vidíme v iných veci, ktoré nevidíme v sebe. Všetko toto nám pomáha oddialiť sa, nechcúc sa pozerať na všetky aspekty toho, čo sme skutočne.

Odstránenie rozptýlenia

Interakcia s inými ľuďmi je vždy dvojsečný meč a týka sa jedného alebo druhého, v závislosti na tom, ako vnímame túto interakciu. Na jednej strane sú vzťahy s inými ľuďmi dôležité pre samospoznanie, pretože v vzťahoch môžeme urobiť viac objavov o sebe. Na druhej strane, komunikácia bez svedomia nás len oddeľuje od ostatných a od schopnosti seba-poznania.

Poznanie seba cez vzťahy s ostatnými zahŕňa počúvanie nás v tejto interakcii, sledovať, čo nás tvorí, čo cítime a aké emócie sa vyvolávajú v každej z pozícií, ktoré máme radi alebo nemáme radi. A predovšetkým, aby sme pochopili, že to, čo sa objavuje, je niečo naše a súvisí s tým, ako sme.

Ak chcete venovať plnú pozornosť niečomu, musí byť integrované celé vaše bytie. Skutočne: aj keď na úrovni vedomia možno chcete otvoriť sa, vedieť, že na inej úrovni tá istá znalosť znamená sklamanie, pretože môže spôsobiť, že sa budete musieť úplne zmeniť svoj život.

-J. Krishnamurti-

Každý človek má právo na svoje vlastné pocity a emócie a nikto nemá právo ich vyvolať bez nášho súhlasu. Preto musíme pochopiť, že vždy sme spoluúčastníkmi, a nie obeťami toho, čo cítime. To platí pre príjemné aj neprijemné situácie: keď cítim lásku, je to to, čo vychádza zo mňa v dôsledku mojej interakcie s inou osobou. A keď napríklad cítim hnev, nie je to zvyčajne to, čo vychádza z inej osoby, ale je to niečo, čo má súvis s nami samými.

Prax autenticity

Sebapoznanie nevyhnutne vedie k autenticite, ukazujúc nám čestnejší a reálnejší spôsob bytia k ostatným a najmä k sebe samému, bez toho, aby sme sa obťažovali klamať sami seba. Odstránenie potreby uspokojovať alebo obviňovať to, čo sa deje s nami.

“Ten, kto je autentický, berie na seba zodpovednosť byť tým, kým je a uznáva sám seba ako slobodného byť tým, kým je.”

-Jean-Paul Sartre-

Poznajúc sa lepšie, zvyšujeme našu schopnosť demonštrovať svoju autenticitu. Stávame sa viac priehľadní a zrozumiteľní, bližší k láske a k objavovaniu vedomostí. Práve v tejto ceste, keď preskúmavame hĺbku zmyslu, každá z našich skúseností, ktorými prechádzame, má svoje miesto.

Zistili sme, že samopoznanie je ako nekonečné more, ktorým putujeme po celý život, objavujúc porozumenie a lásku k sebe. Zisťovať, kto sme, od lásky a od iných prostredníctvom autenticity.

Ak nemáte radi sami seba, je to pravdepodobne preto, že sa neznáte, a ak nemáte radi sami seba, zrejme to je preto, že sa posudzujete a pozorujete sami seba, ale neviete o sebe dosť. Pozorovanie a posudzovanie sami seba na základe názoru iných nie je dobrý spôsob, ako spoznať sami seba.